19 Februari 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Sten Bolling till sista vilan

Få om någon har varit så pigg som Sten Bolling, som höll igång även efter att ha fyllt 100. Men nu var det slut.Få om någon har varit så pigg som Sten Bolling, som höll igång även efter att ha fyllt 100. Men nu var det slut.

Släkt och vänner till Sten Bolling, som blev 105 år gammal, tog på fredagen farväl av välkände Sydnärkeprofilen i Adentskyrkan i Hallsberg. - Hans livsväv blev större än de flestas, konstaterade komministern Peter Dahlgren.

Ett 40-tal personer hade samlats i kyrkan där släktbänkarna var välfyllda - Sten Bolling hade under sitt långa liv hunnit med att få barnbarns barnbarn. Även kommunledningen i Hallsberg var  representerad med kommunalråden (S)  Magnus Andersson, Siw Lunander och Veronica Wallgren.

- Sten Bolling var ju en mycket välkänd person i Hallsberg, vi uppvaktade honom när han fyllde 100 och senast då han fyllde 105, förklarade Magnus Andersson. Han var även medlem i vårt parti.

Som en slowfox

Begravningsceremonien inleddes med Lydia Lithells välkända frikyrkosång Jag har hört om  en stad ovan molnen framförd på orgeln av Veronica Wallgren, som spelade den gamla ryska folkmelodin med lite lätt swing. Man kunde rentav föreställa sig Sten Bolling på dansgolvet i en slowfox.

Men nu låg han under ett enkelt bårtäcke i den blomstersmyckade kistan i koret, pojken från Åmmeberg. Efter sång av psalm 249 Blott en dag ett ögonblick i sänder utgick prästen Peter Dahlgren från ett bibelcitat av Jesaja om människan som rullar ihop sitt liv som en väv med alla dess trådar. Och att den avlidne hade haft olika färger på trådarna i sin livsväv: dans, konst, samhällsengagemang, ett professionellt liv som ingenjör och konstruktör. 

- Det gjorde hans liv lyckligt.

- Det tar inte slut i graven, menade prästen och hänvisade till Jesu uppståndelse.

Anna Lindgren sjöng vackert till eget pianoackompanjemang två sånger under ceremonin, den sista Du är för alltid en del av mig.

Möjlighet köpa
Sten Bollings tavlor

Sten Bolling i målartagen, här med ett porträtt av den framlidne partivännen Sören Larsson. Foto: Weine Ahlstrand

Den som vill ha ett minne i form av en målning gjord av Sten Bolling har möjlighet att köpa hans tavlor.

Försäljningen sker lördag-söndag 23-24 februari kl 11-16 i Aniaras lokal, Västra Storgatan 11.

- Det finns massor av tavlor, säger Maggie Sigurdsson, Sten Bollings dotter. Pappa var en riktig ekorre.

Det finns möjlighet till en förhandstitt på tavlorna på fredag 22 februari kl 16-18.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-02-01 15:39
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.