27 Januari 2020
Tipsa: 073-094 57 58

"Började jobba direkt när jag kom hit"

Miodrag med sin fru Anna, som kom till Sverige fyra månader efter maken, på parets balkong i Kvarnparken i Kumla. I detta område har de bott sen de kom hit 1970.

Namn: Miodrag Stankovic

Ålder: 78

Kom från: Serbien

"Jag växte upp i Belgrad, dåvarande Jugoslavien. Jag gick i skolan, gjorde milltärtjänst, pluggade juridik, höll på med boxning och jobbade. Jag trivdes jättebra, men jag kände ändå att jag ville prova något nytt och 1970 var det stora annonser i dagstidningar och tv om att arbetskraft söktes till Sverige.

Välkommen till Sverige och jobba, skrev de. Jag anmälde mitt intresse på den svenska ambassaden i Belgrad, sen gick det sju-åtta månader utan svar och jag hade nästan glömt bort det då svaret kom att jag fick åka.

1 september 1970 satte jag mig på tåget från Belgrad med destination Kumla. Jag visste ingenting om Sverige mer än vad de berättat på ambassaden. Jag kom fram på lördag och på måndag började jag jobba.

SRA hette arbetsplatsen, det låg där Eriksson ligger idag, det var inom tryckeribranschen. Det var jobbigt i början, jag hade ingen att umgås med och Sverige skilde sig från Jugoslavien hur folk var. 

Men jag tyckte mycket om mina arbetskamrater, tack vare dem lärde jag mig snabbt språket. Jag gick aldrig i skola för att lära mig språket utan lärde mig det på jobbet. Mina arbetskamrater ställde upp för mig.

Jag kommer ihåg när jag varit några månader i Kumla att en restaurangägare ville slänga ut mig bara för att jag inte var från Sverige. Han blev aggressiv och jag trodde det skulle bli slagsmål men det lugnade ner sig och mina arbetskamrater hjälpte mig. Det är den enda gången i Sverige jag stött på rasism. 

Efter sju år på SRA såg jag en annons om att anstalten sökte folk. När jag kom på intervju sa de att det var viktigt för dem få in folk som kunde mitt språk så jag fick jobbet och blev kvar på anstalten tills jag gick i pension 2001.

Jag kom nyss hem från två veckors semester i Serbien med min fru Anna, men det är inte många kvar som bor där som vi känner längre. Jag har bott i Sverige i 44 år och känner mig som svensk, jag har aldrig ångrat jag åkte hit.

Min inställning när jag kom hit var att försöka anpassa mig till landet jag skulle till. Det är absolut livsviktigt! Om man inte vill göra det för Sverige som tar emot en med öppna armar kan man packa sitt bagage och åka hem igen.

Lära sig språket snabbt är viktigast av allt. Gällande valet som nyss var röstade jag på Moderaterna som jag alltid gjort, mina barn och barnbarn röstar också på Moderaterna. 

Jag blev ledsen av att se att folket inte gav fortsatt förtroende till Fredrik Reinfeldt, han har styrt landet i åtta år och gjort mycket bra saker, det är en riktig statsman. Det är synd att en sån profil försvinner. Men vill folket ha en förändring är det inte mycket att säga om"

Berättat för Anders Björk

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2014-09-22 10:00
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.