27 Januari 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Landstingets verksamhet

Farliga kemikalier ska fasas ut

Den 21 maj fattade landstingets nämnd för trafik, miljö och service beslut att införa en avvecklingslista för farliga kemikalier i landstingets verksamhet.

- Målet är att till 2015 ska minst 25 procent av kemikalierna på landstingets avvecklingslista ha fasats ut, säger  i ett pressmeddelande Mats Gunnarsson (mp), vice ordförande i nämnden för trafik, miljö och service.

Syftet med en avvecklingslista är att minska spridning av skadliga ämnen till miljön, men också att skydda landstingets medarbetare så att de i så liten utsträckning som möjligt ska utsättas för farliga ämnen i sin arbetsmiljö.
Kunskapen om kemikaliernas effekter måste öka

- Vi måste fortsätta arbetet med att öka kunskapen om hur kemikalier påverkar oss och miljön, säger Katarina Raneborn (v),  ledamot i nämnden. I dag känner vi endast till konsekvenserna av cirka ett 70-tal kemikalier. Då ska vi betänka att det finns så många som 100 000 olika kemikalier i omlopp. Det är ett arbete som måste ske på många olika nivåer, lokalt, regionalt, nationellt och inte minst på EU-nivå.

- Ett stort arbete är också att beakta vilka kemikalier som har använts i de produkter som vi köper in och använder i verksamheten.

"Tydliga ambitioner"

- I landstingets miljö- och hållbarhetsprogram har vi satt tydliga ambitioner för avvecklingen av kemikalier. 2020 ska miljö- och hälsoskadliga kemiska ämnen endast i undantagsfall användas inom landstinget. Och när kemikalier måste användas ska vi ha god kännedom om eventuella risker, fortsätter Mats Gunnarsson.

- Om vi kan minska användningen av farliga kemikalier i verksamheten kan vi också skydda våra medarbetare och minska risken att utsättas för risker i arbetet. Det är därmed inte bara en god miljöåtgärd utan också en ren arbetsmiljöåtgärd, avslutar Katarina Raneborn pressmeddelandet

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2013-05-22 0:09
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.