Gå till innehåll
Sydnärke

Språka i naturen! Nästa vecka, onsdag 6 september, anordnar man en utomhusträff i Askersund.

Integration
genom språkträffar

Publicerad: 1 September 2017 11:49

Fem kommuner i Sydnärke samarbetar kring ett integrationsprojekt under namnet "Språkvän." Projektet syftar till att underlätta för flyktingar att komma in i det svenska samhället.

Tidigare har man haft språkcafé inomhus men nu väljer man i Askersund att istället träffas utomhus. Som hittat för den som gillar promenader, fåglar, växter och annat som hör naturen till. 

Samling sker vid utegymmet intill fotbollsplanerna vid IP i. Man kommer att hålla till i skogen jämte fotbollsplanerna och avverka både mindre och större stigar. Terrängen är kuperad och den som känner sig lockad att hänga på gör bäst i att ta på sig rediga skor. 

Underlättar integration

Arrangemanget är till för den som vill komma ut och träffa folk och som samtidigt kan tänka sig att bli språkvän. Syftet med projektet är att underlätta en social integration för nyanlänga och skapa möten människor emellan. 

Ansvariga menar att det är ett sätt att förebygga fördomar och skapa ett samhälle där alla kan känna sig inkluderade. 

Sydnärke har tagit emot många flyktingar men ofta lever man parallella liv. Arrangörerna säger att detta är chansen att få bli en kontakt med Sverige som många flyktingar längtar efter. Samtidigt kan man själv få lära sig om andra kulturer.

Matchas med varandra

I projektet matchar man personer utifrån intressen och önskemål.  Projektet bygger på frivillighet, ömsesidighet och språkträning. 

Alla som är etablerade i samhället och pratar svenska kan bli språkvän. Också alla de som är nya i Sverige och har fått uppehållstillstånd kan få en språkvän. 

Man kan vara spårkvän ensam eller med familjen, kompisgänget och arbetsgruppen. Arbetet är ideellt och man får själv avgöra hur mycket tid man vill lägga på projektet. 

Den som önskar vara en del av projektet kan anmäla sig på sin kommuns hemsida under fliken "Språkvän." Det går också bra att anmäla sitt intresse genom Facbook via sidan Språkvän Sydnärke.

Annons

Nyheter