27 Januari 2020
Tipsa: 073-094 57 58

"Superföretag"

Sydnärkeföretag kvalar in på topplista

Två Hallsbergsföretag, ett i Laxå och ett i Askersund har kvalat in på  en topplista över "superföretag" i länet. Här är det 17 företag och i hela Sverige 442 företag som uppfyller kriterierna att visa mycket god tillväxt under fyra  år i rad.

Det är affärsinformationsföretaget Bisnode i samarbete med tidningen Veckans Affärer som rankar vad de anser vara de mest framångsrika företagen i Sverige. Topplistorna har gjorts i tio år och 2014  är dessa "superföretag" fler än någonsin.

Listan med 442 företag motsvarar mindre än en procent av de cirka 50 000 svenska företag som omsätter mer än 10 miljoner kronor per år.

- Det är väldigt hårda kriterier för att kvala in, och därför blir listan så kort och unik, säger Kirsi Aronsson, näringslivschef på Hallsbergs kommun.

Fyra år i följd

Försäljningstillväxt väger tungt. Men det räcker inte med ett eller två bra år. För att kvala in måste företaget kunna visa upp god tillväxt under minst fyra år. Uthållig vinst, avkastning och skuldsättning är andra grenar där bolaget måste klara kvalgränsen. För rättvisans skull jämförs också varje företag med sin bransch.

De tuffa kraven gör att inget företag har kvalat in till listan samtliga tio år. Det mesta superföretaget genom tiderna är hemmafixarföretaget Jula som är ensamt om att ha varit med nio år av tio.

- Vi är väldigt stolta över våra två Hallsbergsföretag, Haucon Sverige AB och Sto-Nor Polymer Film AB, som har klarat de extremt tuffa kriterierna och placerat sig i toppen över Superföretagen i Örebro län, säger Kirsi Aronsson.

Örebro län är det län där störst andel av aktieföretagen klarar kriterierna. I årets lista har länet klättrat från elfte till första plats

"Superföretagen" 2014 i Örebro län - tio i topp

Företag - Kommun/Ort - Bransch - Omsättning (tkr)

1 AB Lokalhusman i Örebro - Örebro - Finans & Fastighet - 154 894

2 Närkes slakteri i Gällersta AB - Örebro - Dagligvaror - 127 238

3 Haucon Sverige AB - Hallsberg - Industrivaror -114 509

4 Sto-Nor Polymer Film AB - Hallsberg - Industrivaror - 110 548

5 Neh Svenska AB - Örebro - Sällanköp - 89 465

6 FFAB Legopack Aktiebolag - Laxå - Industrivaror -53 194

7 Göte Asplunds Schakt & Transport AB - Askersund - Företagstjänster - 30 519

8 Kontract is Services AB - Örebro - IT & Elektronik - 30 506

9 Disa assistans AB - Örebro - Hälsa & Utbildning - 27 958

10 Lilla Örebro AB - Örebro - Sällanköp - 21 998

Skicklig anpassning

Enligt Per Adolfsson, Sverigechef för Bisnode och den som gjort undersökningen, har "superföretagen" mer än fördubblat sin omsättning och antalet anställda de senaste fyra åren. Under de senaste tio åren har de bidragit med 19 procent av Sveriges jobbtillväxt, trots att de bara utgör sex promille av aktiebolagen.      

- Antalet superföretag i Sverige har aldrig varit fler trots att konjunkturen i stora delar av vår omvärld går på sparlåga. Det vittnar om att svenska företag är skickliga på att anpassa sig till tider av sämre ekonomiskt klimat”, säger Per Adolfsson på företagets hemsida.

Göte Asplund, Askersund:

Flera ben att stå på

- Man får väl sträcka på sig, säger Göte Asplund grundare av familjeföretaget Schakt & Transport AB i Askersund, när Sydnärkenytt berättar om topplistan. Att ha flera ben att stå på ser han som en viktig förklaring till att företaget gått så pass bra de senaste åren.

Nio lastbilar och ett antal grävmaskiner och hjullastare ingår just nu i maskinparken som bidragit till att  årsomsättningen ökat bra de senaste åren och vuxit till cirka 30 milj kr .

- Jo, det knallar på. Lite tur har vi väl haft, varit på rätt ställe, säger Göte Asplund, som slutat köra själv men har två söner med i verksamheten.

- Åkeribranschen är rätt besvärlig, konkurrensutsatt, konstaterar Göte Asplund.

Bulktransporter

Alltså måste man specialisera sig och kunna ta olika jobb, ha flera ben att stå på. Bulktransporter, det vill säga med bilar som med tryckluft kan lasta och lossa typ cement och spannmål, är en variant som hjälper företaget att framångsrikt hålla sig på banan. Och man kör i princip över hela Sverige.

- Man måste vara beredd att ställa upp jämnt, är det slut i pannnan med bränsle måste man komma även om det är julafton.

- Vi är väl duktiga

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2014-11-10 15:57
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.