29 November 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Upptäckarskoj på Barnens världsdag

Många roliga aktiviteter för barn blir det på Internationella Barndagen - alldeles gratis dessutom! Foto: Esi Grünhagen via PixabayMånga roliga aktiviteter för barn blir det på Internationella Barndagen - alldeles gratis dessutom! Foto: Esi Grünhagen via Pixabay

Den 28 och 29 september uppmärksammas FN:s Internationella Barndag i Sydnärke. Då får bland annat alla barn gratis inträde till Childrens Upptäckarhuset i Hallsberg.

Förutom fritt inträde till Childrens anordnas även en magisk familjeföreställning på Hallsbergs bibliotek. Den går av stapel lördagen 28 september kl. 13 och står för underhållningen gör trollkarlen Frank Phoenix.

Trollkarlen Frank Phoenix fixar familjeföreställning. Pressfoto: Frank-entertainment
Föreningar bakom initiativ

Aktiviteterna är ett samarbete mellan Rallarrosen S-kvinnor i Hallsberg, Hallsbergs bibliotek och Rädda barnens lokalförening i Sydnärke.

– Det är föreningarna som hyr Childrens för att alla barn ska ha möjlighet att besöka upptäckarhuset oberoende av familjens ekonomiska förutsättningar, berättar Inger Svedlund som är med och arrangerar det hela via Rädda barnen.

Drar många besökare

Denna möjlighet att uppleva Childrens gratis har funnits i många år och brukar resultera i mången besökare, små som stora.

Childrens Upptäckarhuset har öppet mellan kl. 10-17 under tiden då den Internationella Barndagen firas, alltså 28 och 29 september. Förutom trolleriföreställningen den 28 september kl. 13 så bjuder även Hallsbergs bibliotek på andra gratis aktiviteter mellan kl. 11-14. (SW)

Om Internationella Barndagen:

Det var i samband med att FN:s generalförsamling år 1954 antog en resolution om barnets rättigheter som alla länder rekommenderades att inrätta en Internationell Barndag. Detta för att ge uppmärksamhet åt barns situation världen över men också för att främja förståelse mellan barn. Regeringar fick själva frihet att välja datum.

I Sverige är den första måndagen i oktober vald som datum för Internationella Barndagen.

Barnkonventionens födelsedag firas i sin tur den 20 november. Detta på grund av att man vid detta datum år 1989 antog FN:s konvention om barnets rättigheter.

I många andra länder världen över firas därför 20 november som den stora barndagen. Även i Sverige anordnas flera olika aktiviteter i anslutning till Barnkonventionens dag.

Källa: UNICEF
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-09-18 17:00
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.