29 November 2019
Tipsa: 073-094 57 58

V krävde stopp på försämringar

Efter mötet serverades traditionellt en i vänsterkretsarna berömd äppelkaka.Efter mötet serverades traditionellt en i vänsterkretsarna berömd äppelkaka.

Vänsterpartiet i Kumla och Hallsberg slog ihop sina påsar för att fira 1 maj på torget i Kumla och samlade ett hundratal åhörare. Medan solen fortsatte att skina framhölls ofta från talarstolen att försämringar i samhällsutvecklingen måste stoppas.

Maj-Britt Jonsson var konferencier och påpekade inledningsvis att vi tar demokratin för given men att det är modiga kvinnor och män som under många år har kämpat och krävt demokrati och viktiga reformer.

- Det måste vi alla värna, sa hon och lämnade ordet till John Leonard, målare och ledamot för V i Kumla fullmäktige

- Jag har svårt att se varför LO demonstrerar med Socialdemokraterna på 1 maj när de för Centerns och Liberalernas politik.

John Leonard nämnde sjukförsäkring, pensioner, anti-strejkregler, ändrad turordning i LAS som exempel på hotande försämringar.

"Nu räcker det"

- Nu räcker det! utropade han. Det här kommer Vänsterpartiet rösta nej till men räcker det? Jag tror inte det.

Han uppmanade fackligt aktiva att ta upp diskussionen på sina arbetsplatser men markerade också sin position i den interna motsättning som råder om hur V ska ställa sig i riksdagen:

- Det finns inga godtagbara ursäkter att inte fälla regeringen om de här förslagen läggs fram.

Mia Sydow Mölleby, riksdagsledamot från Hallsberg och i partiets inre cirkel, applåderade inte just detta uttalande och sågs efter mötet livligt diskutera med Leonard.

Målaren John Leonard var stridslysten.
Emelie Skarp debuterade som talare.
Planetens intresse

Veteranen Maj-Britt Jonsson gladde sig åt att V i Kumla fått "många nya unga medlemmar" och gav ordet till Emelie Skarp, som debuterade som 1 majtalare.

Hon hade varit på EU-konferens uppe i Stockholm och ansåg att behovet av en progressiv rörelse i Europa aldrig hade varit större.

Varvid en reflektion kan inskjutas om att behovet även kan ha varit ganska stort före både första och andra världsskriget.

Men visst, nu gäller det att sätta hela planetens intresse främst, som Emelie Skarp sa med tanke på klimatfrågan  där satsningar måste ske på grön teknologi för att stoppa växthuseffekten. 

Bryta finanspolitiken, stärka sociala rättigheter, stoppa våld mot kvinnor, stå emot främlingsfientlighet och arbeta för fred och nedrustning var andra hållpunkter som drog ner applåder. 

- Det är dags att bygga folkens Europa, sa talaren och betonade vikten av att rösta 26 maj för att få in vänsterkrafter i Eurropaparlamentet.

Duon Georg och Sofia framträdde liksom vid förra årets 1 majfirande och denna gång med bland annat en originell sång om Ingen mans land.  Även Alva Lindström från Ung Vänster i Örebro talade.

"Upp till Löfven"

Ska V fälla regeringen? Och vad kommer då istället? Det var frågor som fanns i luften denna 1 maj.

- Vårt syfte är inte att fälla regeringen utan att stoppa en skitdålig politik, säger Mia Sydow Mölleby till Kumlanytt. Vi släppte fram regeringen med vad vi kallar ett misstroendelöfte när det gäller marknadshyror och försämringar av LAS. Och vi utgår från att den inte kommer med såna förslag.

Men om sådana förslag läggs och V väcker en misstroendeförklaring och denna får stöd av M, KD och SD så faller regeringen. Och Stefan Löfven har på förhand lagt ansvaret på V om det blir en M-KD-regering.

.- Det är upp till honom om han vill att det blir så, kontrar Mia Sydow Mölleby. 

Vänsterpartiet navigerar bland flera grynnor och viljan att väcka misstroendeförklaringar är ransonerat. När det gäller den statliga utredningen om fackföreningarnas strejkrätt, konstaterar Hallsbergs riksdagsledamot att LO-facken stöder utredningen. Att inte ha dem med sig vid en eventuell regeringskris gillar hon inte.

Minns Rickard Sandler

Bland mötesåhörarna satt Karl Arne Södergren och funderade på en bänk vid ett grönskande träd.  Han är en beläst man, aktiv i PRO. Han frågar om jag minns Rickard Sandler. Joja, visst har jag läst om honom. Statsminister efter Branting 1925 och senare utrikesminister.

- Han har sagt det bästa som finns att säga i denna fråga: "Det är  bättre att regeringen faller än att arbetarrörelsen går under".

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-05-01 12:23
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.