Gå till innehåll
Sydnärke

Emil Kåberg blickar ut över isen i Kumla där allt en gång började. Karriären var egentligen över, men Vretstorp lyckades övertala honom för en comeback. Foto: Anders Björk

Kåberg gjorde
debut i Vretstorp

Publicerad: 19 December 2014 21:05

HOCKEY: Under fredagen drog bygdens store hockeyson, Emil Kåberg äntligen på sig Vretstorpsdressen för att spela match. Det blev dock stryk med 7-1 borta mot Sala för Vretstorp som har svårt plocka poäng i division 3. - Det är en självklarhet för mig att ställa upp om Vretstorp har dåligt med folk, sade Emil Kåberg.

Inga poäng för Emil Kåberg blev det i premiären för Vretstorp (och inga utvisningsminuter heller). Men ställde upp för ortens lag det gjorde legenden.

Vretstorps IF har drömt om att få med sig "hemmasonen" Emil Kåberg i laget ända sedan han avslutade sin karriär som kultlirare i SHL efter förra säsongen. Och under fredagen blev drömmen sann när Kåberg drog på sig Vretstorpströjan för bortamatch i Sala.

"Självklarhet ställa upp"

- Jag har massa kompisar i Vretstorp och har sagt tidigare att jag ska vara med om de har dåligt med folk. Och nu har de varit riktigt tunt med folk här ett tag, så då var det en självklarhet att skriva upp sig, jag har ju sagt jag är med om det krisar.

Du kommer inte spela alla matcher då framöver?

- Nej, nej. jag rycker in när det är kris.

Du tror inte de kommer säga att det är kris varje gång då för att få med dig?

- Ha, ha. det tror jag inte. Och jag har inte tid till det heller. Har ju mitt vanliga jobb att sköta (materialare i Örebro), så det blir ibland.

Gammal SM-vinnare förstärker

Förutom Kåberg kommer den gamle backen Peter "Fjuss" Hasselblad börja spela med Vretstorp. Fjuss hade sin storhetstid på 90-talet och var bland annat med och vann ett par SM-guld för Malmö Redhawks.

Han är ingen ungdom med sina 48 år, men lagets grundare Andreas Birgersson tror han kommer betyda mycket ändå med sin storlek och rutin. Och Emil Kåberg hoppas laget kan höja sig lite framöver även om han förstår varför det gått tungt.

- Det är jobbigt att åka iväg och spela om man är två femmor, eller två och en halv femma. Har Vretstorp bara tre femmor hänger de med bra.

"Risk för skador"

Du var ju känd som en tuffing i SHL, kommer du sätta in en hård tackling här med om du får chansen?

- Jag kommer nog ta det lugnt, det är division 3 och inte så allvarligt. Det är risk för skador annars, på den här nivån är det många som inte är vana hockeyspelare, en del är duktiga och andra mindre bra.

Det har inte blivit så mycket hockey för Kåberg sen han la SHL-skrillorna på hyllan, men han var med på Örebros träning tidigare under fredagen för att känna hur kroppen kändes. Och förhoppningarna var inte så stora på väg till bortamatchen mot Sala.

- De fick stryk med 13-2 senast lagen möttes, så vi får sikta på att undvika tvåsiffrigt. 

Det blev stryk ändå

Andreas Birgersson är självklart nöjd med att äntligen fått med Kåberg till laget. 

- Det har varit några turer fram och tillbaka. Men det känns att hela laget fick ett uppsving när han kom med, det är många som vill vara nu och visa vad de går för.

Och publikmässigt tror du det kan betyda mycket extra publik för er när han är med?

- Ja det hoppas jag verkligen. Den 13:e januari till exempel möter vi IFK Hallsberg i derby och det ger nog mycket extra publik att ha Kåberg med i en sån match.

Vretstorp undvek visserligen tvåsiffrigt i baken, men det blev storförlust ändå, 7-1 i baken och 61-21 i skott till Sala. Vretstorp får ta nya tag efter juluppehållet, med Emil Kåberg i laget.

Annons

Nyheter