Gå till innehåll
Sydnärke

Föräldranej till langning

Publicerad: 9 June 2014 13:14

Skolavslutningen är ett av de tillfälle på året då ungdomar dricker mycket alkohol, och då kan även föräldrarna bli tillfrågade om att bjuda eller köpa ut. Men föräldrarnas inställning börjar bli hårdare när det gäller sin barns alkoholkonsumtion.

Undersökningen (tusen tillfrågade) visar att alla - 100 procent - av föräldrarna till barn födda 1998 i Örebro län tycker att det inte är okej att ge sin tonåring alkohol.

- Det är glädjande att föräldrars attityd till langning blir allt mer restriktiv. I takt med den utvecklingen ser vi att alkoholkonsumtionen bland unga minskar, säger i ett pressmeddelande Marie Montin, länssamordnare på Länsstyrelsen i Örebro.

Föräldrarattityd avgör

Marie Montin menar att föräldrarnas attityd och inställning är avgörande.

- I forskning ser vi att ungdomar som får alkohol med tillåtelse från sina föräldrar har större sannolikhet för att dricka sig berusade, dricka mer och oftare än ungdomar som inte får alkohol från föräldrarna, säger hon.

Det är dock sällen ungdomar frågar sina föräldrar om alkohol att dricka på egen hand. I stället får de tag i alkohol genom kompisar, flickvänen eller pojkvännen, eller äldre syskon, enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning CAN:s rapport Skolelevers drogvanor.

Undersökningen från TNS-Sifo visar att bara tre procent av niondeklassarna bett sina föräldrar om alkohol.

Annons

Nyheter