Gå till innehåll
Sydnärke

EU-pengar ska ge fler undersköterskor

Publicerad: 7 April 2016 15:36

5,2 miljoner ska gå till ett projekt i Sydnärke för att utbilda fler undersköterskor, särskilt de som har en osäker anställning. Det är Sydnärkes utbildningsförbund som fått pengarna till projektet av EU-fonder.. Även andra projekt i länet får mångmiljonstöd.

Projektet handlar om att stärka anställda inom vård- och omsorgsbranschen med osäkra anställningsförhållanden i kommunerna Askersund, Hallsberg och Kumla.

Genom validering (bedömning) av befintliga kunskaper och kompletterande utbildningsinsatser kan vägen till en formell kompetens som undersköterska förkortas genom projektet. Projektet avser även att kompetenshöja befintliga lärare vid Allévux så dessa får möjligheter att utföra valideringar.

Så var motiveringen i SUF:s framgångsrika ansökan till, håll i er nu,  Strukturfondspartnerskapet i Östra Mellansverige.

Två EU-fonder

Det handlar om EU-pengar från två fonder: Europeiska regionala utvecklingsfonden och  Europeiska socialfonden (ESF). I fonderna lägger EU och medlemsländerna in pengar, som sedan går till lokala, regionala och nationella projekt. Syftet är att skapa jobb, hjälpa näringslivet och stärka kompetensen hos individer. Tillväxt och integration är andra honnörsord.

De som beslutat om stöden för Östra Mellansverige (Uppsala, Örebro, Södermanland, Västmanland och Östergötlands län)  är politiker från kommuner och landsting samt tjänstemän från bland annat länsstyrelser. Katarina Hansson (s), kommunstyrelsens ordförande i Kumla, är med i det 25 personer starka gänget. Administrationen sköts i Nyköping, Sörmland.

SUF och Alléskolan är inte ensamt om att få miljonbidrag av EU i beslutet i onsdags. 85 miljoner delades ut till åtta olika projekt med cirka 1 500 deltagare. Projektet Take off i Västerås får mest, 23,4 milj kr, följt av "Arbetshoppet" i Linköping, 13 milj kr. men Region  Örebro håller sig framme även med två andra stora  projekt (se nedan).

Dag och natt

Lena Hansson, rektor för Allévux, är den som drivit projektet för fler undersköterskor och berättar om en omfattande process.

- Jag var på ett möte om EU-fonder i november, det var kort om tid och ett ganska stort arbete att få till en ansökan, det krävs mycket dokumentation. Vi hade konsulthjälp som fick jobba både natt och dag mot slutet.

- Det är förstås jätteroligt att vi fått medlen.

De 5,2 miljonerna är 75 procent av hela projektets kostnader, resterande 25 procent står tre kommuners socialförvaltningar för, i Askersund, Hallsberg och Kumla. De svarar för personalkostnaderna när cirka 60 av deras anställda sitter i skolbänken för att kvala in som undersköterskor, dessutom ska cirka 120 få gå kortkurser inom till exempel palliativ vård.

Den omfattande byråkratin för att redovisa hur EU-stöden används är kostnader som har fått räknas in i projektets budget, en särskild projektledare behövs för att hålla reda på alla papper.som ska skickas in.

- Har man gett sig in i leken får man leken tåla, konstaterar Lena Hansson. Bidraget gör ändå att vi får en grund som vi kan utvecka och det är positivt.

I början av nästa år kan projketet vara igång hos Allévux. (LLz)

Mångmiljonstöd för
fler projekt i länet

- Det ska bli spännande att följa projektens problemlösningar, utmaningar och resultat, och deras arbetssätt kan bli vägledande för att minska arbetslöshet och ge deltagarna nycklar för ett bra arbetsliv.

Det säger Greger Tidund (S), ordförande i Strukturfondspartnerskapet som svarat för fördelningen av EU:s miljonbidrag.

Lärlingsutbildning för funktionsnedsatta som kan underlätta etablering  på arbetsmarknaden och projekt för jobb inom vården för nyanlända är två områden han lyfter fram i besluten enligt pressmeddelande:

Lärlingar med jobb i sikte

- Äntligen! utropar Örjan Samuelsson,  verksamhetsledare, efter beskedet att  Stiftelsen Activas projekt Lärling- Jobb i sikte får 12 milj kr för att under tre år utveckla en lärlingsutbildning för vuxna med lindrig utvecklingsstörning.

- De utbildningar som idag erbjuds är antingen för dåligt anpassade till målgruppens speciella behov eller saknar tillräcklig grad av arbetslivskoppling, anser Örjan Samuelsson.

Projektet genomförs i samverkan mellan i första hand länets kommuner, Region Örebro län, Arbetsförmedlingen och ett antal arbetsgivare. De första lärlingarna kan börja under senhösten 2016.

Förkorta tid för sjukvårdsleg

Projektet Fast Track fick 7 milj kr. Det ska bidra till kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvården genom att förkorta tiden till svensk legitimation för nyanlända/utlandsfödda kvinnor och män med utländsk vårdutbildning.

Region Örebro län samverkar därför med Arbetsförmedlingen, kommunal vuxenutbildning och folkbildningsorganisationer för komma igång med insatser som ger en effektiv och kvalitativ introduktion till vårdyrken i Sverige.

- De olika inriktningarna har flera problem att arbeta med, som språkkunskaper för nyanlända, validering, förkorta tiden till svensk legitimation, ökad inkludering på arbetsmarknaden och kompetensutbildningar, dessa är några av de utmaningar som projekten arbetar med, förklarar Greger Tidlund, riksdagsman från Vagnhärad.

Annons

Nyheter