20 Mars 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Ändrar strategi om Coronavirus

Region Örebro län ändrar strategi och fokuserar provtagningen på de särskilt utsatta patientgrupperna. "Vi vill rikta in resurserna på dem som riskerar att få en allvarlig sjukdomsbild", säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare.

Pressutskicket kom strax innan kl 19.

Provtagning av personer i Region Örebro län som misstänks vara smittade av coronaviruset riktas nu in på dem som har luftvägssymtom och behöver sjukhusvård. Personal inom hälso- och sjukvård eller äldreomsorg som varit utsatta för smitta och själva insjuknar kan också vara aktuella för testning.

"Vi har ändrat strategi"

Övriga personer som har mer lindriga besvär med luftvägssymtom och kanske feber ska i stället stanna hemma tills de är friska. Det gäller oavsett om de har varit i ett riskområde eller inte, eller om de har blivit utsatta för känd smitta eller inte.

- Vi har ändrat strategi. Det som gäller nu är att om man känner besvär från luftvägarna, men bara har lindriga besvär, ska man inte ringa 1177 för att komma och bli provtagen. I stället ska man stanna hemma och inte gå till skolan, jobbet och aktiviteter förrän man är frisk och det har gått ytterligare två dagar, säger Gunlög Rasmussen.

Alla provtagningar gäller utsatta grupper

Att provtagningarna nu kommer att gälla utsatta grupper följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det gör också uppmaningen till människor att stanna hemma när de är sjuka. Syftet är att begränsa effekten av coronasmittan och minska takten i smittspridningen.

- Det går inte längre att rikta in sig på enbart dem som har varit i riskområden eller träffat någon som har insjuknat. Även andra personer med luftvägssymtom kan vara smittade av coronaviruset. Det här beror på att vi ser en samhällsspridning i flera länder i Europa och tecken på spridning i samhället även i en del regioner i Sverige. Vi vill i stället rikta in resurserna på dem som är äldre och har andra sjukdomar och därmed riskerar att få en allvarlig sjukdomsbild, säger Gunlög Rasmussen.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-03-12 18:53
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.