19 Februari 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Efterlyser mer action under skogsdagen

Mycket att välja bland fyrhjulingar men svårare när de står stilla. Foto: Lars WennbornMycket att välja bland fyrhjulingar men svårare när de står stilla. Foto: Lars Wennborn

Bolaget Sydved arrangerade på fredagen sin stora skogsdag i Tiveden, vilket Sydnärkenytt tidigare rapporterat. - Lite mera action i skogen hade varit trevligt, tycker vår utsände Lars Wennborn efter en tretimmarsrunda bland utställarna.

Delad glädje sägs ju vara dubbel så jag ringer gamle vännen, jaktkamraten, jägmästaren och skogsägaren Jens Törnmarck  på Dohnafors för att höra om sällskap. Han är inte svårövertalad och inte bara vinner jag ett gott sällskap att diskutera med mellan de olika stationerna utan även en väl kvalificerad bärare av kameraväskan. 

Tyvärr kommer jag hem utan så många bilder jag ville ha. En anledning är naturligtvis att snöfallet visar mer snö än motiv på bilderna. En annan är att de flesta maskiner faktiskt står stilla. Det hade varit trevligt med lite mer action i skogen.

Miniskotaren Alstor.
För- och nackdelar diskuteras alltid
Aktiva maskiner

Nu hade man valt att hugga lite i förväg och sedan ställa upp en eller flera maskiner i miljön och sedan placera ut ett antal representanter därvid. En bild säger mer än tusen ord och att höra ett sågsvärd på en miniskördare gå igenom en trädstam eller se en liten skotare med lass brumma genom terrängen (kan ju vara samma lass hela dagen) tillför en dimension för öra och öga. Istället för att ställa upp tio fyrhjulingar och en massa representanter, hade en slinga med aktiva maskiner och möjlighet till provkörning varit trevligt   

Annars är slingan föredömligt uppbyggd. Mjukstart med Länsstyrelsen som gärna berättar om skogsbete. En jakt- och vapenaffär som visar upp ett brett sortiment både för arbetslivet i skogen och det som ofta följer i samma fotspår, nämligen jakten. Möjlighet att ta en inledande kopp kaffe inför promenaden, det långt till lunchen, är ett lysande drag. 

Låta stå kvar

När stigen väl kommer in i skogen kommer också de lite tyngre maskinerna. Inte tunga i jämförelse med professionella avverkningsmaskiner, utan för den självverksamme skogsägaren. Under åren har det utvecklats att stort antal lösningar för att underlätta för den som själv vill sköta sitt skogsbruk.

Efter en stund stöter vi på vad engelsmännen kallar en ”conversation piece”, alltså något som får igång pratet i sällskapet. En björk med en skylt. #Evighetsträd#. Det första man tänker när man ser en björk är ju inte ”Oj, den kommer att stå där i evigheter”. Efter att ha bytt några ord med Sydveds personal på stationen blir syftet klarare.

Man vill värna om naturvärden och spara vissa biotoper eller enskilda träd inför våra efterlevande. Om man till exempel vid avverkning av en fröträdställning av tall låter någon eller några av de vackraste och största träden stå kvar för att växa  in i nästkommande bestånd, så bidrar man till att kommande generationer kommer att hitta något enastående unikt i sin skog. Tänk att stå vid foten av en gigantisk rak och vacker fura om hundra år! Visst, man har förlorat några hundralappar i virkesvärde men det borde uppvägas av att tanken på välgärningen värmer.

Björken då? Nja, den lär väl knappast bli flera hundra år men om den får stå tills den ger upp kommer den att förfina miljön för fåglar och insekter och fortsätta att göra så även i nedfallet och förruttnande skick.

Bamse och Lennart Nordkvist
Drömde om Afrika

Längre fram möter vi Lennart Nordkvist från Åsbro som värnar tidigare generationers skogsmaskiner. Han visar upp sin ”Bamse”, tillverkad av ÖSA i Alfta 1957. Hans exemplar är från 1957 och  har tillverkningsnummer 5. Totalt gjordes drygt 730 exemplar. Maskinen var otroligt populär och ansågs revolutionera skogsbruket.

Vår promenad runt den långa slingan tog drygt tre timmar så det är, hur gärna man än vill, helt omöjligt att stanna hos varenda utställare men det är bra att de engagerar och vill visa upp sig på en sådan här dag. Säkert kommer någon av alla besökarna att vilja diskutera räntesatser med en bank och en eller annan går i bilbytartankar och stannar gärna och tittar på en muskelpick-up.

Snön anfaller rejält
Ulrika drömde om jakter i varma Afrika. Foto: swedishvenatrix.se

Vid ett ”torg” av utställare har Sydved påpassligt ordnat en stor brasa som blir en naturlig anhalt för värme och samtal. Där träffar vi länets skytte- och jaktdrottning Ulrika Karlsson Arne  från Lekeberg, som i fjol vann den internationella jakttävlingen ”Extreme huntress”. Det var många som ville byta några ord och få höra om hennes jakter i många länder. När snön föll som ivrigast sa hon drömmande: - När jag jagade i Afrika i oktober var det 42 grader...  

Granbarkborrens agrepp

Stannar gör vi däremot hos Skogsstyrelsen där vi får ett samtal med Emil Hjerpe. Dagens ämne blir självklart granbarkborrens katastrofala tillväxt de senaste åren. Den lede gynnaren fick ju en rejäl skjuts av att så många granar försvagades av värmen och torkan sommaren 2018. I Närke verkar väl de större angreppen vara lokala. Värre drabbat är Östergötland och Småland delvis beroende på en högre andel gran i skogarna. Där finns ju också större arealer monokulturer då man redan på 1950-talet började plantera igen gammal jordbruksmark med gran.

Emil Hjerpe, Skogsstyrelsen Örebro, tvingad prata borre.

Det finns väl ingen riktig lösning på problemet. Det enda vapnet är att försöka få bort nyangripen skog som kan övervintra insekterna och se till att den körs bort ur skogen innan de börjar svärma i vår för att på så vis minimera nästa års angrepp. Haken med detta är att efterfrågan på bränsleved är begränsad. Många fjärrvärmeverk i städerna är inte heller anpassade för ändamålet utan man köper hellre billiga sopor från till exempel Italien vilket också trycker ner en redan för skogsägaren kännbar förlust.

Det här är väl en politisk fråga men det vore väl  en trevlig gest från regeringen att ge ett tillfälligt bidrag till de som drabbas precis som man gjorde vid de stora skogsbränderna i Västmanland.

"Framtidstro finns"

Man åker inte till en skogsdag utan en baktanke om att få något i magen. Sydved hade ordnat ett rejält lunchtält där man kunde fly blötsnön för en stund och fylla på depåerna.Vi tackar för den goda maten och möjligheten att sitta och vila benen en stund.

Självklart var ett möte med Mattias Sjödin, chef för distrikt Aspa, som var ansvarig för dagens arrangemang. Trots upprepade försök med hjälp av andra hans kollegor var det som att försöka komma till skott på en speedad hare dvs  vi blev hopplöst efter men fick ett kort prat över telefon på lördagen.

Mattias Sjödin, chef för Sydveds distrikt Aspa Foto: Sydved
 

Vad är trevligt och tråkigt i skogsvärlden just nu?

- Det finns en stor framtidstro och vi jobbar med till exempel att ersätta oljebaserade plaster med en förnyelsebar produkt.i en tid då vi måste komma ur vårt behöv av fossila produkter. En spannmålsbonde skördar varje år medan skogsbrukaren får vänta 60–100 år och under den perioden kräver skogen mycket skötsel. Det är där vi har vår verksamhet samtidigt som vi får fram råvara till våra ägare.

- Vad som tynger ner lite är väl en något vikande konjunktur för våra produkter. Industrin kompenseras till viss del av den låga kursen på kronan men samtidigt kan vi inte alla gånger leverera lika mycket som våra leverantörer ibland önskar. Tyvärr drabbar det ju också i högsta grad insektsskadat virke men det måste ju ut och bort från skogen så det löser vi.

Se också
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-11-10 21:24
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.