07 April 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Den meteorologiska våren är här

De här snödropparna har bestämt sig för att det är vårDe här snödropparna har bestämt sig för att det är vår

Mycket till vinter har vi inte haft i år. Många tycker nog det varit vårväder rätt länge. Men när blir det egentligen vår? Svaret är nu! Man brukar tala om meteorologisk vår, det har vi nu i Sydnärke. Det spelar nu ingen roll om det blir kallare igen. Har det en gång blivit vår är det vår, fram till sommaren.

Hur man definierar vår varierar. Men man brukar tala om mars, april och maj som våra vårmånader.

Meteorologisk vår blir det dock när det varit över noll grader i dygnsmedeltemperatur sju dagar i sträck. Men riktigt så enkelt är det inte heller. 10 plusgrader i januari ger ingen vår. Nej, det är först när vi passerat den 15 februari man kan börja räkna mot våren. 

Det är meteorologer över hela Europa som kommit överens om hur meteorologisk vår ska definieras.

Nu har det gått sju dagar sedan den 15 februari, med dygnsmedeltemperatur över noll. Det innebär att våren kommer rejält tidigt. det normala i vårt  är att den kommer runt den 20 mars. Om det är rekordtidigt är svårt att ge ett entydigt svar på. Men att det är mycket tidigt är helt klart. De senaste fyra veckorna har varit de varmaste januari och februariveckorna på i alla fall 24 år i Sydnärke.

Det normala är att dygnsmedeltemperaturen går över nollan först runt den 15 mars.

Hönan Agatha firar vår genom att spankulera runt utomhus och sprätta.

Hur växtligheten reagerar på rekordtidigt vårväder varierar lite. Lökväxter, tussilago och lite andra vårblommor har redan börjat titta upp. Men grönt gräs och lövsprickning är mer beroende av daglängden, alltså hur många timmar ljus det är per dygn. Där brukar man säga att det åtminstone dröjer till slutet av mars innan det tar fart.

Trots att det är meteorologisk vår kan det givetvis bli bakslag med vinterliknande väder. Det kan fortfarande bli snö och kyla i längre perioder. Med nu gör längden på dagarna, solljuset att det troligtvis inte blir någon rekordkyla. Förra året var våren senare. Men å andra sidan blev det rekordartad värme, över 20 grader, under ett par veckor i april.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-02-22 6:42
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.