18 Februari 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Ny motorväg även för elallergiker?

Provsträckan mellan Örebro och Hallsberg kommer att få någon form av elektrisk anslutning för hybridlastbilar. Foto: Scania.Provsträckan mellan Örebro och Hallsberg kommer att få någon form av elektrisk anslutning för hybridlastbilar. Foto: Scania.

Kan elallergiker köra på en elmotorväg utan att känna obehag? Frågan kom upp efter Sydnärkenytts artikel om planerna på en elmotorväg för lastbilar mellan Örebro och Hallsberg.

Trafikverket och Region Örebro län vill elektrifiera en av körfilerna för lastbilar, på en 28 kilometer lång provsträcka på E20 mellan Adolfsberg i Örebro och Brändåsen i Hallsberg. Motorvägen kommer att se ut som idag, med undantag för att den ena körfilen även har någon form av elektrisk anslutning som elhybridlastbilar kan använda sig av. Fossildrivna fordon kommer även i fortsättningen att kunna använda sig av vägen. Planen är att vägen, som är en av landets två provsträckor, ska vara klar senast 2023.

Kan inte ge något svar

Efter artikeln hörde en läsare av sig och undrade om den som upplever sig ha elallergi kommer att kunna använda vägen. Simon Jäderberg som är infrastrukturstrateg på Region Örebro län kan just nu inte ge något svar. I ett mejl skriver han att frågan inte är diskuterad – men att den kanske kan lyftas av Trafikverket längre fram när man ska välja vilken teknik som ska användas.

Omdiskuterat

Frågan om elöverkänslighet är omdiskuterad. Från vårdguiden 1177 saxar vi:

” Det har stått mycket om elallergi och elöverkänslighet i tidningarna genom åren. Samtidigt har man kunnat läsa att många läkare och forskare hävdar att det inte finns några belägg för elöverkänslighet. Socialstyrelsen har konstaterat att kunskapen om elöverkänslighet är ofullständig. I dagsläget finns inte vetenskapligt stöd för elsanering.”
Även på www.elallergi.se konstaterar man att det saknas vetenskapligt stöd för exponering av elektricitet och symtom.

Tas på allvar

”Men samtidigt finns det personer som utan tvivel mår dåligt och har stora besvär när de vistas i närheten av elektrisk utrustning. Hur det än är – om det finns elallergi (elöverkänslighet) eller inte, är det viktigt att personer som söker hjälp för sina problem blir hörda”, skriver man på elallergi.se.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-10-17 20:08
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.