19 September 2018
Tipsa: 073-094 57 58
Laddar spelare...

Elavbrott gav Indianerna segerstöten

Bjarne Pedersen (gul huva) är först här. Men Antonio Lindbäck tog sig förbi och ordnade en femetta i första heatet. Nu väntar drömlaget (?) Elit Vetlanda i final. Foto: Jonas Eklind

SPEEDWAY: Efter ett timslångt elavbrott på motorstadion i Sannahed kunde Indianerna säkra en finalplats genom att köra över Piraterna med 56-34. Då hade många i rekordpubliken 4 381 redan troppat av i den kyliga kvällen men de anade vad som skulle ske efter ett segerryck i heat åtta och nio. - Skönt att slå storebror, sade lagledare Dalle Andersson-Bäckström.

Indianerna är klara för sin andra SM-final under 2000-talet. Ett sargat Piraterna stretade emot bra till en början och det var efter sju heat, 22-20, helt jämnt sammanlagt men Indianerna var överlägsna andra halvan av matchen och segersiffrorna blev totalt 100-80.

Holder helt ur slag

Matchen började annars ganska trevande från hemmahåll. Visserligen tog man en femetta direkt i första heatet men Piraterna kontrade med en oväntad femetta i efterföljande reservheat som Simon Gustafsson vann. 

Rivalerna från Motala hängde i, det var länge jämt och många började nog känna viss nervositet runt arenan. Skulle Piraterna snuva Indianerna ännu en gång? Två raka femettor i heat 8 och 9 fick dock Piraterna på fall.

Piotr Protasiewicz var inblandad i båda och efter det ledde Indianerna med tio poäng i matchen och åtta poäng sammanlagt.

En av Piraternas främsta styrkor är att de aldrig går att räkna ut och vanligtvis är de urstarka efter paus, men denna kväll hade de inte toppförarna som krävdes för att vända matchen, och stjärnan Chris Holder som skulle leda laget, var usel och radade upp ettor och nollor.

Succén Nicholls säkrade final

I heat 13 säkrades finalplatsen definitivt när supernyförvärvet Scott Nicholls tog en av sina fyra trepoängare. Piraterna var ett slaget lag och nu väntar final för Indianerna mot Elit Vetlanda som valde att köra första matchen i Kumla och returen på hemmaplan i Småland.

- Jag är lättad att vi tagit oss till final. Jag visste att vi hade en bra chans, men dom stod emot bra i början och då kändes det lite jobbigt, men vi fick ett par viktiga femettor som gav oss momentum i matchen och efter det var det vår match, sade Fredrik Lindgren som plockade ihop åtta poäng på fem heat.

Du kom tillbaka till Indianerna i år och det blir final direkt, hur känns det för dig?

- Givetvis jättebra, vi har haft en bra säsong. När det blåsit lite har klubben stått stadigt och behållt lugnet. Vi hade en lite tuff öppning på säsongen, men har kommit in i det alltmer och vi är ett starkt lag som är värda en finalplats.

"Real Vetlanda" är favoriter

Vad tror du om era chanser i finalen, Vetlanda får räknas som favoriter va?

- Ja givetvis är dom favoriter. Dom kallades för Real Vetlanda inför säsongen och har ett sjukt starkt lag och en bredd utan dess like. Vi är definitivt underdogs, men vi har en möjlighet att ta guld och den ska vi göra allt för att ta.

Motorstadion i Sannahed fylldes med över 4 000 åskådare denna kväll.

Lagledare Dalle Andersson-Bäckström kunde pusta ut efteråt. Hans mannar har ställts mot två rejält skadeskjutna lag i slutspelet - Dackarna och Piraterna. Allt annat än avancemang till final hade varit ett  misslyckande med tanke på vilka ihåliga lag Indianerna mött. Men Kumlalaget har presterat på en hög nivå, framförallt hemma, och är nu i final.

- Vad ska man säga, efter paus lägger vi in en högre växel och krossar dom, det känns skönt.

Dalle fick tyst på Piraterna

Var det speciellt att slå ut Piraterna då det varit en del tuppfäktning mellan er under säsongen?

- Klart det är skönt att spöa dom, för det är väl mest dom som gått ut i media och härjat. Jag har hållt mig lugn, jag vill inte kasta skit på folk hit och dit. Men de har kört sitt race med allt möjligt.

- Sagt att vi håller på med ekonomisk doping till exempel. Sen får man se att de har problem med ekonomin själva.

Scott Nicholls gjorde stor succé i sin hemmadebut för "rödskinnen". Visserligen började han med ett svagt heat, men därefter blev det åka av och sammanlagt 14 poäng på sex heat.

- Det är jättekul, det var mycket delade känslor när jag värvade Nicholls. Många som undrade vad vi skulle med honom till, även Indiansupporters. Men jag tror att de som sett honom köra de här matcherna inte har så mycket att säga längre.

Tolv pinnar behövs till retur

Vad gäller långtidsskadade Iversen och Woodward missar de finalen, men förhoppningsvis är Kenneth Bjerre tillbaka. Indianerna körde riders/replacement för dansken som skadade sig i helgen.

- Jag har inte hört nåt från Bjerre efter hans magnetröntgen. Men vi får kontakta honom här i veckan och se hur det är med honom, säger Dalle, som tidigare sagt han vill ha in ett nyförvärv till finalen. Inget är dock klart, men det kommer eventuellt tillkomma ett nytt namn, de som nämnts är Artem Laguta, Tomasz Gollob, Jurica Pavlic och Matej Zagar.

Vad säger du om era chanser i finalen?

- Kan vi köra som idag och få med oss minst tolv pinnars försprång till returen, det behöver vi nog. I Vetlanda kan poängen rinna iväg fort, men kan vi få till det här hemma och köra mycket 3-3:or i Vetlanda, ja det är klart vi har chansen.

INDIANBETYGEN 1 - 5

Fredrik Lindgren 3: Hyfsad insats, finns det mer att få ut av körningen till finalen månne?

Antonio Lindbäck 4: Formen håller i sig. Har varit Indianernas bäste förare i slutspelet.

Piotr Swiderski 1: En poäng på tre heat. Har för låg lägstanivå och är ett orosmoment inför finalen. Får Swiderski plats där? Han har inte övertygat alls i slutspelet förutom enstaka heat.

Piotr Protasiewicz 4: Första heatet sådär, sen varvade Pepe upp och avslutade med fyra raka heatsegrar. Jagar livet ur motståndarna i varje heat om han kommer efter, även om matchen är avgjord.

Mikael Max 3: Började med en nolla och svag körning i heat 2 och med tanke på Max svaga insats i Motala anades en formsvacka, i helt fel läge i så fall. Resterande tre heat var han dock galant.

Scott Nicholls 4: Gör succé i hemmadebuten! Upp med en hand ni som trodde att veteranen från England skulle vara så här bra och ha sån här fart. Fjorton poäng!

Heat för heat

Heat 1: En femetta direkt av Indianerna, befriat publikjubel när Antonio Lindbäck och Fredrik Lindgren säkert tar hand om heatet.

Heat 2: Överraskande replik i reservheatet, "Gamle" Indianen Simon Gustafsson vinner med lagkamraten Fredrik Engman i Piraterna bakom sig, 6-6.

Heat 3: Antonio vinner igen men Swiderski hamnar långt efter, 9-9.

Heat 4: Mikael Max vinner, Pepe blir trea, en 4-2-vinst, 13-11 och alltså helt jämnt i semifinalkampen.

Heat 5: 3-3 - Scott Nicholls vinner och Antonio slutar sist!

Heat 6: Rory Schlein vinner för Piraterna, Fredrik Lindgren och Antonio blir tvåa och trea. 3-3. Ställning 19-17.

Heat 7: Antonio kommer igen, vinner men nu är det Fredrik Lindgren som hamnar på efterkälken. 21-19, återigen, helt jämnt i kvällens semi.

Heat 8: Nu lossnade det för hemmalaget, Scott Nicholls vinner före Pepe, ledning nu med 27-21.

Heat 9: Ny femetta! Det verkar gå mot seger tack vare Pepe och Mikael Max. Klart stämningshöjande för hemmapubkien, 32-22 och finalen verkar inom räckhåll.

Heat 10: 3-3, Indianerna tvåa och trea. I pausen leder Kumla med 35-25 och har åtta poäng upp i de sammanlagda semifinalerna.

Större elavbrott

Godmodig stämning i pausen men den blir allt längre på grund av ett större elavbrott. Reparatör är på väg meddelas vid 20:45. Elavbrottet varar 1:15. Strax efter kl 22 kommer det elfte heatet igång.

Heat 11: Scott Nicholls tar sin tredje heatseger och Mikael Max tvåa - en femetta som innebär ledning med 40-26.

Heat 12: Pepe gör en fantomstyrning och fräser om Chris Holder på sista varvet och klarar oavgjort i heatet. Nu är Indianerna bara två poäng från en säkrad finalplats.

Heat 13: Saken är biff! Åter är det Scott Nicholls, något av kvällens hjälte, som tar trepoängaren med Antonio som trea. Nu kan inte Kumla förlora - Vetlanda, here we come!

Heat 14: Pepe och Fredrik Lindgren dunkar ner Piraterna i skorna med ytterligare en femetta.

Heat 15: Pepe vinner igen med Antonio som trea och fastställer slutresultatet till behagliga 56-34 (100-80) (LLz)

Bush
Ännnnntliiiiiiiigen! Vad ska SAS skylla på den här gången då?
2014-09-17 22:23
Kumlingen
FYI. I TV-sändningen skyllde han på banprepareringen och banpersonal etc. Samtidigt gratulerade han Indianerna.
2014-09-17 23:42
Bush
Ännnnntliiiiiiiigen! Vad ska SAS skylla på den här gången då?
2014-09-17 22:23
Kumlingen
FYI. I TV-sändningen skyllde han på banprepareringen och banpersonal etc. Samtidigt gratulerade han Indianerna.
2014-09-17 23:42
Kommentera

Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Publicerad: 2014-09-17 18:51
Senaste nyheterna
Fotboll: Pålsboda slog serieledarna
(2018-09-15)
Fotboll: Yxhult tappade i andra
(2018-09-15)
Fotboll: IFK Kumla vann 3-1
(2018-09-15)
ORIENTERING: Veteraner tävlade
(2018-09-14)
Brand hos Yogacenter
(2018-09-14)
Hagaskolan firade 90 år
(2018-09-14)
Speedway: Höjde snitt med nära 900
(2018-09-14)
Stort intresse för Askersundsmässan
(2018-09-14)
Gissa Askersundbild - Vinn en bukett!
9
(2018-09-14)
Föreläste om Tivedsdrottning
(2018-09-14)
Upptäckte inbrott vid hemkomst
(2018-09-14)
Stal 900 liter diesel från skogsmaskin
(2018-09-14)
Tre inbrott på fyra veckor
(2018-09-14)
Bilbrand i Kumlaby
(2018-09-14)
Majoritet i Kumla? Var god dröj.
(2018-09-13)
Speedway: Bjerre skrev nytt kontrakt
(2018-09-13)
Föreställningen “Vattnet” till Sjöängen
(2018-09-13)
Hockey: Målvaktsduon inför premiär
(2018-09-13)
Veckans Bild - Hagendalsväg 20-talet
(2018-09-13)
Cupfinalklart - Åmmeberg möter ÖSK
(2018-09-12)
Föreläste om psykisk ohälsa
(2018-09-12)
Kossor på rymmen
(2018-09-12)
Träd fallit över Rv50
(2018-09-12)
Avstängd parkering i Hallsberg
(2018-09-12)
Fotboll: ÅIF till final mot ÖSK?
(2018-09-12)
Vill utöka till Kumla, saknar personal
1
(2018-09-12)
Hockey: NHL-Calle till Kumla
(2018-09-11)
Vädjar om boende för ungdomar
3
(2018-09-11)
McDonalds väntar med utbyggnad
7
(2018-09-11)
Hockey: Tog sig till TV-Pucken
(2018-09-11)
Vem stal fåren från hagen?
(2018-09-11)
Skadegörelse vid förskola
(2018-09-11)
Föreläsning om Ostindienfararen
1
(2018-09-11)
SD störst i Kumlas skolval
(2018-09-10)
Gissa Kumlabilden - Vinn en bukett!
9
(2018-09-10)
Så röstade Allé i skolvalet
(2018-09-10)
Dieker (M) redo att ta över
1
(2018-09-10)
Fotboll: Full omgång i division 5
(2018-09-10)
Osäkert läge i Hallsberg
(2018-09-10)
SD stänger inga dörrar i Kumla
25
(2018-09-10)
Innebandy: Kumla vann cup
(2018-09-10)
Valkvällens rapportering
(2018-09-10)
(M) upp och (S) ner
(2018-09-10)
Maktskifte i Kumla?
1
(2018-09-10)
Starkt val av C i Lekeberg
(2018-09-10)
Så röstade Kumla i riksdagsvalet
1
(2018-09-09)
KD fördubblades
(2018-09-09)
Valnytt på Sydnärkenytt
(2018-09-09)
BÅGSKYTTE: JVM-guld till Caroline
(2018-09-09)
Alf Anneborg: Katten som vantrivdes
(2018-09-09)
Run of Mine – tufft men roligt
(2018-09-08)
Fotboll: IFK avgjorde på övertid
(2018-09-08)
Facken valmobiliserade
6
(2018-09-08)
Fotboll: Poäng för Skyllberg
(2018-09-08)
Fotboll: Yxhult föll mot Bosna
(2018-09-08)
Fotboll: Säker damseger
(2018-09-08)
Hockey: 9-0 till Kumla mot Hallsberg
2
(2018-09-08)
Presenterade satsning på elbilar
(2018-09-08)
Skolvägen delvis klar
3
(2018-09-08)
S besökte Kvarntorp
(2018-09-08)
Annons:
Tidning
Senast kommenterat
Annons:
Tidning
Populärt ur arkivet
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.