15 December 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Chans välja till kl 21 för Europas framtid

Tolv alternativ fanns att välja för att stoppa i båsets enda kuvert.Tolv alternativ fanns att välja för att stoppa i båsets enda kuvert.

Vallokalerna är öppna ända till kl 21 under söndagens val till EU-parlamentet. I Kumla skofabrik var det lugnt men väljare droppade in med ojämna mellanrum. - Hoppas folk utnyttjar sin rösträtt, sa valförrättaren Bo-Göran Andersson. Det finns många länder där man inte får rösta.

Vädret i Sydnärke på själva valdagen var varierat, soligt och blåsigt och med hotfulla moln i mörkare varianter. Ungefär som valet, kan man tycka.

En övergripande fråga även i detta EU-val gäller valdeltagandet. I Sydnärkes fem kommuner har väljarna varit skeptiska sedan Sverige efter en folkomröstning 1994 gick med i den europeiska unionen. Valdeltagandet har dock ökat något och nådde i parlamentsvalet för fem år sedan cirka 46 procent (i genomsnitt).

Frågan är om valdeltagandet i år kommer överstiga 50 procent och därmed öka EU:s legitimitet. Antalet förtidsröstande har ökar väsentligt och kan tyda på det.

Mikael Calmestig, Cornelia Calmestig, Maria Spongh och Bo-Göran Andersson var demokratins tjänare i Kumla skofabrik
Tolv alternativ

I vallokalen i Kumla skofabrik fanns tolv alternativ att välja mellan, förutom de åtta riksdagspartiernas kandidater för att sitta i Europaparlamentet fem år framåt, fanns sedlar för Feministiskt initiativ, Piratpartiet, Medborgerlig samling och Alternativ för Sverige. Och bara ett valkuvert att stoppa ner i urnan.

Bo-Göran Andersson berättade att han varit valförrättare för valdistriktet Åsen sedan 80-talet. Han hoppades att valdeltagandet skulle öka:

- Det är väl bra att folk utnyttjar sin rättighet att rösta, det är inte alla länder man har den här rättigheten, eller vad tycker du själv?

Rapporterar cirka kl 23

Vallokalerna stänger först kl 21, anpassat till övriga Europa med dess 374 miljoner röstberättigade väljare. Sedan räknas rösterna i vallokalen och rapporteras till en central valnämnd. Rösterna kommer senare kontrollräknas av Länsstyrelsen i Örebro.

Vid 23-tiden trodde valförrättarna i skofabriken att deras resultat skulle vara klart.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-05-26 14:20
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.