07 April 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Mycket varm vinter mot sitt slut

Det varma vintervädret fick rentav krokusarna att slå ut på sina håll redan förra veckan.Det varma vintervädret fick rentav krokusarna att slå ut på sina håll redan förra veckan.

Nu går den sista vintermånaden, februari mot sitt slut. Även om de sista dagarna både bjudit på lite snö och kyla har nog alla märkt att det varit ovanligt milt väder i vinter. Men hur milt har det egentligen varit?

SMHI kartlägger inte helt oväntat temperaturer. Man har statistik över medeltemperaturer. Lusläser man dessa kan man se avvikelsen mot den normala medeltemperaturen. 

Om man börjar i december, förra året så var det cirka 4,5 grader varmare än normalt i Sydnärkenytts område. Januari, som normalt är rätt kall, blev om något ännu varmare. Medeltemperaturen låg någonstans mellan 7,5 och 8,5 grader över normal temperatur. Februari då? Jo, mellan 5,5 och 6,5 grader varmare än normal februaritemperatur.

Sedan 1860

Hur länge har man då mätt temperatur i landet.

Man mätte på ett fåtal platser redan på 1600- och 1700-talen. Men först 1860 blev ett rikstäckande nät av mätstationer utbyggt. Så SMHI:s mätserier tar sin början då.

Det är lågtryck som skapats ute över Atlanten som dominerat vädret helt och hållet.

Tussilago i februari. Läsarbild

Fram till och med november var temperaturerna förhållandevis normala även om antalet soltimmar var extremt lågt.

Flera rekord förra året

Hela förra året var ovanligt varmt, även i landet som helhet, med flera rekord. Den högsta temperaturen under hela året uppmättes i Markusvinsa i Norrbotten 34,8 grader. Det är dessutom den högsta temperatur som någonsin uppmätts norr om polcirkeln. I februari 2019 slogs ett annat rekord. 

På flera håll i södra Sverige var årsmedeltemperaturen över 10 grader, det har bara hänt 1990, 2014, och 2018.

Som vi skrev förra inträffade den meteorologiska våren den 21 februari.  Den var mest en formalitet, då det i själva verket varit vårväder hela vintern. Men det är först när den gått sju dygn med medeltemperatur över noll efter 15 februari som meteorologerna ser det som vår.

Att värmerekorden duggat allt tätare de sista åren, att det, kanske särskilt på vintern blivit varmare, råder ingen tvekan om när man studerar temperaturkurvorna. Vad det sedan har för orsaker är en annan sak.

Henrik Östensson
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-02-28 10:36
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.