Gå till innehåll
Sydnärke

Riksdagsledamot Kristina Yngve (C) talar om Sveriges blivande livsmedelsstrategi inför länets organiserade lantbrukare. Foto: Sune Eskelinen

Bönderna lyssnar
till framtidsplaner

Publicerad: 22 March 2017 12:00

Lantbrukarnas riksförbund i länet höll på tisdagen årsmöte i Växthuset vid nya Kumlasjön. LRF fyller 100 år och fick nu höra om böndernas roll de kommande åren för Sveriges livsmedelsproduktion.

Som talare om den nu så aktuella nationella livsmedelsstrategin hade man  värvat  riksdagsledamoten från Skåne  Kristina Yngve (C). Hon är kvinnan som stått mitt i  förhandlingarna om strategin. Hon står som förstanamn under den mycket detaljerade motion som Centern lämnat till den pågående riksdagsbehandlingen.

Jobb och hållbar tillväxt

Med avstamp i FN.s strategiska mål för hållbar utveckling  fick vi en bild av hur dessa frågor  nu  hanteras på nationell nivå. Regeringen, Vänsterpartiet, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna har nämligen skrivit  ihop sig  om de långsiktiga målen - fram till 2030 - för en livsmedelsstrategi där huvudmålet är att skapa jobb och hållbar tillväxt i hela landet.

LRF-stämmans presidium såg samlat ut.
LRF:s silvernålar delades ut till Rune Haglund, Lawrence Jonsson, Conny Pettersson och Ingemar Johansson
Årets lantbruksföretag i Örebro län är Sällinge Såteri utanför Frövi med ekologisk mjölkproduktion. Ägarna som hyllades är Ann-Charlotte och Jörgen Larsson

Inte lite således. Ett samlat grepp kring livsmedelsfrågorna ur flera perspektiv – konsument, primärproducent, livsmedelsföretag samt offentlig sektor med  en rad förslag för att underlätta både produktion och export av svenska livsmedel.

Allt ska öka...

Produktionen av livsmedel ska  öka, liksom lönsamheten, exporten och innovationskraften i livsmedelskedjan. Samtidigt ska relevanta nationella miljömål tas fram. Riksdagsbeslut kommer i juni.

Dock förlöper processen inte utan motsättningar. Partierna är nämligen eniga om målen. Inte alltid om medlen.  Med alla dessa parter inblandader finns intressen som skaver. 76 motioner i riksdagen är tecken på detta.

Jag fångar upp en mening: "Kanske kan man hitta metoder att undvika störande regler." Jag tolkar det som strävan efter ett respektfullt  förhållande mellan stad och landsbygd.

Regional plan påbörjad

Kristina Yngve inledde med att anknyta arbetet i Sverige  till FN.s globala mål om utveckling. När jag talar med LRF:s distriktsordförande Per Willén berättar han att det påbörjats ett lokalt arbete med en regional utvecklingsplan från förutsättningarna i regionen.

Sedan följde sedvanliga stämmoförhandlingar, motionsbehandlingar och utdelning av utmärkelser till förtjänta personer. Dock med avbrott för Hundraårstårta. Bonderörelsen firar nämligen hundra år 2017-03-22

Den som efter kvällen tog vägen ut genom Kameliaväxthuset fick en bonus. Där blommade så skönt

Annons

Nyheter