16 Januari 2020
Tipsa: 073-094 57 58

PRO: Lyssna på oss äldre om välfärden

Regeringen tänker inrätta en Välfärdskommission där staten, kommuner och regioner och fackföreningar ska hitta metoder för att stärka välfärden framöver.

Det meddelade finansminister Magdalena Andersson i sitt tal i Almedalen på fredagen. PRO välkomnar initiativet men efterlyser ett äldreperspektiv.

Christina Tallberg, PRO-ordförande, säger ifrån.

- Det är avgörande att regeringen lyssnar på oss äldre. Hela tjugofem procent av väljarkåren är över 65 år och vi har både erfarenhet och kunskap från flera delar av välfärden. PRO bidrar gärna med pensionärernas synpunkter och ser fram emot en inbjudan till Välfärdskommissionen, säger Christina Tallberg, ordförande PRO, i ett pressmeddelande.

Gap i finansiering

Enligt beräkningar från Finansdepartementet kommer finansieringsgapet i kommunsektorn uppgå till cirka 90 miljarder kronor år 2026. Tillgången på framtida kompetens inom välfärdssektorn bedöms också vara begränsad.
Välfärdskommissionen kommer att inleda sitt arbete under hösten 2019 och slutredovisas senast sista december 2021.

PRO anser att en nyckelfaktor för att lyckas med Välfärdskommissionen är att få med sig äldreperspektivet från hela Sverige. De kommunala pensionärsråd, (KPR), och regionala pensionärsråd (RPR) som finns i de flesta delar av Sverige fyller en viktig samrådsfunktion runtom i landet. Att de finns till är inte reglerat i lagen. PRO förespråkar en lagstiftning för både KPR och RPR.

- Kommuner och landsting har mycket att tjäna på en lokal och regional samverkan med PRO:s kunniga företrädare, säger Christina Tallberg.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-07-06 2:12
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.