Gå till innehåll
Sydnärke

OK Tisaren åter på pallen i Tiomila

Publicerad: 4 May 2014 11:18

ORIENTERING: Kumla/Hallsbergs orienteringsklubb OK Tisarens damlag kom trea när årets Tiomila avgjordes sent på lördagen i Eksjö. Herrlaget som sprang under natten kom 25:a. - Damerna har kommit tvåa, trea, trea nu tre senaste åren, de är väldigt stabila, sade Dan Larsson från OK Tisaren.

Tiomila är en av orienteringens främsta klassiker, den första Tiomila sprangs 1945,  och att vinna eller placera sig långt fram smäller högt. Damernas tävling avgörs genom fem sträckor medans herrarnas tävling är tio sträckor och sker på natten.

Lilian Forsgren sprang starkt för OK Tisaren och hjälpte laget till en pallplats.
Spurtade mot silvret

För damerna sprang Helena Andersson, Bettina Aebi, unga Andrea Svensson, Lilian Forsgren och världsstjärnan Simone Niggli på sista sträckan. Efter tre sträckor var laget en bit efter men Lilian Forsgren och Simone Niggli avslutade starkt och kunde föra upp OK Tisaren på pallen, Forsgren hade tredje bästa tid på sin sträcka och Niggli var snabbast av alla.

- Simone Niggli gick ut som sjua och sprang upp sig så hon hade häng på andraplatsen, men europamästaren Wuder (från Schweiz) spurtade ifrån henne i slutet, berättade Dan Larsson OK Tisaren som såg damernas avgörande på plats och sen var med och sprang i OK Tisarens andralag i herrstafetten.

Var de nöjda med en tredjeplats?

- De siktade på topp 5 innan så tror nog de är nöjda. De hade några småmissar som gjorde att de inte kunde tampas om guldet, men de har kommit tvåa, trea och trea de tre senaste åren så de är väldigt stabila!

Vann damernas stafett gjorde danska OK Pan Århus med fyra minuter tillgodo. En titt i resultathistoriken visar att inget danskt lag tidigare stått som segrare, i såväl dam som herrklassen ända sedan tävlingen startade 1945, förrän nu då.

Danskt i topp i Tiomila - för första gången någonsin! Foto: 10mila.se
Sprang vilse i natten

Herrarna placerade sig inte lika högt utan fick nöja sig med att bli 25:a. Laget inledde bra och var med i toppskiktet men på den sjunde sträckan tappade Tomas Hallmén 20 minuter vid en kontroll vilket blev förödande.

- Det var ett svårt område som han sprang in i under natten och kom fel på en kontroll. Självklart var det tufft att tappa så mycket tid, sade Larssons vars andralag kom på 58:e plats.

- Vi siktade på topp 50 och nådde nästan det målet, så vi får vara ganska nöjda ändå. 

Nöjda medaljörer från OK Tisaren. Foto: Privat

Vann herrtävlingen gjorde finska storlaget Kalevan Rasti som därmed la beslag på guldet för fjärde gången de fem senaste åren.

10MILA-kavlen blev en tät kamp in i det sista. Till slut stod kampen mellan Kalevan Rastis tjeckiska avslutare Jan Prochazka och IFK Lidingös nyförvärv, finländske sprintvärldsmästaren Mårten Boström. Det blev en kamp som Prochazka kunde avgöra till Kalevan Rastis fördel, står att läsa om avgörandet på 10mila.se

Annons

Nyheter