27 November 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Pengaregn på "sista" Tjuv och Polis

Therese Schöld, Christian Vargahed och Kristin Ingvarsson, på finaldagen för Tjuv och Polis. Foto: Olle WidellTherese Schöld, Christian Vargahed och Kristin Ingvarsson, på finaldagen för Tjuv och Polis. Foto: Olle Widell

SVT:s serie ”Tjuv och polis” avslutades 20 oktober med inbjudna gäster från SVT, Meter television, poliser, förövare samt intresserad allmänhet som fyllde både Stora salongen och Visholmen och man kunde se sista avsnittet via TV. Och över segraren Christian Vargahed regnade det sedlar ...

Micke Lejnegard påannonserar sista delen, iklädd rånarluva. Foto: Olle Widell.
En förväntansfull publik.Foto: Olle Widell.
Therese Schöld, Christian Vargahed och Kristin Ingvarsson. Foto: Olle Widell.

Timmen innan ägnades åt presentation och utfrågning av deltagarna, även publiken fick ställa frågor. Moderator var Henrik Olofsson och Lars-Ivar Jansson. Det började med att tjuvarna i mörkret kom insmygande i hukande ställning, skjutande en stor låda framför sig. De möttes av publikens jubel.
Micke Leijnegard, Helena Björk och Björn Wahren presenterades och den sistnämnde berättade att serien tidigare bl.a. sänts i Storbritannien. Där gick den under namnet ”The Heist”= rånet. En trailer till den kan hittas på Youtube.

Inga enstöringar

Pontus Gårdinger framförde via länk tack och hälsningar till Askersundsborna. Micke Leijnegard sa som svar på en fråga att medlemmarna i ”Mästarnas Mästare” kunde vara lite av enstöringar och egoister men så var inte fallet här. Han sa också att som tjuv skulle han vara helt värdelös trots sin bakgrund som snattare i ungdomen. Helena Björk skulle inte ha kommit så långt och Björn Wahren bedömde att det skulle vara jättesvårt.
Ur lådan som förts in på scenen plockades kaffe och bullar till poliserna fram. Polisfika sades vara ett begrepp men det gäller säkert även många andra yrken. Tjuvarna för sin del erbjöds choklad i form av guldpengar och fyllda kex, rån.

Polisarbete i verkligheten

En polis berättade att polisarbete många gånger tar längre tid än vad som visats. Ibland kan det vara lika tråkigt som att sitta och se när färg torkar.
En annan erkände att han, efter att ha beslagtagit fem miljoner i Johans Leksaksbod, stoppade ner pengarna i en plastsäck. När han var på väg ut ställde han den på gatan utanför och återvände in i affären. Några sekunder senare märkte han till sin förskräckelse att säcken var borta. Någon i filmteamet hade gömt undan den för att skoja med honom. Samma person hade kört in på Christian Vargaheds arbetsplats och suttit i bilen och spanat. När han skulle lämna området var grindarna låsta och han fick sitta och vänta i två timmar innan han kunde återvända.

"Påfrestande förhör"

Segraren Christian Vargahed tyckte att förhören var långa och påfrestande. 6 timmar och därefter lika länge i en cell där han hela tiden kunde höra dunket från kundvagnar som kördes i ICA-lokalen i våningen under. Vid ett tillfälle bad han om att få någonting att läsa och in kom en facktidning, Svensk kriminalteknik.
Var någon arg på riktigt i under förhören? Therese Schöld, en av förhörsledarna, tyckte det att det brände till ibland, man retades men det var härlig stämning.
En person i publiken plockades fram. Det var Wilma Karlsson som i serien satte upp ett riktigt förvånat och överraskande ansikte när polisen knackade på. Det visade sig att de kommit till en person som inte hade något med stölden att göra. Bilden på hennes ansiktsuttryck visades som ett bra exempel på hur man bör se ut när man blir oskyldigt anklagad för något.

Wilma fick behålla hängstolen

Wilma Johansson, en av tjuvarna, hade för stulna pengar köpt en bekväm hängstol som hon länge önskat sig. Hon fick frågan vad som hänt med den och när hon förtjust svarade att hon fått behålla den gick det ett ”Åhh” genom publiken. Hon blev mycket häpen när hon fick höra att hennes pappa, Roger ”Fikon” Karlsson, också hade sökt till serien. Han hade tidigare alltid sagt att han velat vara med i ”Farmen” eller ”Robinsson”.
Av paret Duva fick publiken höra att de aldrig bråkat så lite som under de här dagarna. Den kund som satt på ”Salong Njuta” blev livrädd när polisen stormade in.
De tre från teamet avtackades med var sin rånarluva med Askersunds logga på och Micke Leijnegard på-annonserade sista delen av serien ”Tjuv och Polis” i Askersund.

Christian Vargahed hyllades

Den som led mest under visningen var Johan Högberg när det visade sig att han varit oförsiktig med sin mobiltelefon. Han sjönk ner i bänken och önskade att han var någon annanstans.
Den som njöt mest var segraren Christian Vargahed som hyllades både på duken och i salongen. Konfetti som bestod av små pappersedlar regnade ner över honom. Askersunds kommun kan också gratuleras då de 10 förövarna varit utmärkta ambassadörer och gjort bra reklam för sin hemort.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-10-29 13:11
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.