Gå till innehåll
Sydnärke

LO-distriktet kräver
stopp för hyvling

Publicerad: 26 April 2017 13:12

Påtvingad hyvling av anställdas arbetstid har blivit en stridsfråga. LO-distriktet i Värmlands och Örebro län kräver nu att arbetsgivare och politiker stoppar hyvling och ger bättre anställningsskydd,

Vi kräver en anställningstrygghet värd namnet! Som anställda är deltider, visstider och bemanningsföretag ett normalt inslag i mångas vardag. Företagen slimmar sin bemanning och de som får ta smällen är anställda inom LOs avtalsområden.

Det är vi som blir anställda på färre timmar än vi behöver för att ha ett drägligt liv, det är vi som får vänta vid telefonen på ett samtal för att få fler timmar att arbeta, det är vi som stressar för att hinna med vårt jobb trots att vi är alltför få som ska göra det.

Många arbetare är anställda på ofrivillig deltid. Att komma upp i timmar, och inkluderas i den ”privilegierade” gruppen av fast anställda på heltid, tar i många fall flera, flera år. Nu visar en dom från Arbetsdomstolen (AD) att inte ens den gruppen kan vara trygg.

AD ger grönt ljus till arbetsgivare att ställa anställda inför valet att gå ner i timmar eller bli uppsagd, under förevändning att det är fråga om en omplacering, så kallad hyvling.

De regler som skyddar mot att förlora sin anställning visar sig inte skydda mot att förlora timmarna på sitt anställningskontrakt.

Ingen hänsyn tas till hur länge man varit anställd och timmarna kan gå förlorade från en dag till en annan, utan någon omställningstid. Vad är då anställningsskyddet värt?

Vi har två frågor, en till våra arbetsgivare och en till våra politiska makthavare.

Till våra arbetsgivare: Är det såhär ni vill behandla oss? Det är vi som håller era verksamheter igång, utan oss stängs handeln, välfärden och industrier ner. Ser ni oss som en så pass obetydlig resurs att vi inte förtjänar ett grundläggande mått av trygghet? Om ni inte gör det, då finns inget som hindrar att era arbetsgivarorganisationer skriver på ett avtal om att man inte ska få behandla sina anställda på det sättet.

Till våra politiska makthavare: Kan ni stå för en lagstiftning som tillåter arbetsgivare att behandla sina anställda på detta vis? Det kan knappast ha varit tanken när Lagen om anställningsskydd (LAS) togs fram, att timmarna på anställningskontraktet inte skulle skyddas. En paragraf i LAS som ska skydda arbetstagarna – den som säger att en arbetsgivare måste undersöka möjligheten att erbjuda annat arbete innan man säger upp någon – har nu vänts emot oss. Om lagen tillåter något som inte borde vara tillåtet måste lagen ändras.

Vi kommer göra vad vi kan för att, steg för steg, återupprätta anställningsskyddet och stoppa hyvlingen. Vi tar fajten på våra arbetsplatser, vi tar den i avtalsrörelsen och vi tar den i politiken.

Vi vet att vi är starka tillsammans!

Annons

Nyheter