19 Januari 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Våren kommer två veckor
tidigare nu än för 120 år sedan

Våren kommer cirka två veckor tidigare i Sverige jämfört med perioden runt förra sekelskiftet. I Örebro län har förändringen varit ytterligare någon dag. Det framgår av den årliga uppföljningen av miljöutvecklingen i Sverige, där Länsstyrelsen i Örebro län är ett av tre län som gjort vissa fördjupade studier och samlat regional data.

- Att våren kommer tidigare upplever vi kanske bara som härligt. Men om det är resultatet av en klimatförändring som också medför väderkatastrofer och översvämningar är det ett högt pris, säger landshövding Maria Larsson i ett pressmeddelande från Länsstyrelsen

Närkes (och Ålands) landskapsblomma Primula veris, ett allt tidigare vårtecken.

Sedan 2011 övervakar Svenska fenologinätverket i samarbete med Länsstyrelsen olika växters årscykler i syfte att följa klimatförändringarnas miljöeffekter.

Länet drivande

Resultatet publicerades av Naturvårdsverket på torsdagen i en indikator för uppföljning av klimatförändringarna, där Örebro län varit drivande i insamlingen av regional data. Samtidigt publiceras Naturvårdsverkets årliga uppföljning av miljöutvecklingen överlag i Sverige.

... löven gulnar också tididgare

Blommor och träd slår ut tidigare på våren än för 100 år sedan. Men den ökade temperaturen gör inte att lövträden håller sig gröna längre på hösten. Tvärtom visar övervakningen att löven färgas gula tidigare nu jämfört med perioden kring förra sekelskiftet.

- Den kunskap vi fått om klimatförändringar innebär att arbetet med klimatåtgärder intensifieras. Länsstyrelsen i Örebro har i år mer resurser att dela ut till klimatfrämjande åtgärder än föregående år, säger Maria Larsson.

Frivilliga hjälper till

Länsstyrelsens arbete att samordna och anpassa samhället till ett förändrat klimat engagerar många frivilliga krafter. Medlemmarna i Svenska fenologinätverket rapporterar varje år in sina observationer om vad som händer i naturen.

- Vårt nätverk av människor som dokumenterar när blomning kommer i gång år efter år är imponerande. Det visar hur viktigt det är att myndigheter samverkar med civilsamhället, säger Maria Larsson.

Kan rapportera vårtecken

På www.naturenskalender.se kan alla som är intresserade skicka in sina observationer. Vill man bidra till den organiserade miljöövervakningen av naturens kalender kan man dessutom bli så kallad fenologiväktare. Genom att alla gör på samma sätt skapas en databas som kan användas av forskare och för att följa klimatförändringens effekter i naturen. Ju fler som bidrar i arbetet desto säkrare blir resultaten.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2016-03-31 16:02
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.