18 Februari 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Landals på väg att sälja konditori

Jenny Landal och Hersh Saber. Just nu pågår en övergångsperiod hos det populära konditoriet vid torget. Foto: Anders BjörkJenny Landal och Hersh Saber. Just nu pågår en övergångsperiod hos det populära konditoriet vid torget. Foto: Anders Björk

Landals Konditori håller på att få ny ägare. Hersh Saber ska ta över och driva det ihop med sin syster. Jenny Landal känner att hon har gjort sitt.

Landals Konditori är ett familjeföretag från början, men de senaste åren är Jenny Landal den ende som varit kvar inom verksamheten och nu kommer alltså även hon att lämna branschen och företaget.

Farfar Landal köpte Sörgårdens

- Mina systrar valde att göra nånting annat och mina föräldrar har pensionerat sig. Då valde jag att köra vidare själv för två och ett halvt år sen, men det är tufft och mycket jobb att vara ensam, säger Jenny.

Hon kommer från en riktig konditorifamilj och är i tredje generationen som sysslat med yrket. Hennes farfar Bengt startade med konditori i Askersund och drev sedan i Kumla Sörgårdens Konditori, där Restaurang Simone nu ligger.

- Farfar köpte Sörgårdens 1974, och då flyttade han sin verksamhet från Hallsberg, berättar Jenny. Det konditori som Bengt då sålde lever idag vidare under namnet Pewe`s

Under en tidsperiod höll sig familjen Landal borta från branschen, men 2006 startade föräldrar och systrar ihop. Först hade man bageri och café i Hallsberg. Därefter öppnades café även i Kumla vid torget.

"Jag har gjort mitt"

2017 stängde man i Hallsberg, när Jenny blev ensam.

- Vi har byggt ett litet bageri här i Kumla och till större delen har vi bakat det vi sålt här, det är vissa saker vi köpt in eftersom vi inte hunnit med att baka allting.

Nu kommer Jenny istället engagera sig inom hälsobranschen. Men hon blir kvar alla fall november ut i en övergångsperiod. Även om försäljningen inte är godkänd ännu så tyder inget på att den inte går igenom.

- Det känns jättebra. Jag har gjort mitt om man säger så och de som tar över har kunskap, bra ideér och framförallt har de viljan och drivet och det kommer man jättelångt på, avslutar Jenny Landal.

Namnet Landals ska vara kvar

"De" lyder under namnet Hersh och Dalal Saber, ett syskonpar.

- Vi är kurder från början och bor nu i Kumla. Min syster kommer jobba i bageriet och jag här ute vid disken och kanske att vi anställer någon också, berättar Hersh Saber.

Hersh berättar att de har varit ute efter att ta över ett café/bageri i Kumla en tid, så när denna möjlighet dök upp kändes det perfekt. De planerar dock inte att byta namn utan Landals kommer att få vara kvar.

- Med tiden kommer det bli lite förändringar, men inte direkt. Och namnet kommer vi att behålla, det låter så fint, avslutar Hersh Saber.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-11-09 16:56
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.