Åsbro Kursgård har drivit igenom sitt initiativ att börja utbilda nyanlända till elektriker. I förra veckan startade utbildningen. - Det är ett yrke där det verkligen behövs arbetskraft, säger Mikael Carlsén, vd på Åsbro Kursgård.
Mikael Carlsén är VD på Åsbro Kursgård sen ett drygt år tillbaka. Han tar emot på plats under måndagseftermiddagen och berättar om det nya initiativet.
- De är 13 stycken i klassen och utbildningen är på 32 veckor. Syftet är ju att få ut dem i arbetslivet så fort som möjligt.
Deltagarna har tidigare arbetat som elingenjörer eller elektriker i sitt hemland och utbildningen är en komplettering av den kompetens de redan besitter.
Vid denna utbildning är det att bli distributionselektriker som lärs ut. Ett jobbområde där arbetskraften behöver fyllas på ordentligt.
- Vi har haft den här utbildningen sedan 2009 och i princip alla har fått jobb direkt efter det. Och det är redan flera företag som hört av sig om anställning för de som går nu.
Man kombinerar elutbildningen med att lära ut svenska på kursgården.
De deltagande har varit i Sverige olika länge och flera kan redan prata hyfsad svenska, men det gäller att kunna göra sig fullt förstådd på språket då de utbildas inom ett riskyrke.
Utbildningen är ett samarbete med Arbetsförmedlingen som har register över de som har erfarenhet inom branschen och ideén har funnits ett tag.
- Vi har stött på arbetsförmedlingen en tid om att vi skulle kunna arrangera detta och nu efter ett drygt år blir det så och det känns jättebra, fastslår Carlsén.
Tanken är att starta en ny kurs 7 maj med nyanlända. De är dock "bara" tio i denna klass, resterande tre är svenskar. En blandning beskrivs som mest utvecklande.
- Det känns bra att dels kunna göra en samhällsinsats och de som deltar är väldigt taggade att få lära sig, förklarar Mikael Carlsén.
På Åsbro kursgård anordnas flera olika utbildningar och restaurangen som ligger mitt i området brukar ha mellan 80-100 gäster varje dag.
Vi tar oss ut där klassen är i full färd med träning. Som distributionselektriker får du inte vara höjdrädd och deltagarna fick innan utbildningen testa att klättra upp 24 meter.
Denna dag tränas det på något lägre höjd, uppskattningvis tio meter. Muhannad Jaser kom till Sverige från Syrien för tre år sedan. Han är en av deltagarna.
- Jag bor i Sunne och pendlar hit så jag kommer bo här i veckorna och åka hem på helger, förklarar han.
I Syrien jobbade Muhannad som elektriker i tio år. Han vill fortsätta inom yrket här i Sverige men det krävs vidare utbildning.
- Min handläggare på arbetsförmedlingen har mitt cv och tipsade om det här så det känns perfekt för mig, sade Muhannad Jaser.
Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.