Gå till innehåll
Sydnärke

Birgitta Wallbom leder en hjärnövning med kluriga rörelser. Foto: Lars Litzén

Birgitta får fart på knoppen med kroppen

Publicerad: 25 September 2018 22:32

Som gammal idrottslärare har Birgitta Wallbom, 76, förmågan att inspirera oss till bättre hälsa med ganska enkla medel. Det visade hon på Esslatorp i Vretstorp på tisdagen. Knepet är att lura knoppen för att få fart på kroppen - eller var det tvärtom?

- Jag kan inte minnas när jag senast var sjuk, säger Birgitta Wallblom som lever som hon lär med mycket motion.

Vi är ett tjugotal mogna medborgare som samlats i Esslatorps dagcentral för att  lyssna på Birgitta Wallboms föreläsning och vi förstår direkt att här handlar det om en kvinna som kan sin sak och dessutom kan förmedla budskapet om nyttan av fysisk aktivitet med några snärtiga paroller. Hon har gjort det förr.

- Det finns en medicin som är gratis, som är uppiggande och av egen tillverkning, citerar hon. Det är promenader. 

- Hälsan ligger i dina händer men sitter i dina fötter.

- Det bästa för hälsan är att vara fysiskt aktiv, lite är bättre än inget och mycket bättre än lite.

Hjärnan en godisgris

Sen säger hon att min (och din) hjärna är en riktig godisgris, som gillar att slappa framför TV:n, en falsk liten jäkel som helst går på autopilot. Att ta kommandot över sin knopp, lotsa in den på något så konkret som att ta sig på skorna och ge sig ut på en liten promenad, det är uppgiften. Låter inte så svårt. Borde inte vara svårt.  Men vanans makt - autopiloten - känner vi till. 

Det roliga är dock att om knoppen får smak på regelbundna promenader och då belönas genom att sköna endorfiner frigörs (även av måttlig fysisk ansträngning) kan autopiloten visa sig omprogrammerad. Vid tvekan inför olustigt promenadväder säger den nu till dig: - Hallå där min människa, ut och gå! 

Armarna i kors och hjärnan kan gå i baklås!
Mer puls, mer syre

- När pulsen stiger, förklarar Birgitta Wallbom, pumpar hjärtat ut mera blod och förser hjärnan med mer syre som skapar nya kopplingar. Du blir klokare ju mer aktiv du är.

Den sistnämnda meningen kan diskuteras filosofiskt och är förstås bara sann i begränsad betydelse. Ändå:

- Det gäller att våga lite mer, ju fler kopplingar vi skapar i hjärnan desto mer skjuter vi upp dess åldrande. Ser jag till att vara aktiv kan jag förkorta sjukdomsperioden, säger denna pigga ergonom från Örebro och nämner Alzheimer varvid det uppstår en kortare tystnad i rummet. 

Dans slår förresten promenader som aktivitet, anser hon och påpekar att det finns en undersökning som visar att dansa tango är mycket bra för demenspatienter. Det är nåt med rytmen.

Min tanke går till fenomenet Sten Bolling i Hallsberg, klar i knoppen, som brukar dansa flera gånger i veckan och snart ska fylla 105.

- Jag önskar man kunde få in dans på alla äldreboenden, säger Birgitta Wallbom.
En mulen hjärna

Birgitta Wallbom lyfter nu fram begreppen regn- och solhjärna; man kan ha en mulen inställning till det mesta eller en ljusare. 

- Om du kan övertala dig till att bli solhjärna har du en fördel. Regnhjärnor dör fem år före oss andra, säger hon.

En glad motionär skulle således vara idealpersonen för att klara livets knaggliga stig. 

Resa sig snabbt

Det finns enligt föreläsaren bara fördelar med att röra sig regelbundet: ledbrosket växer och ger kraftigare skelett, musklerna stärks liksom immunförsvaret, kolesterolhalten i blodet hålls nere, lungorna vädras. Och sömnen blir bättre för den som kommer ut och får sol och nya intryck.  

Vad vore en föreläsning om motion utan rörelser? Birgitta Wallbom har varit idrottslärare på Alnängskolan sedan 1969 och har med sig skivor, det blir Chuck Berry och Elvis och det blir lite fart på åhörarna. En övning går ut på att resa sig snabbt från stolen - för att träna korta muskelfibrer.

- Vet ni att de flesta fallolyckorna sker i vardagsrummet? Man har suttit länge och så ringer det och man reser sig snabbt. 20 personer över 80 faller varje dag. Fallolyckor kostar mer än trafikolyckor. 

Annons

Nyheter