27 Januari 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Så firade vi midsommaren

Sveriges inofficiella nationalsång på midsommar väcker alltid kvackande glädje! Foto: Arne SvenssonSveriges inofficiella nationalsång på midsommar väcker alltid kvackande glädje! Foto: Arne Svensson

Från alla håll kom de, i bilar, i lövade kärror, på cykel och till fots. Målet var Viby hembygdsgård, där traditionellt midsommarfirande skulle hållas på midsommaraftonens eftermiddag. Ett klassiskt firande i Sydnärke. Och inte behövde någon gå därifrån besviken.

Midsommarkransen redo
Starke män och kvinnor bar fram stången, som restes raskt och vant.
Björnen har vaknat!
Barnfrågorna påp tipspromenaden var lite lättare än de vuxnas.
I ett av husen fanns en handelsbod med chans att köpa karamellstrutar bodbiträdena Kerstin Warbäck och Birgitta Lindström Pettersson.
På övervåningen fanns en gammal skolsal, och de nyss på sommarlov utsläppta barnen kunde inte motstå frestelsen att ta en extralektion!

Allt var som det skulle vara för att fira den somrigaste av alla högtider. Stången, om vilken allt kretsar, låg färdiglövad på ett par bockar sedan kvällen innan. Ett par ymnigt dekorerade blomsterkransar låg redo att fästas på sina platser.

Men först passade många på att köpa en fika och prata med gamla vänner, och man kunde pröva sin allmänbildning genom att gå en tipspromenad. 

Efter ett tag började det bli dags att dra igång själva dansen. Vibybygdens starke män och kvinnor fattade posto vid stången, fäste kransarna på sina platser och bar stången fram till dess plats i centrum. Raskt och vant restes den.

Alltfler dansade

Dansen kunde börja. Först trevande av några få, men allt fler slöt upp. Sommarklädda med kransar i håret dansade unga mammor med barn. Några pappor anslöt lite tvekande. Damer och herrar i hembygdsdräkter syntes också roa sig av hjärtans lust.

Musiken skapade takten. Det var  Sju vackra flickor i en ring, Små grodorna, Raketen och Björnen sover och alla de andra som hör till, för att midsommaraftonen ska bli som den alltid har varit.

När dansen var över kunde man fortfarande få sig en kopp kaffe eller köpa en lott eller bara sitta och vänta på resultatet av tipspromenaden. I ett av husen på hembygdsgården finns en lanthandel. Där kunde man köpa en strut karameller, och vågade man sig upp på våningen ovanför hittade man en skola från förr.

Snart fest igen

2019 års midsommarfirande vid Viby hembygdsgård var slut. Några promenerade den korta sträckan till Viby kyrka för att åhöra en midsommarkonsert. Andra lämnade platsen för andra aktiviteter. Och många kommer säkert tillbaka till hembygdsgården söndagen den 7 juli, för då vankas det tårtbuffé!

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-06-22 19:31
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.