Christina Örnebjär från Kumla som plötsligt blev ersättare som riksdagsledamot för folkpartiet har nu lämnat in ett antal motioner som direkt berör Sydnäke och som hon vill att riksdagen ska ställa sig bakom och ge regeringen i uppdrag att fullfölja.
Den första motionen handlar om Kvarntorpshögen och Christina Örnebjär målar upp ett scenario där den instabila Högen med sitt brinnande innanmäte utgör både en allvarlig miljöstörning och en konkret risk för besökarna.
- Avspärrningar finns idag vid de flesta rasriskområdena men ingen kan garantera att en instörtning inte sker även på ett icke avspärrat område.
Riksdagsledamoten passar även på att anklaga Kumla kommuns "ledande politiker" för att inte ta riskerna på allvar.
Samtidigt anser Christina Örnebjär att en sanering och en fördjupad undersökning av Kvarntropsområdet inte bara är en kommunal angelägenhet. Staten, som varit högst delaktig i föroreningen av Kvarntorpsområdet, måste ta större ekonomiskt ansvar.
Av översvämningarna i september, som särskilt drabbade Hallsberg till en kostnad som försäkringsbolagen hittills uppskattar till 60 milj kr, drar fp-ledamoten slutsatsen att de extrema regnen ser ut att bli vanligare och inte bara i Örebro län.
- Hallsberg är en välkänd knutpunkt för tågtrafiken vilken också drabbades av skyfallet med inställda tåg under flera dagar som följd. Något som kan ses som ett lokalt problem som en enstaka kommun har att hantera drabbar med andra ord Sverige i stort. Det är tydligt att det behövs ett nationellt krafttag.
Christina Önebjär påpekar även att de mer frekventa regnen gör att det kan bli svårare för husägare att få försäkringar. Det uppstår även tvister mellan medborgare och kommunen om ansvarsfrågan. Konsekvenserna måste analyseras och en nationell samordning införas, föreslår hon i motionen.
Riksväg 51 mellan Örebro och Norrköping är också föremål för Christina Örnebjärs omsorg: Denna kurviga, smala väg där sikten ofta är skymd trafikeras av mycket tung trafik men också av de som pendlar hela eller delar av sträckan.
Förbättras hela vägen och särskilt sträckan Finspång-Hjortkvarn kan städerna få mer nytta av varandra och näringslivet i bygderna utvecklas.
Christina Örnebjär vill - det har hon tidigare deklarerat - att iksdagen ställer sig bakom hennes motionskrav att barnperspektivet stärks i utlänningslagen med ”Barnets bästa” som den främsta principen och tillkännager detta för regeringen.
- ”Barnets bästa” ska enligt lag vara vägledande när beslut fattas i ett ärende som gäller barn. I asylprocessen gäller detta både barn som kommit till Sverige med sin familj och de som kommit som ensamkommande. Trots detta saknas ofta bedömningar om barnets egna skyddsbehov när domen kommer från Migrationsverket eller Migrationsdomstolen, skriver Örnebjär i sin motion.
- Idag läggs också allt för liten vikt vid barnens egna nätverk i Sverige så som förskola och skola. Den långa processen gör att många barn hinner rota sig, särskilt de som kommit som mycket små eller som fötts i Sverige. Sverige har ratificerade barnkonventionen och de flesta partier vill att den ska bli lag. Att utreda barns egna asylskäl och att stärka barnperspektivet i utlänningslagen så att det blir den främsta principen ligger helt i linje med det, avslutar (fp)-ledamoten från Kumla sin riksdagsmotion.
Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.