04 April 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Skogen mår fortfarande dåligt

Skogen i Svealand, och Sydnärke, har fortarande inte repat sig efter det svåra torråret 2018. När träden är försvagade, stressade, ökar risken för exempelvis angrepp från gransbarkborre. Skogsstyrelsen befarar nu att fjolårets svåra barkborreangrepp ska fortsätta denna sommar.

Barkborreangripna granar i skogen. Foto: Skogsstyrelsen

Det konstateras i skogsstyrelsens årliga rapport över skadeläget i våra skogar.

– Över hela landet såg vi under förra året fortsatta följder av torkan 2018 med nedsatt vitalitet och träd som drabbats av sekundära angrepp eller som dukat under helt. Det här kommer vi tyvärr att få leva med även 2020 med ökad risk för angrepp av insekter och svampskador, säger Hans Källsmyr, som var Skogsstyrelsens nationella skadesamordnare under 2019.

Även om granbarkborrarna orsakar de störst skadorna som nästan alla kan se i form av döda granar i skogen i landskapet så drabbades även andra trädslag av problem förra året.

Under vår och försommar upptäcktes bland annat skador i stor omfattning på björkar i Sörmland och Örebro län. Skadorna orsakades av alhängemalen som åt upp knopparna på björkarna som såg kala ut under en period. Nya knoppar bildades som sedan slog ut och björkarna fick löv och såg återigen friska ut. Skadorna sågs även på al.

I Sydnärkenytts område kom det en del regn 2019. Det gjorde att nyplanterade skogsplantor klarade sig rätt bra. Men närmare Östkusten, där det regnade betydligt mindre, har plantor torkat bort och dött.

Granbarkborrarna, som fortfarande är det största problemet i vårt område, angriper granar i tusental och dödar trädet på kort tid. Trädet får då röda barr, som efter hand trillar av och barken börjar flagna. Torkar trädet under barken är det värdelöst som virke, men måste ändå avverkas för att förhindra att barkborrar fortsätter spridas. En mycket stor andel av skogsbruket har de senaste två åren varit inriktat på att ta hand om barkborreskadad skog här. Varmt väder gynnar granbarkborrar.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-03-24 9:24
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.