Gå till innehåll
Sydnärke

Fängelse för svindelaffärer

Publicerad: 18 May 2015 11:48

Sydnärkebon köpte ett aktiebolag för 80 000 kronor. Sedan började han beställa bilar, husvagnar och andra varor för över två miljoner kronor utan att bolaget kunde göra rätt för sig. Nu har han dömts till fängelse i 18 månader.

Nu har mannen, som är i 30-årsåldern, dömts för grovt bedrägeri och bedrägeri i sammanlagt åtta fall. Mannen döms till fängelse i ett år och sex månader.

Den 13 september 2013 åkte mannen från Sydnärke till Lidköping och köpte ett vilande aktiebolag för 80 000 kronor. Mannen betalade kontant och det var inga konstigheter med det, berättar säljaren av aktiebolaget.

Audin hamnade i Spanien

En månad senare gick sydnärkebon in till en bilhandlare i Karlstad och lyckades få ut två leasingbilar: en Audi A6 och en Audi A4, tillsammans värda 455 000 kronor. Det var bilar som aldrig betalades, en av bilarna återfanns senare i Spanien.

I slutet av 2013 lyckades sydnärkebon via sitt nyinköpta bolag att beställa två specialbyggda bostadsvagnar, värda 473 000 kronor, av ett företag i Lindesberg. Den ena vagnen levererades till mannen, men när företaget inte fick betalt höll de inne med leveransen av den andra bostadsvagnen.

Frystorkad mat

Den 5 december 2013 beställde mannen från Sydnärke via sitt bolag 390 ransoner frystorkad mat och den 6 december 2013 beställde han 1 560 ransoner frystorkad mat, tillsammans värt 434 616 kronor från ett matföretag. Det här var varor som mannen aldrig betalade för.

Under den här perioden lyckades mannen via sitt bolag köpa varor på en verktygsgrossist för 17 000 kronor, hundkojor och hundluckor av ett lokalt företag för 35 000 kronor, plåt- och ståldetaljer för 23 000 kronor av ett annat Sydnärkeföretag, och tv-apparater och datorer för 45 000 kronor av en lokal försäljare. Det här var varor som företagen inte fick något betalt för.

Sydnärkebon berättar inför domstolen att han varit utsatt för hot, misshandel och påtryckningar av andra. Han har bara gjort som andra sagt åt honom, det har inte varit för egen vinning, berättar mannen.

Lätt störd

Tingsrätten konstaterar att mannen i 30-årsåldern visserligen haft hjälp av andra, men det finns inget som tyder på att han skulle ha genomfört bedrägerierna under hot.

Mannen är tidigare ostraffad, i ett rättsintyg konstaterar man att han lider av en lätt funktionsnedsättning, Aspergers syndrom, men att det inte hindrar tingsrätten att döma honom till ett fängelsestraff.

Mannen döms för fyra fall av grovt bedrägeri, fyra fall av bedrägeri och ett försök till bedrägeri. Han döms till fängelse i ett år och sex månader. Han ska också betala skadestånd på sammanlagt 813 000 kronor till de företag han svindlade. (KH)

Annons

Nyheter