27 Januari 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Is i skägget för tyska cykelturister

- Jag gillar att cykla i snö, förklarar Niklas Richelshagen som med kompisen Andi trampar fram som turister genom Sydnärke.

Niklas och Andreas från Göttingen i Tyskland är verkligen ute och cyklar!  De har trampat från Trelleborg som sällsamma vinterturister och passerade på fredagen både Askersund och Hallsberg för övernattning i Kumla - utomhus. - Det är inte så farligt kallt, berättar de för Sydnärkenytt. Vi siktar på att nå Kiruna.

Vi ser dem första gången när vi är på väg till Askersund, de är på väg i andra riktningen norrut med sina packcyklar, och har tagit en rast i snögloppet vid en busskur. Galningar! tänker vi. Ge sig ut och cykla med full packning vid denna tid.

När vi ser dem nästa gång är vi på väg tillbaka och passerar cyklisterna på Samzeliusbron i Hallsberg.  Vi svänger av och stoppar dem för en intervju.

- Idag startade vi från Mölltorp (Karlsborg), berättar Niklas Richelshagen. Där fick vi bo i ett hus men när vi eldade i spisen rykte det in så vi fick ändå sova med öppen dörr!

Sover utomhus

Han och kompisen Andreas, Andi kallad, skrattar. De är på mycket gott humör och säger att det här är första dagen som de pratat med flera olika människor. Annars har de bara trampat på med sina vällastade cyklar, försedda med nabbade däck och bra belysning.

Jo, de sov faktiskt ute natten före, den svinkalla natten då kvicksilvret kröp ner under 20 på sina ställen.  Men de höll uppenbarligen värmen i sitt tält och visar hur välkläda de är med flera lager jackor.

Killarna, som är i 20-årsåldern, kommer från staden Göttingen i mellersta Tyskland, välkänd knutpunkt för autobahnbilister. Men hur i allsin dar kom de på tanken att ge sig ut som cykelturister mitt i vintern?

Lära om sig själva

- Jag tycker om att cykla i snö, säger Niklas. När man går i sina vanliga gamla banor  vill manl vara med om något nytt, skaffa sig en ny erfarenhet som gör att vi lär oss nåt om oss själva, förklarar han utflykten. 

Målet har de inte bestämt men de ska försöka komma så långt norrut som det går, till Kiruna, pratar de om. För kvällen har de siktat in sig på "a little lake" nära Kumla. Troligen tänker de på Säbylundssjön.

- Det kanske finns ett tak där vi kan vara under, säger de och sätter sig på sina cyklar igen och trampar vidare i den mörka kvällen norrut från Hallsberg. Deras baklyktor lyser energiskt rött.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2016-01-08 18:13
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.