29 Januari 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Uppåt för Askersund och Hallsberg

Uppåt för Askersund och Hallsberg. Men Kumla, Laxå och Lekeberg backar något i årets företagsranking av Svenskt Närlingsliv. I norra länsdelarna ser det riktigt illa ut.

I Hallsberg och Askersund har utvecklingen varit positiv, till skillnad från alla andra länskommuner, och de klättrar med 73 respektive 47 placeringar vilket gör att Hallsberg hamnar på plats 192 och Askersund på 131 plats.

Hallsberg bland de som avancerar mest

-Det är förstås glädjande att det går åt rätt håll, men vi har långt kvar på vår resa säger Magnus Larsson, Näringslivschef i Hallsberg när han beskriver vad som redan gjorts och vad som är på gång.

I fjol var Hallsberg på plats 265, man hade mycket att jobba med.

-Vi har börjat med oss själva utifrån tidigare resultat och diskussioner med Svenskt Näringsliv och Företagarna med föresatsen att vara en attraktiv och bra kommun. Men det är inte bara ett jobb för näringslivsavdelningen, det är kommungemensamt. Genom att belysa de delar av kommunen där vi möter företagare och utövar myndighetsutövning har vi jobbat med bemötande, effektivitet och rättssäkerhet.

Redan nu har Hallsberg infört lotsmöten i de fall som berör flera myndighetsområden och olika tillstånd. Den rollen tar näringslivsavdelningen som ser till att samla upp alla berörda vid ett och samma möte så att informationen och processen går så snabbt som möjligt och blir rätt från början.

Tre områden i fokus för Askersund

Även Sofia Fredriksson, näringslivutvecklare i Askersund är positiv till den senaste utvecklingen och ger sin syn på vad som gjorts och är på gång.

- Vi har ett väldigt engagerat näringsliv som verkligen brinner för Askersund. Vi har lagt mycket krut på dialog öppenhet och transparens för att stärka samarbetet ytterligare. Det har bland annat mynnat ut i ett utkast till nytt näringslivsprogram där vi är tydliga med roller, prioriteringar och ansvarsområden så att alla ska veta vad som gäller framöver och vad som krävs för att nå dit vi gemensamt vill. Vi kommer att lägga fokus på tre områden, företagsklimat, kommunikation och kompetensförsörjning, säger Sofia Fredriksson.

För Lekeberg eller Laxå är det inte några stora förändringar. Lekeberg backar sju placeringar till 21 och Laxå tappar tolv till en 73:e plats i landet.

Kumla däremot, som alltid legat relativt högt upp, är för första gången på fel sida om hundrastrecket efter ett tapp på 28 placeringar till 106.

Dystert i norra länsdelar

Gällande övriga länets kommuner så noteras att Hällefors backar rejält, 106 placeringar till plats 240.. I Lindesberg och Nora fortsätter man att följas åt och tyvärr är det i fel riktning. Mot den absoluta botten.

Vid vårens enkätsläpp stod det klart att företagarna i de båda kommunerna satt lägre betyg på företagsklimatet i nästan alla aspekter och nu hamnar de båda kommunerna bland de absolut sista i landet på en 289 respektive 288 plats av 290 kommuner när det gäller hur företagare upplever företagsklimatet.

Ljusnarsberg är på plats 132 och sticker därmed ut i norra länsdelarna.

Företagsklimatet i storkommunen Örebro går kraftigt bakåt. Tappet är hela 64 placeringar till en plats 168 i landet. I enkäten satte företagarna lägre betyg på punkt efter punkt rörande företagsklimatet i Örebro kommun.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-09-24 11:37
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.