20 Mars 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Ny studie om IBS

Fernanda Roca, Robert Brummer och Julia König håller i studien. Foto: Örebro universitetFernanda Roca, Robert Brummer och Julia König håller i studien. Foto: Örebro universitet

Somliga med IBS blir bättre med probiotika medan andra inte svarar på behandlingen. Nu vill ett forskarteam på Örebro universitet ta reda på varför och söker 75 deltagarna med IBS, irriterad tarm, till en ny studie, det berättar man i ett pressmeddelande från Örebro universitet.

–Vi tror att tarmbarriären spelar en viktig roll och vi vill se om vi kan påverka den med probiotika – något som redan gjorts i djurstudier, säger Robert Brummer, överläkare och professor vid Örebro universitet. Tillsammans med forskarna Julia König och Fernanda Roca håller han i den nya studien.

Tarmens barriär viktig

Tarmen tar upp näringsämnen och vatten i kroppen samtidigt som den bildar en barriär som skyddar oss mot skadliga ämnen.

En svag barriär släpper igenom skadliga ämnen och det är associerat med flera sjukdomar som till exempel inflammatorisk tarmsjukdom, IBD och glutenintolerans.

–Det gäller även IBS. Ungefär 40 procent av dem som lider av IBS med främst diarré har en svagare tarmbarriär, säger Julia König.

Probiotika kan hjälpa

Flera tidigare studier har visat att probiotika kan vara till hjälp för patienter. De får mindre symptom som diarré och magsmärta. Men det hjälper inte alla och forskarna vet inte vad det är som gör att vissa blir bättre.

–Vi vill undersöka de bakomliggande mekanismerna och en tänkbar orsak är att probiotikan stärker tarmbarriären, säger Fernanda Roca.

Testar olika probiotika

I studien testas två olika probiotika. 75 deltagare delas in i tre grupper. Två får två olika probiotika och en grupp får placebo. Varken forskare eller deltagare vet vem som får vad.

Studien pågår i nio veckor och deltagarna äter probiotika under sex veckor. De får lämna saliv, urin, avföring, och blodprov. 

–Vi kommer mäta inflammation och barriärfunktion men även stressnivåer. Barriären, stress och IBS hänger ihop. Utöver probiotikan ska alla leva som vanligt, säger Julia König.

Läs mer om du är intresserad av att vara med i studien HÄR

Faktaruta: 

Studien består av ett screeningsbesök och ytterligare fyra besök för provtagning av saliv, blod, urin och avföring på Campus USÖ, som ligger vid Universitetssjukhuset i Örebro. Studien sträcker sig över nio veckor och deltagarna äter probiotika eller placebo under sex veckor. Probiotika är levande bakteriekulturer som kan medföra hälsofrämjande effekter – och finns även i olika livsmedel och kosttillskott. 

Deltagarna får inte ha eller tidigare haft någon annan gastrointerstinal sjukdom som till exempel IBD. De får inte använda eller nyligen ha använt antidepressiva läkemedel eller kontinuerligt ta icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel som ipren och diklofenak. De får inte heller vara gravida eller amma. 

Efter genomförd studie får deltagarna 2000 kronor.
 
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-02-12 14:41
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.