Gå till innehåll
Sydnärke

(fp)-nej till mobil enhet

Publicerad: 20 August 2014 3:05

- Vi vill istället inrätta en hemläkarjour för akuta hembesök på kvällar och helger. De som ska kunna få hembesök är äldre personer, funktionshindrade/rörelsehindrade och små barn, säger i ett pressmeddelande Anna Ågerfalk, oppositionsråd (fp).

– Vi vill prioritera de som är sjuka och har mest behov av vård. För att patienter ska slippa köa och vänta på vård måste vi i dagsläget avlasta vårdcentraler och akut där trycket från patienterna är mycket högt. Erfarenheter av hemläkarjour till utsatt patienter har gett goda erfarenheter i exempelvis Uppsala. Den akuta vården blir bättre när patienter slipper vänta och trycket på akuten minskar.

Undviker smitta

­– Äldre patienter, funktions- och rörelsehindrade och små barn är ofta mest utsatta när vården inte fungerar och väntetiderna blir långa. Det är också de grupper som har svårast att ta sig till vården. Lösningen kan då vara att vården istället kan komma till dem. Med ett besök hemma undviker man också att smittsamma sjukdomar drabbar flera genom väntrum på vårdcentraler och akut, fortsätter Anna Ågerfalk.

– Därför säger vi fortsatt nej till en rullande livsstilsmottagning med huvuduppgift att jobba med hälsofrämjande rådgivning. Landstinget borde istället prioritera kortare köer för dem med mest akut behov av vård.

Not: Artikel om tisdagens invigning av den mobila distriktssköterskemottagningen HÄR

Annons

Nyheter