02 December 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Upprätthöll den röda traditionen i maj

Årets förstamajtåg i Kumla avgick som vanligt från Folkets Hus strax innan kl 13 mot torget. Foto: Anders BjörkÅrets förstamajtåg i Kumla avgick som vanligt från Folkets Hus strax innan kl 13 mot torget. Foto: Anders Björk

Karin Sundin (S) var huvudtalare när 1 maj firades i Kumla. Hon pratade bland annat om hur viktigt valet i EU är, och att högerpartier som samarbetar är ett hot.

Kommunstyrelsens ordförande Katarina Hansson (S) har nyligen opererat foten och åkte därför traktor med kärra till torget. Veteranen Dan-Åke Moberg hängde med.

Vid klockan 12:45 började tåget röra på sig, som vanligt med start utanför Folkets Hus. Efter att gått Kvarngatan söderut, Stenevägen österut, under järnvägstunneln, Kyrkogatan och Köpmangatan anlände man till torget.

1 maj påminner om värderingar

Huvudtalare var Karin Sundin, Regionråd samt ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Karin är uppväxt på Gotland, innan hon flyttade till Örebro. Hon har bland annat varit styrelseordförande för ÖBO och ledarskribent vid flera tidningar, bland annat Aftonbladet.

Vad betyder första maj för Karin?

- Det är en dag där vi inom arbetarrörelsen påminner om våra grundläggande värderingar och vad som får oss att vilja förändra samhället. Vi pratar om solidaritet och jämlikhet, demokrati och rättvisa.

- Och det blir väldigt högtidliga ord, men för oss är det viktiga utgångspunkter i allt vi gör och första maj är en bra dag att påminna om allt detta.

"Larvigt och raljant"

Första maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag som firas sedan 1890. Dagen firas runt om i världen av olika vänsterorganisationer, partier och fackföreningar med demonstrationer och möten.

Karin anser att Socialdemokraterna anno 2019 är det främsta arbetarpartiet.

-  Ja det gör jag. När vi pratar om arbetarnas rättigheter och förutsättningar för ett gott yrkesliv då handlar det faktiskt om att Socialdemokraterna är ett parti som sätter rättigheterna framför kapitalet. 

Att 1 maj skulle vara förlegat för (S) i den mån att partiet demonstrerar mot sin egen politik, som styr landet, håller Karin Sundin inte alls med om.

- Jag tycker det är larvigt och raljant. Vi firar 1 maj för att vi tycker det är en viktig dag att uppmärksamma våra grundläggande värderingar. Det kan väl folk ha synpunkter på, men för oss är det en viktig dag.

- Sen kan man säga att det har varit olika styren sen majtåget började för många år sedan, och att det var en helt annan tid då. Men det handlar om vilket samhälle vi vill ha och det spelar ingen roll hur kontexten ser ut just nu.

Vilket Europa vill vi ha?

En stor del av Karins tal handlade om kommande EU-valet.

- Jag hoppas att vi kan mobilisera och att fler inser vilket viktigt val det är som står på spel. Det handlar om vilket Europa vi vill ha, om vi ska ge utrymme för extremister och nationalister eller ska vi faktiskt stå upp för de värderingar som en gång låg till grund för EU. Att vi vill ha ett gemsamt samhälle där vi håller ihop och hjälps åt för att alla ska få det bättre.

Lika mycket som talet handlade om EU handlade det om de hot som Karin anser finns från yttersta högerkanten i landet.

- Nazister marscherar och demonstrerar i Kungälv och Ludvika idag. Det är människor som på riktigt tycker att Hitler var bra, att vi ska dela upp människor och att vi svenskar är mer värda än andra människor, och det är en förlegad människosyn, avslutar Karin Sundin (S).

NEDAN KARIN SUNDINS TAL SOM ÄVEN HÖLLS I LEKEBERG

Så firar vi 1 maj igen. För mig är det första gången i Kumla Stort tack för att jag har fått komma hit! Stort tack till er som har samlats här i dag för att uppmärksamma den här dagen! För mig som minns hur kallt det var förra årets 1 maj så konstaterar jag att det är underbart när vi har vädrets makter med oss.

Då blir stegen faktiskt lite lättare och varje trött proletär glömmer mödornas här och njuter av solen en stund.

"Vi i (S) har fått slita"

Och vi kan behöva njuta av våren och solen en stund – för som vi har slitit i det här landet sedan första maj förra året. Som vi slet i valrörelsen för att få väljarnas mandat för våra idéer. Och hur vi har slitit för att få till stånd stabila majoriteter för att kunna förverkliga våra politiska idéer. Vi vinner inga promenadsegrar, vi socialdemokrater. Vi får inga egna majoriteter. 

Vi vet dock att de långsiktigt hållbara segrarna byggs upp av hårt arbete och målmedvetenhet. Men också av en grundmurad medvetenhet om var våra ideologiska gränser går. Om vilket pris vi är beredda att betala för att få igenom vår politik – och vilket pris vi inte är beredda att betala. 

"Vi gör Örebro Län starkare"

Jag är glad och stolt över att få tala i Kumla i dag, där vi socialdemokrater tar ansvar för kommunens framtid tillsammans med Moderaterna. 

Jag är Regionråd och jag är ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden. I Region Örebro län har vi bildat en ny majoritet tillsammans med Centerpartiet och Kristdemokraterna. Med en tydlig utgångspunkt att skapa en jämlik utveckling och välfärd för alla. 

I det komplicerade parlamentariska läge vi har i Sveriges riksdag har vi socialdemokrater under Stefan Löfvéns ledning lyckats skapa en majoritet byggd på stöd från Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet. Tillsammans gör vi Örebro län starkare.

Ska leverera vallöften

Vi socialdemokrater…

- Gick till val på att satsa minst 20 välfärdsmiljarder i hela landet – och det ska levereras. - Börjar införandet av en familjevecka, för att ge föräldrar mer tid med sina barn. - Ska anställa 10 000 fler inom polisen kommande fem åren.

- Anställer fler lärarassistenter och ökar insatserna för ordning och studiero i skolan. - Förstärker tjej- och kvinnojourerna och bekämpar hedersrelaterat våld. - Öppnar servicekontor för att säkra tillgång till statlig service och gör en historisk satsning på infrastruktur med 700 miljarder till järnväg och vägar.

- Tar krafttag mot vårdköerna och den psykiska ohälsan. - Förstärker den personliga assistansen. - Stärker Försvarsmakten, bygger ut värnplikten och stärker både civilt och psykologiskt försvar. - Höjer pensionerna för de som slitit ett helt långt liv med låg lön.

Det kommer vi kunna leverera tillsammans med andra partier och också vara beredda att ta ansvar för att Sverige ska vara ett tryggt, demokratiskt och jämlikt land för alla. 

Oroad över partisamarbeten

Runtom i landet har vi under det senaste året fått se flera samarbeten uppstå mellan borgerliga partier och Sverigedemokraterna. Runtom i landet har moderater och kristdemokrater öppnat dörren för det parti som är sprunget ur nazistiska idéer och som har som sin politiska grundidé att göra skillnad på folk och folk och på att undergräva principen om alla människors lika värde.

Det är idéer som vi socialdemokrater aldrig kommer att acceptera.

Vi socialdemokrater kommer aldrig att medverka till eller göra oss beroende av stöd från Sverigedemokraterna. Inte i Örebro län. Inte i Sverige. Inte i Europa. 

Om ryssar på Gotland

Till mina tidigaste och tydligast barndomsminnen hör reaplanen. Jag är uppvuxen i ett flackt jordbrukslandskap på södra Gotland. Lite som Närkeslätten, men med raukar vid horisonten istället för Kilsbergen. 

Jag växte upp under det kalla kriget. På ena sidan på kartan Warszawapaktens makt, på andra sidan Natos makt. Mitt däremellan Sverige och med Gotland som den yttersta utposten, ensamt i Östersjöns ödslighet. 

Mitt barndomshem ligger bara några kilometer från Slesviken i Grötlingbo socken, den plats där den sista ryska invasionen på svensk mark skedde. Det var där ryssarna klev iland under det finska kriget våren 1808.

Det var väl inte meningen, det hade kommit ur kurs i dimman. Men där klev de i land den 22 april och mötte ärligt talat inget motstånd alls. Den ryska amiralen utropade sig till Gotlands guvernör. Men efter ett par veckor samlade den svenska krigsmakten ihop sina trupper och skickade förstärkning till Gotland och drev ut ryssarna.

Rädslan för öst

Det var ju historia. Men historien är inte alltid så långt borta. Min pappa, som var barn under andra världskriget, och min farmor, kunde berätta om det muller som hördes över Östersjön från fartygens kanoner och torpeder under andra världskriget.

Och rädslan för hotet från Öst var fortfarande stark hos gotlänningarna i min barndom. Männen i min omgivning var engagerade i Hemvärnet. Kvinnorna i Lottakåren. Tillsammans ville de bygga Sverige starkare.

Och när militärens flygplan, som bevakade det svenska luftrummet och territorialvatten, flög snabbt och lågt över Gotland så minns jag det som att all verksamhet stannade upp. Vi påmindes om hotet från Öst.

Tiden stod stilla. Jag minns hur jag stod i vår trädgård och släppte mina leksaker och ropade på mamma - som stod inne i köket och också hukade under planens dån. 

"Var ung och naiv"

Men så hände det något. Gorbatjov. Glasnost och Perestrojka. Muren föll och jag, som ägnade mina tonår åt SSU, åkte på utbytesresor till Estland och Rumänien och var med i nybyggarandan för att bygga ett nytt tryggare Europa.

Jag fick också vara med när Nelson Mandela nyss hade släppts fri och fyllde hela Globen för att tacka Sverige för stödet för ett fritt Sydafrika. Några år trodde mitt unga och naiva jag faktiskt att världsfreden låg inom räckhåll. Att vi människor var kloka nog att hålla ihop och inte sträva efter splittring. Ett svenskt EU-medlemskap var en logisk följd. 

Sedan kom kriget i Bosnien och många andra krig och ohyggligheter som kröp närmare igen. Några år senare förstod jag och min ungdomsgeneration att fred i vår tid kräver mer än så, det arbetet är långt ifrån i mål. I krig och konflikter gör man skillnad på folk och folk och fokuserar på vi och dom.

Trollfabriker ett växande problem

Mina barn, dagens barn, måste lära sig att navigera i ett landskap där hotet från öst kommer i form av fabricerade sanningar från trollfabriker, som spinner ihop en falsk bild av verkligheten som bygger på falska teorier om ”vi och dom” och som undergräver principen om alla människors lika värde.

De sprider sitt gift via sociala medier, hem till mina barns trygga soffhörna – med modern teknik kan de nå till nästan varenda soffhörna i världen. 

Men det kommer också i form av organiserat samarbete inom våra gemensamma demokratiskt valda institutioner. 

Ser ett hot mot EU

EU bildades en gång som en kol- och stålunion, i syfte att kryta Europas länder närmare varandra och sätta stopp för de krig som härjat i Europa i alla tider. Med nationalismen och extremismen under andra världskriget i färskt minne sa man: ”Det räcker nu”. Vi vill ha ett annat Europa. 

Nu finns det krafter som går emot den grundtanken om fred och samarbete. Slår man samman alla högerextrema, populistiska, nationalistiska partigrupper i EU är de nästan lika stora som det konservativa blocket.

Opinionsmätningarna visar att nationalisterna och extremisterna står starka inför EU-valet den 26 maj. Det gäller också Sverigedemokraterna. 

I EU visar de sitt rätta jag. Här hemma vet vi att de säger att EU:s migrationspolitik ska handla om ”hjälp på plats” – alltså bistånd till flyktingmottagning utanför EU. Men i EU-parlamentet har det röstat nej till stöd till detta.

Till exempel var man emot att ge lån till Jordanien för att hjälpa landet hantera över en miljon flyktingar från Syrien.

"(S) behövs för ett demokratiskt Europa"

Sverigedemokraterna säger att de vill bekämpa religiöst kvinnoförtryck. Men tillsammans med konservativa, katolska partier röstar de i EU-parlamentet emot kvinnors rätt till abort.

Här hemma säger sig Sverigedemokraterna stå upp för vanligt folk och för vanligt folks trygghet. Men de har röstat nej till en strategi för bättre och tryggare arbetsmiljö.

För mig är det precis det EU-valet handlar om. Inte om hotet från öst, utan hotet mot de demokratiska värderingar som har byggt både Europa och Sverige starkt igen efter krig, konflikter, hot och stridigheter när man gör skillnad på ”vi och dom”. Om demokrati och frihet, om ordning och reda på arbetsmarknaden och om att rädda klimatet.  

Vi behöver en socialdemokratisk politik i EU för ett demokratiskt och fritt Europa – fritt från extremism.

"Bra löner och villkor för alla"

Vi Socialdemokrater vill sätta stopp för de krafter som försöker slita isär Europa. Grundläggande demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter ska vara självklara i hela Europa.

Vi vill att kvinnor och män ska ha samma friheter och rättigheter. Inget EU-land ska kunna göra det sämre för kvinnor, till exempel genom att begränsa kvinnors rätt till abort. Vi vill att EU ska stå emot politiska och religiösa extremister, som hetsar människor mot varandra. 

Vi behöver en socialdemokratisk politik i EU för fler trygga jobb – för ordning och reda på arbetsmarknaden Vi vill att alla som jobbar ska ha bra löner och villkor. Idag kan utländska företag skicka arbetare till Sverige utan att ge dem i närheten av svenska löner. Det tycker vi är fel. Människor som jobbar i Sverige ska inte ha lägre lön bara för att de kommer från ett annat land. Jobbar du i Sverige så ska du ha svensk lön och svenska villkor.

Vi vill ha trygga arbetsplatser. Ingen ska behöva dö eller bli sjuk på jobbet. Arbetsgivaren måste se till att det inte är farligt där man jobbar. Vi behöver en socialdemokratisk politik i EU för klimatets skull.

Hyllar Klimat-Greta

Vi vill att EU samarbetar för att stoppa den globala uppvärmningen. EU ska ställa krav på stora företag att släppa ut mindre koldioxid.  Vi vill göra det enklare att åka tåg till andra länder.

Tåg släpper ut mycket mindre koldioxid än flygplan, därför vill vi göra det enklare för vanligt folk att välja tåget istället för flyget.Ska vi lyckas med klimatutmaningen så är EU en förutsättning. Det räcker inte att Sverige gör sitt jobb – klimatfrågan är ju gränslös. Men ibland behöver också de stora, kraftfulla organisationerna draghjälp. 

Just nu är en av hoppets klarast lysande stjärnor Greta Thunberg.

En rakryggad och modig 16-åring har på några månader gjort större avtryck i klimatdebatten än någon annan, inspirerat miljoner ungdomar över hela världen, hyllats av presidenter och påvar och rankats som världens mäktigaste genom sin skolstrejk för klimatet – hon är en inspiration för oss alla. 

"Greta drivs inte av globalister"

Samtidigt är världen av i dag så galen att Greta Thunberg hatas och hånas och  viftas bort av högerkrafterna som inte vill ta klimatet på allvar och kritiseras av nationalister som menar att hon är del av en konspiration driven av globalister och SVT. Just nu mobiliserar högerextremismen i land efter land.

De attackerar minoriteter, meningsmotståndare och fria medier. De urholkar rättsstaten och försvagar civilsamhället. Och de vill återuppväcka en blind nationalism, som gång på gång dragit ned Europa i avgrunden!

I dag, på första maj, på arbetarrörelsens dag för demokratiska rättigheter, frihet och solidaritet, demonstrerar nazisterna, de som kallar sig Nordiska Motståndsrörelsen, i Kungälv och i Ludvika. De gör det för att skrämmas och de gör det för att de vill splittra vårt samhälle. De ska inte lyckas!

Väldigt viktigt EU-val väntar

Men kamrater – det kräver att vi kommer på fötter! Det kräver att vi knackar dörr och påminner om att det är val. Det kräver att vi delar ut flygblad om varför valet är viktigt.

Det kräver att vi pratar med våra grannar och arbetskamrater om varför det behövs mer socialdemokratisk politik i EU. Genom EU kan vi göra Sverige och Europa starkare och tryggare – inte minst för kommande generationer. 

Nu kanske det finns någon i publiken som frågar sig: Varför är Socialdemokraterna så fokuserade vid trygghet. Det finns väl ingen vanlig människa som vaknar upp en morgon och tänker:
I dag vill jag ha ett starkare samhälle!

Viktigt sjuka inte hamnar mellan stolarna

Men önskan om ett starkt samhälle tar sig andra uttryck. Men det är ett starkt samhälle vi pratar om när vi säger: Jag vill att sjukvården ska finnas där när jag behöver den. Att jag ska få svar när jag ringer till min vårdcentral.

Att det ska komma en ambulans och jag ska få den bästa vården vid en stroke. Att vården ska samverka på ett bra sätt så att inte jag och inte någon annan hamnar mellan stolarna, får möta olika läkare, olika psykiatriker som säger olika saker och skriver ut olika mediciner.

Arbetet fortsätter efter kaffe

Det är önskan om ett starkt samhälle när jag vill att mina barn ska få gå i den bästa av skolor och få hjälp både med att lösa mattetal och att stoppa mobbing.

Och det är förstås en önskan om ett starkt samhälle när jag kräver att polisen både slår ned mot terrorism och organiserad brottslighet – och mot de som trakasserar kvinnor och de som stjäl cyklar.

Är det inte då olika uttryck för samma önskan? Att trygghet aldrig ska vara ett privilegium för rika. Utan en gemensam rätt – av och för oss alla.

Tack kamrater för denna 1 maj! Tack för allt ert arbete för att bygga Sverige starkare. Ännu finns det tid för en kopp kaffe i solen.Men sedan fortsätter vi! Sedan fortsätter vi arbetet för att bygga Sverige och Europa starkare. 

Nu ses vi i valrörelsearbetet! -- Tack!

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-05-01 15:59
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.