21 Februari 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Bostadsbyggen ger mer klirr i kassan

Regeringen har med stöd av Vänsterpartiet infört en byggbonus för kommuner som bygger nytt och tar emot flyktingar. Kumla, Hallsberg och Askersund får tillsammans drygt 14 milj kr för 228 nya bostäder

Den (S)-ledda regeringen har beslutat om en rad stödåtgärder för att komma till rätta med bostadsbristen, framhålls i ett pressmeddelande på tisdagen.

En del i detta är ett speciellt statsbidrag för kommuner, utformat så att varje nytt bostadsbygge som under tolv månader fått startbesked av byggnadsnämnden kan ge klirr i kassan. Det spelar ingen roll hur stor bostaden är, om det är lägenhet eller småhus.

Denna byggbonus är till 60 procent kopplad till  kommunernas flyktingmottagande, hur många nyanlända med uppehållstillstånd som folkbokförts under samma tid.

Totalt handlar det om 1,85 miljarder för 2016 som Boverket nu delat ut.

Kommun Antal  bostäder Extra byggbidrag
Regeringens byggbonus i Örebro län
Askersund 75 4 627 371 kr
Hallsberg 52 4 658 710
Kumla 101 4 795 073
Örebro 2 010 59 721 792
Kvitto för Kumla

I pressmeddelandet är det givetvis nöjda kommentarer:

- Det är ett kvitto på att Kumla kommun jobbar på rätt sätt. Jag är glad att kommuner som anstränger sig för att bygga fler bostäder och som vi gjort det  under många år nu får en bonus från regeringen, säger Katarina Hansson (S) kommunstyrelsens ordförande.

- Vi kommer att fortsätta bygga för Kumlas framtida utveckling.

Överraskade i Askersund och Hallsberg

- Det här var en bra nyhet. Vi hade räknat med kanske ett par hundra tusen kronor och nu får vi drygt 4,6 miljoner kronor! Det är ett gott tecken på att vi i Askersund är på rätt väg, säger Per Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande.

- Det här var mer pengar än vad vi räknat med. 4,6 miljoner. Det betyder mycket att vi har en regering som belönar kommuner som tar ett stort ansvar för bostadsbyggandet i Sverige och vi kommer att ha stor nytta av de här pengarna säger Andreas Svahn (S), kommunstyrelsens ordförande.

"Börjar se resultat"

- Sverige har haft bostadsbrist under lång tid. Trots att det nu byggs fler bostäder än på länge räcker det inte. Det är därför den här regeringen genomför den största bostadspolitiska satsningen på 20 år för att det ska byggas ännu fler bostäder. Nu börjar vi se resultatet av det arbetet, säger Johan Löfstrand (S), bostadspolitisk talesperson.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2016-11-23 0:21
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.