24 Februari 2020
Tipsa: 073-094 57 58

"Regimen såg alla som måltavlor"

Att lära sig det svenska språket är viktigt anser Omar Dele, och bidragande till att han framöver ska kunna hjälpa sitt land Syrien. 

Namn: Omar Dele

Ålder: 37

Kommer från: Syrien

" Jag bodde i Aleppo, Syriens folkrikaste stad med min fru och barn. Där jobbade jag med administration på universitet i staden, samtidigt som jag studerade engelsk litteratur. Jag gillar att läsa, teaterpjäsen  "I väntan på Godot" av Samuel Beckett är min favorit.

För två år sen flydde jag från Syrien. Jag var med och anordnade demonstrationer mot regimen som svarade med att börja skjuta och fängsla folk, alla blev måltavlor. Några vänner hjälpte mig att rymma till Turkiet, varifrån jag tog mig vidare till Sverige på egen hand. 

Jag var väldigt stressad och deprimerad när jag kom hit, orolig över min egen och närståendes situation, men jag hade varit och besökt en vän i Göteborg två gånger tidigare och kände Sverige som ett organiserat land där människor lever under bra och rättvisa förhållanden.

Jag hamnade först i Örebro, men sen i februari bor jag i Kumla och studerar svenska på SFI. Min engelska gjorde det enkelt att göra mig förstådd här, men jag vill lära mig svenska med så fort som möjligt. Jag har både svenskar och invandrare som vänner, svenskar är lätta att umgås med och hjälpsamma, men jag förstår inte alltid hur de tänker, därför är det viktigt jag lär mig språket.

I framtiden vill jag utbilda mig inom ett "Masterprogram inom internationell och jämförande pedagogik". Det är en utbildning på två år som jag redan sökt till på Stockholms Universitet och väntar på svar om. Anledningen till att jag vill få den utbildningen är att den förhoppningsvis kan hjälpa mig att hjälpa mitt folk i Syrien. 

Jag tvingades fly från Syrien och ser inte det som en plats att återvända till just nu, men jag vill verkligen försöka hjälpa mitt folk. Jag tvingades fly ensam, men i efterhand kom min fru och barn, kanske om situationen blir annorlunda i Syrien kan vi återvända framöver"

Berättat för Anders Björk

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2014-09-11 9:59
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.