Gå till innehåll
Sydnärke

Med anor från 1400-talet.

Snart kommer boken
om Trystorps slott

Publicerad: 9 January 2014 22:46

Ärevördiga Trystorps slott har äntligen fått sin samlade historia skriven. Författare är Sture Nilsson, som berättar att han hitttat en hel del nya spännande fakta om slottet mellan Vretstorp och Tångeråsa.

Johan Wiberg köpte Trystorps slott 2010, slottet som ligger mellan Tångeråsa och Vretstorp. Sedan dess har ett omfattande renoveringsarbete pågått och ägaren har också på olika sätt öppnat slottet för allmänheten. Bland annat har han tillsammans med hembygsföreningen arrangerat julmarknad och Hjalmar spelade revy utanför slottet i somras - och ska återkomma även denna sommar.

Den nye ägaren konstaterade att det inte finns något samlat dokument om slottet. Därför har han beställt en bok om Trystorps slott. Sture Nilsson, som skrivit flera lokalhistoriska böcker, fick uppdraget.

Många ägarbyten

- Jag är nöjd, det har funnits en hel del dokumentation som jag kunnat forska i och samla ihop, och det har funnits skapligt med bildmaterial också, berättar han.

Enligt Sture Nilsson har en svårighet i arbetet varit att slottet, som har anor ända tillbaka till 1400-talet, bytt ägare många gånger. Men med hjälp av bland annat lokalhistoriker PO Stålhammar i Västkärr har Sture Nilsson ändå fått till en bok som har många nya och spännande historier om slottet och den intressanta trakten i området.

- Det kommer fram en hel del kul grejer om Trystorp, men det får du läsa om i boken, säger Sture Nilsson med ett skratt.

Trycks i vinter

Just nu ligger boken i tryckeriet. Ansvarig för marknadsföreningen är Håkan Lindström från Åsbro.

Den borde vara färdigtryckt i månadsskiftet januari-februari men vi har ännu inte bestämt definitivt när boken ska lanseras, berättar han.

Annons

Nyheter