Gå till innehåll
Sydnärke

Alexander Cederlöv har fått nog och lämnar snart in brickan. Foto: Privat.

"Varför lyssnar ingen"?
frågar avgående polis

Publicerad: 4 April 2017 20:34

Alexander Cederlöv är uppväxt i Kumla, bor i Sköllersta och jobbar inom polisen i Sydnärke. Men nu säger han upp sig och förklarar varför via ett känslosamt Facebookinlägg. "Jag ger upp", skriver han.

34-årige Alexander Cederlöv är uppväxt i Kumla där han gick låg och mellanstadiet på Fylsta Skola, högstadiet på Vialund och därefter gymnasium på Alléskolan i Hallsberg.

"Har bara gått utför"

Numer bor han i Sköllersta och  jobbar sedan sju år som polis. Men nu har Alexander fått nog av sitt yrke och säger upp sig från sitt jobb hos polisen i Sydnärke. Följande känslosamma text la han ut på sin Facebooksida under tisdagen.

"JAG GER UPP! Det är inte ofta jag säger de orden men nu GER JAG UPP!

Bara blivit sämre sen omorganisationen 2015, anser Alexander.

Efter att ha arbetat som polis sedan 2010 har jag ingenting mer att ge. I början av min karriär kände jag stolthet och glädje av att få utföra mitt jobb. Sedan omorganisationen 2015 har det bara gått utför. Jag orkar inte längre och har nu sagt upp mig, för att gå vidare till den privata marknaden.

Dagligen kan man på i media, på sociala medier samt i lunchrummet höra om det stora missnöjet bland poliser och vilka problem Polismyndigheten har. Varför lyssnar inga politiker? Varför görs ingenting? 

Regeringen står stolt och säger att de skjuter till mängder av resurser, men det är ju efter nästa val, då de kanske inte ens sitter kvar! Problemet är nu! Något måste göras direkt! Det slutar polisanställda varje månad, bara i år har fem anställda slutat från min station, för att gå till andra arbetsgivare.

Det handlar inte bara om dålig ingångslön, utebliven löneökning och kass ersättning i form av OB och övertid. Det handlar även om arbetsmiljö, bristfälliga dataprogram som tar upp en ofantlig tid, dålig utrustning och bristfällig teknik.

Googla på Nokia C2-01 för att se vilken tjänstemobil jag blivit tilldelad och fått använda under de senaste tre åren. Men det handlar även om chefer som saknar verklighetsuppfattning, en HR-avdelning som föraktar anställda och en arbetsgivare som väldigt tydligt signalerar att man inte är värd någonting.

Vi har ett rättssystem som fungerar bra om vanliga Svenssons begår brott, men helt saknar förutsättning att bekämpa livsstilskriminella personer. Jag skulle på detta ämne kunna skriva spaltmeter om åtgärder för att förbättra situationen, men till vilken nytta?

Droppen som fick bägaren att rinna över för mig, var under hösten då Polismyndigheten massanställde civila utredare. Vi har under en lång tid förlorat så många poliser att arbetsgivaren fick ta till denna panikåtgärd.

Nu vill jag direkt säga att många av dessa är underbara människor som jag trivts väldigt bra att jobba med. Men som nya i Polismyndigheten var deras kompetensnivå noll. De visste ingenting om den polisiära verkligheten. Det föll till oss anställda att lära upp dem från grunden, vilket förvisso gått bra.

Men det kännbara är att de blev anställda med 3000 - 3500 kr högre än oss som skulle lära upp dem. Det är löner som vi poliser kämpat för under många år, men hela tiden fått höra att det inte finns pengar till.

Detta känns som en riktig spark i ansiktet på en som redan ligger ner.

Jag vet att jag aldrig kommer att komma ifatt deras löner och samtidigt ställer jag mig frågande till hur Polismyndigheten kommer kunna behålla dem, då deras löner egentligen också är för låga.Tyvärr tror jag att många av dem också kommer att sluta inom ett par år, inklusive många fler poliser.

JAG GER UPP, den 9:e maj slutar jag som polis!" 

Annons

Nyheter