18 Januari 2020
Tipsa: 073-094 57 58

"Status för EM har höjts ordentligt"

Det finns stora förutsättningar att få till en bra EM-tävling på Sannahed var, från vänster Dalle Anderson-Bäckström, Jan Konikiewicz och Krister Gardell ense om. Foto: Anders Björk

SPEEDWAY: Pressträff hölls under måndagen om den EM-deltävling som Indianerna ordnar 15 augusti. Polska representanter från arrangören One Sport var på plats och lovordade Indianerna som en legendarisk klubb. - 5 000 behöver det komma i publik för vi ska gå plus ekonomiskt, sade ordförande Dan-Åke Moberg.

Förhoppningen var att man på måndagens presskonferens vid Sannahed skulle presenterat alla förare som kommer till start i Kumla och deltävlingen 15 augusti, men det kval som skulle körts i lördags blev inställt.

Status för EM har höjts

Istället kommer det att köras nu på fredag i Torun, Polen. Antonio Lindbäck är redan klar för att vara med 15 augusti, då han fått wildcard. På fredag kvalar även Indianerna Piotr Protasiewicz och Artem Laguta om en plats, dessutom är Fredrik Lindgren förstareserv till kvalet om någon drar sig ur.

Sammanlagt är det 16 förare som kvalar och sju går vidare till deltävlingen i Kumla. Det blev klart ganska sent med deltävlingen i Kumla, någon gång i februari gick affären i hamn. 

Antonio Lindbäck har fått ett wildcard till EM på Sannahed. Ett annat wildcard som förväntas dra många polacker är legenden Tomasz Gollob. Foto: Jonas Eklind

- Jag såg en artikel om Rospiggarna där det verkade som de skulle ha det. Men de drog sig ur och vi kom i kontakt med arrangören, och de tyckte vi hade ett bra rykte och en bra bana så det löste sig, berättar Indianernas lagledare Dalle Andersson-Bäckström.

EM körs i fyra deltävlingar, den i Kumla är den tredje av de fyra och tävlingens status har helt klart höjts de senaste åren.

- Går man tillbaka bara ett par år var det ingen som riktigt brydde sig om EM, men nu har det kommit in TV (direktsänds på Eurosport) och mer prispengar. Så det har blivit mycket intressantare både för förarna och arrangörer, säger Krister Gardell, kumlingen som tidigare tillhört Indianerna, nu välkänd domare och jobbar för internationella förbundet FIM.

Delar på kostnaden

- Det är viktigt att få till det här och att vi fick tävlingen, det är svårt få det att gå runt nu när vi bara har sex hemmamatcher på en säsong, så man måste ha nåt mer att erbjuda. Lördagen innan kommer vi ha en heldag på Sannahed också med bandet Rydell och Quick som uppträder, hoppborg för barnen och chans för privatpersoner att prova på speedway, förklarar Dalle. 

Men tänk om det blir regn. Hemska tanke! Helt omöjligt är det ju absolut inte då vi sett hur många matcher som ställts in i början av årets Elitserie.

- Vi har en reservdag som är på söndag, dagen efter. Det viktigaste är att Kumla är redo att fixa en bra bana om det skulle regna och slutar på lördagen, säger Gardell. 

Indianerna och polska arrangörerna One Sport delar på kostnaden för arrangemanget. Priset för biljetter ligger på 350 kronor för läktarplats och 250 kronor utan läktare, 100 kronor för barn och ungdomar. Arenan beräknas kunna ta 10 000 som mest, men hur många behöver komma för att man ska gå plus då?

5 000 behövs för att gå runt

- Vi har kalkylerat med att det ska komma nånstans mellan 5 000-6 000, mer än det är en bonus. Kommer det 5 000 är vi i hamn, under det kan det börja bli nervöst, säger ordförande Dan-Åke Moberg. 

Med och arrangerar är Örebrokompaniet och Kimmo Kirvesmäki fanns med på presskonferensen. Han jobbar med stora event som berör Örebro Län.

- Indianerna är jätteduktiga på att arrangera speedway, men här behöver man kliva upp ett par steg till med lite infrastruktur för tv-produktioner och framförallt marknadsföring för att nå ut till en ny publik, en bredare publik. 

Att sälja biljetter, vad är det ni kan göra där som Indianerna inte klarar själva?

- Indianerna har aldrig sålt förköp tidigare, här har man alltid köpt biljett på plats, så det är nånting nytt och behöver präntas in i dem som normalt sett går på speedway. Sen är ju Elitseriematcher en lokal förseelse kan man säga, det är fans inom länet som åker och kollar, nu är det ett nationellt event och då behöver alla speedwayfans i Sverige få veta att det här sker 15 augusti i Kumla.

"Indianerna har bra rykte"

One Sport heter TV-produktionsbolaget som håller i EM och Jan Konikiewicz från One Sport, med tillhörande entourage fanns på plats i Kumla för att kolla in Sannahed.

- Vi ville definitivt ha en skandinavisk värd för en av tävlingarna och beslutet om Kumla var ganska enkelt. Det är en välorganiserad klubb med ett bra rykte och en bra bana.

Vad har du hört om Indianerna innan detta?

Bara bra saker, det är en professionell klubb och förarna gillar verkligen den här banan. Det finns väldigt bra förutsättningar att få till en bra tävling här så vi ser verkligen fram emot när det blir av.

- Indianerna är en välkänd klubb i Polen och vi har pratat med Piotr Protasiewicz som sagt bra saker om Indianerna. Det är en av de mest legendariska klubbarna i Europa.

Hur mycket betalade de för att få tävlingen?

Vi delar på kostnaderna och klubben har även haft uppbackning av kommunen. Det är svårt att säga hur det faller ut ekonomiskt, det beror på väder och hur mycket publik det blir, men det finns bra chanser att gå plus.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2015-06-01 16:15
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.