02 December 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Servicelinjen ersätts med beställd skjuts

Servicelinjerna från Sydnärke för sjukresor till USÖ kommer ersättas med beställningstrafik från 1 juli. Det berättar Johan Ljung, områdeschef för trafikplanering i regionen.

AnneMarie och Arne Hellström i Hallsberg ställde sig frågan i en insändare i Sydnärkenytt vad som ska hände med servicelinjen och varför inte alla partier protesterar mot dess indragning i sommar? 

Johan Ljung, ansvarig på Region Örebro län för trafikplanering hörde av sig ganska direkt och har besked att ge:

- Servicelinjerna 708 och 709 kommer upphöra för att de är lågt utnyttjade. Vissa turer är fullt utnyttjade men andra väldigt lite. Beläggningen (sammantaget) ligger på 20 procent, säger Johan Ljung.

Hämta vid fler ställen

Dagens system med bussar enligt tidtabell kommer därför från 1 juli ersättas med vad sosm kan kallas anropsstyrd beställningstrafik. Den medborgare som har beviljats färdtjänst eller behöver specialfordon för avgiftsfria sjukresor ringer och beställer sina resor.

- Redan idag måste resan bokas, skillnaden blir att vi nu kan hämta upp vid fler ställen om det behövs, säger Johan Ljung. Får vi en påringning kan vi anpassa oss.

Han menar att den nya ordningen från 1 juli blir mer flexibel och effektiv. En fördel för den som ska åka är att inte behöva hålla sig till en tidtabell utan resenären kan till exempel anpassa ankomsten till den tid som är bokad på USÖ.

- Då kan man vara hemma en halvtimme längre, säger han.

En nackdel finns för dem som tidigare åkt med Servicelinjen utan att vara beviljade sjukresor, de hänvisas nu till ordinarie linjetrafik. (LLz)

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-03-19 12:51
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.