20 Februari 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Spännande praktik för Ellen i riksdagen

Riksdagsledamot Lotta Olsson från Askersund visade Ellen Nyhlin från Kumla hur en arbetsvecka för politiker kan se ut.Riksdagsledamot Lotta Olsson från Askersund visade Ellen Nyhlin från Kumla hur en arbetsvecka för politiker kan se ut.

Kumlatjejen Ellen Nyhlin,18 år, som går andra året på samhällsprogrammet på Alléskolan, fick chansen att praktisera på Sveriges Riksdag. Hon hängde med riksdagsledamoten Lotta Olsson (M) under en intensiv vecka.

"Det tar på krafterna att
låtsas vara riksdagsledamot!"

Jag hade gått utanför Riksdagshuset många gånger förut och funderat på vad som försiggick innanför de gamla stenväggarna. Nu stod jag utanför byggnaden igen, men den här gången kändes det lite extra speciellt. Snart skulle jag få ta del av en riksdagsledamots dagliga liv. Jag kunde knappt förstå det.

I trapporna i den pampiga gamla entrén i Riksdagshuset.
En titt in i finansutskottets sammanträdesrum.
Träffade riksdagsveteranen Beatrice Ask i caféterian.
Provsittning i gamla första kammaren.
Lyssnar till första partiledardebatten.
I Lindesberg med Pär-Ove Lindqvist och Linde Energis VD Jens Isemo.

Min handledare Lotta Olsson (M) och jag började dagen med en fika och sedan begav vi oss, tillsammans med ett tiotal politiker från näringsutskottet, till Svensk Handel för ett möte. Intressanta punkter om den ökande e-handeln och de fysiska butikernas framtid diskuterades. Mötet avslutades med en välsmakande lunchbuffé.

Såg första el-lastbilen

Innan jag hann ta den sista tuggan av maten stod en taxi och väntade på gatan nedanför. Det var dags för oss att åka till företaget ABT och lära oss mer om den två kilometer långa elvägen som byggts utanför Arlanda. På ABT täffade vi personer från bland annat Scania och NCC som berättdade om projektet. De visade oss landets första el-lastbil och vi fick även se elvägen där den testkördes. 

Vid 18-tiden började dagens sista möte. Vid det här laget var jag trött i både huvudet och kroppen. Det tar på krafterna att låtsas vara riksdagsledamot! 

Tunga energifrågor

Mötet handlade om energifrågor och hur vi ska kunna ha ekonomisk tillväxt och samtidigt en hållbar produktion av varor. På mötet fanns bland annat VD:n för Energiföretagen Sverige och enhetschefen för energi, infrastruktur och miljö på Svenskt Näringsliv. En utredning om sambandet mellan energi och tillväxt presenterades och det fördes diskussioner om vår framtida energiförsörjning.

Klockan halv åtta gick jag ut genom portarna, helt uttömd på energi, men också stolt över min första dag på Sveriges Riksdag. 

Partiledardebatten höjdpunkt

Onsdagen inleddes med en partiledardebatt som helt klart blev dagens höjdpunkt. Jag satt på läktaren och beundrade partiledarnas förmåga att debattera och övertyga, och jag försökte föreställa mig hur det skulle vara att själv stå på det där podiet och tala inför kammaren och det svenska folket. Detta kanske var något för mig ändå.

Kort efter debatten var det dags för ett möte med Parlamentariska vänskapsföreningen (det finns flera såna föreningar i riksdagen för olika länder). Här diskuterades frågor som berörde relationen mellan Sverige och Japan. Vi informerades om de senaste nyheterna från Japan och vi planerade de aktiviteter som föreningen kommer hålla i framöver.

Ny tid för Japan

Min kunskap om Japan och den japanska kulturen är mycket begränsad, men mötet lärde mig en del, t.ex. att japanerna döper sin tidsålder efter kejsaren och eftersom landet snart ska byta kejsare, kommer de gå in i en ny tidsålder. 

När klockan slog fyra gick jag ut från Riksdagen, lika trött och glad som dagen innan. 

Många fler i riksdagen

På torsdagsmorgonen gick min handledare och jag på en rundvandring i riksdagen. Riksdagshuset är vacker gammal byggnad med högt i tak, marmorgolv och mycket konst på väggarna. Det känns högtidligt att gå runt i alla korridorer. Den pampigaste delen var den gamla entrén som endast används vid högtidliga tillfällen. Det är ett rum med marmortäckt golv, gröna sammetsmattor och byster av före detta statsministrar längs väggarna. Det visade sig vara ett rum som även de anställda tyckte var extraordinärt. 

Efter rundvandringen fick jag möjlighet att prata med en tjänsteperson, något som var både lärorikt och intressant. Vi pratade om allt från motioner och propositioner till riksdagens gym och förskola. 

Hon berättade att det jobbar mycket fler människor i huset än bara de folkvalda ledamöterna som vi ser på TV. Det finns bland annat snickare, elektriker, IT-personal, utredare, dagispedagoger och handläggare. Listan kan göras lång. Det visar att man inte behöver vara politiker för att jobba på riksdagen. Det finns många andra sätt att vara involverad i denna stora och viktiga myndighet som styr vårt land. 

Tillbaka i länet

På fredagen återvände vi till länet. Vi åkte tillsammas med kommunpolitikern Pär-Ove Lindqvist (M) till Lindesberg på studiebesök hos Linde Energi. Det är ett energiföretag som till största del använder sig av spillvärme och fjärrvärme. För eltillverkning använder de sig av vattenkraft från Bergslagen. Detta gör att företaget är klimatpositivt och bidrar till en grönare framtid. 

Min praktikvecka på riksdagen har varit rolig och lärorik. Det vi lär oss i skolan om politik - antal mandat i riksdagen och partiledare - kan kännas torrt och tråkigt, men politiken i verkligheten är något helt annat. Politik handlar om att ha en vision och en vilja att förändra Sverige till det bättre. Som riksdagsledamot får man ta del av mycket information från t.ex. forskare och företag och det är utifrån denna kunskap som man tillsammans med sitt parti utvecklar Sverige. 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-02-01 23:04
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.