20 Februari 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Länsradion har slutit
cirkel i radiohistorien

För över 90 år sedan kom radion till Närke men det var inte AB Radiotjänst, föregångare till Sveriges radio, som var först utan ideella radioföreningar. Om den och annan historia berättar Martin Dyfverman och gäster när uppstickaren Länsradion avslutar sin första säsong idag torsdag kl 9-12 med en direktsändning över sex närradiostationer i länet.

Gänget som sänt framgångsrik Länsradio under våren.

Länsradion började sända 16 mars i våras som en försöksverksamhet med målet att göra radioprogram för en mogen publik i länet, inte minst genom musikvalet.

Med fem rutinerade programledare har det ganska djärva försöket trots en del tekniskt strul fallit väl ut. Att koppla samman sex olika närradiosändare - Askersund, Kumla-Hallsberg, Lekeberg, Örebro, Lindesberg och Hällefors  - är en utmaning. Men  programmen har uppskattats av allt fler, det har Länsradion fått flera bevis för i form av lyssnarkontakter.

Det finns så mycket mer...

- Ingen kunde väl ana att det skulle bli så många innehållsrika program - om mjölkpriser, psalmförfattare, körsångare i Kopparberg och Bergslagsskrönor på göteborgsmål, sammanfattar Martin Dyfverman de goda erfarenheterna av Länsradions första månader.

- Alla kluriga musiktipsfrågor, lyssnarnas önskeskivor, tio-i-topplistor med skön återklang, fredagsprogram med säker tpnträff, välvalda gamla schlagers och överhuvudtaget kulturgärningen i att radiolyssnarna blir påminda om att det finns så mycket, mycket mer än enkelspårig, nyproducerad ”mainstreet” musik .

Blir det en fortsättning i höst? Det lutar åt det, framkom det vid ett möte förra veckan med de sändande föreningarna. Men ett antal förbättringar måste i så fall ske både på den tekniska sidan och med organisationen av verksamheten, som i huvudsak skett på helt ideell grund. En arbetsgrupp är tillsatt för att undersöka lösningar.

Höra historiska vingslag

Idag torsdag handlar det också om ideell grund när radiohistorien i länet belyses.

- Med hjälp av Lars-Åke Stenström och hans radioerfarenhet så ska vi sluta cirkeln och visa hur radion i länet en gång föddes med ideella radioföreningar och alltså idag 2015 - mer än 90 år senare - 
har fått en ny vår på samma sätt, förklarar Martin Dyfverman

Sista timmen är gästen historikern Thord Strömberg som just skriver klart en bok om Örebros 1900-tal.
Med hjälp av Sune Jansson från gamla teve- och radiodistriktet och det ljudarkiv han förvaltar, ska lyssnarna dessförinnan kunna höra historiens vingslag. (LLz)

Länsradion hörs även på webben

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2015-06-18 1:35
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.