27 Januari 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Första regionbudgeten antagen

Landstingsfullmäktiges sista möte, tillika första mötet med ledamöterna i kommande regionfullmäktige.

Vid nyår träder den nya organisationen Region Örebro län i kraft då Örebro läns landsting går samman med Regionförbundet Örebro län. Men redan 26-27 november möttes de nya regionledamöterna för första gången. Då beslutades bland annat om Region Örebro läns första verksamhetsplan med budget för 2015.

Fullmäktigemötet inleddes med val av presidium för den kommande mandatperioden. Till fullmäktiges ordförande valdes Torgny Larsson (S), vice ordförande Susanne Stenlund (S) och andre vice ordförande Calill Ohlson (M).

Mjukstart med kulturpris

”Första förmiddagen med gänget” fick en mjukstart genom att Örebro läns landstings Kulturpris 2014 samt kulturstipendier delades ut. Pristagarna är kända sedan tidigare. Årets kulturpristagare Alexandra Royal, Örebro, kunde inte närvara men erhåller på 50 000 kronor samt en bronsstatyett, skapad av Thorsten Molander.

Kulturstipendiet är på 30 000 kronor och delas i år mellan Johanna Oranen, Christian Svarfvar och Moa Rudebert.

Budgetdebatt över två dagar

Så blev det budgetdebatt resten av dagen, en debatt som fortsatte även större delen av dag två. Efter många tal och inlägg antogs Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Miljöpartiets gemensamma verksamhetsplan med budget 2015. Totalt omsluter den tagna budgeten drygt åtta miljarder kronor.

Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna reserverade sig till förmån för det egna budgetförslaget, liksom Sverigedemokraterna för sin budget.

Landstingsstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg Fransson (S) avrundade debatten med att tacka samtliga ledamöter, nya som gamla, med- som motståndare.

Vi är alla engagerade och vill alla förbättra. Vi har bara lite olika syn på hur och pengarna exakt ska fördelas.

Taxor justeras - gratis vård för 85-plussare

Några övriga fullmäktigebeslut i korthet:

Ny prislista för tandvård. Det innebär i korthet att priserna för allmäntandvård justeras upp med i genomsnitt två procent, specialisttandvård med 1,3 procent och premierna för frisktandvård med 1,6 procent från och med 1 januari 2015.

Taxejustering av kollektivtrafiken. Många olika justeringar, men sammanfattningsvis blir det billigare att resa på landet och lite dyrare i stadstrafiken. Ett länskort blir 300 kronor billigare för en vuxen.

Från 1 januari 2015 införs avgiftsfrihet i öppen vård för personer som fyllt 85 år. Samtidigt blir högkostnadsskyddet för öppenvårdsbesök oförändrat 900 kronor och slutenvårdsavgiften lika oförändrad 80 kronor per dygn under 2015.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2014-11-27 16:36
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.