Gå till innehåll
Sydnärke

Blueskungen Sven Zetterberg bli en höjdare för Hallsberg under våren. Foto: Pelle Piano

Blues och jazz
i vårprogrammet

Publicerad: 2 January 2015 1:00

Hallsbergs Jazz- och bluesklubb dukar upp ett förnämligt smörgåsbord för vårsäsongen. Bluesen får lite större utrymme med Sven Zetterberg som en höjdpunkt medan jazzälskarna kan se fram mot Elin Larsson Group, ett av de intressantaste banden på Sveriges jazzscen.

Konserterna äger som vanligt rum på Hotel Stinsen utom publikdragaren Sven Zetterbergs i april som spelar i Alléskolans aula.

Presentationen av vårens arrangemang är hämtad från jazz- och blusklubbens hemsida:

Dansk bluesdynamit inleder

Lördag 7 februari - Thorbjörn Risager & The Black Tornado

Thorbjörn Risager - sång, gitarr, Dobro. Peter Skjerning - gitarr. Sören Böjgaard – bas. Martin Seidelin – trummor. Emil Balsgaard – piano, orgel. Kasper Wagner/Hans Nybo – tenorsax, altsaxofon, klarinett. Peter W Kehl - trumpet, flygelhorn, trombone, sousaphone.

Thorbjörn Risager har fått rykte som en av Danmarks och Skandinaviens bästa bluessångare, med en exceptionell bluesig och soulfull röst. Torbjörn Risager & The Black Tornado är ett band av högsta klass. Bandet har uppdaterat bluestraditionen, genom att skapa sin personliga version, med en energi som får rummet att rocka. Thorbjörn Risager & Black Tornados senaste album Many Roads är nominerad i kategorin bästa CD i European Blues Awards.

Janne Kullhammar driver på.

Lördag 7 mars - Janne Kullhammar & Smith

Anders Ekholm - tenorsaxofon. Claes Askelöf - gitarr. Per Karlström - piano.
Jan Adefelt - bas. Janne Kullhammar - trummor.

Efter många års musicerande släppte Janne Kullhammar sin första skiva 2012 med titeln Resolut Jazz. Skivan består mestadels av kompositioner från gruppens medlemmars penna, men även Don Pullen och McCoy Tyner har bidragit med var sitt alster. Skivan har fått ett fint mottagande av en enig jazzkritikerkår.

Orkesterjournalen skrev: "Här kommer en cd med tryck och ljudlig attack. En obönhörlig resa framåt utförd av fem medmusikanter. En grupp som till personkemin, ljuder så fint och verkar ha det bra musikaliskt tillsammans."

Elins grupp med nytt sound
Elin blåser hårt. Foto: Heiko Purnhagen

Lördag 21 mars - Elin Larsson Group

Elin Larsson - tenorsax, sopransax. Kristian Persson - trombon. Henrik Hallberg - gitarr. Niklas Wennström - kontrabas, Johan Käck - trummor.

Elin Larsson Group har tagit jazzsverige med storm. Det prestigefyllda priset Jazzkatten har ELG kammat hem två gånger. Gruppen är en av de intressantaste akterna på den svenska jazzscenen idag. Tillsammans har de skapat ett nytt sound. Deras musik är en hybrid av jazz, rock & pop, fri improvisation och folkmusik.

Lördag 11 april - Wasa Express

Per Bruun – bas, Åke Eriksson – trummor. Bosse Hallgren – keyboard.
Uffe Börjesson – gitarr. Thomas Berglund – gitarr. Kjell Allinger – orgel.
Per Tjernberg - percussion.

Wasa Express startade som ett fusionband i mitten av 1970-talet när solona härskade. Musiklandskapet bandet nu rör sig i, är mestadels instrumental progg med kollektivt spel och melodin i fokus. Wasa Express har så sent som 2014 släppt en nyinspelad vinyl, som är riktigt bra. Med Doktor Åke på trummor och Per Cussion på slagverk bäddar det för ett grymt sväng.

Blueskungen tillbaka

Lördag 25 april  - Sven Zetterberg Bluesband

Sven Zetterberg - sång, gitarr och munspel. Anders Lewén – gitarr.
Mikael Fahleryd - bas. Jim Ingvarsson – trummor. Torbjörn Eliasson – piano och sax.

Nu är det dags för Sven Zetterberg igen! Sveriges blueskung med den fantastiska rösten, det fina gitarrspelet och det högklassiga munspelandet. Sven Zetterberg Bluesband har alltid spelat på högsta nivå i Hallsberg och dragit fulla hus. Förväntningarna är som vanligt högt ställda.

Kävesta övar med Ewan

Onsdag 6 maj - Kävesta Folkhögskola möter Ewan Svensson

För sjunde året i rad bjuder klubben och Kävesta Folkhögskolas elever på en avslutningskonsert med en gästartist. I år föll valet på gitarristen Ewan Svensson. Ewan spelar egna kompositioner tillsammans med musiklinjens stråkar, och medverkar som solist tillsammans med musiklinjens jazz, pop och rockensembler. Medarrangör: Kävesta Folkhögskola.

Annons

Nyheter