04 April 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Digitala begravningar lanseras i Sydnärke

Till följd av Coronavirusets härjningar har idén om digitala begravingar påskyndats att lansera. Foto: PrivatTill följd av Coronavirusets härjningar har idén om digitala begravingar påskyndats att lansera. Foto: Privat

Fenix Begravningsbyrå lanserar digitala begravningar från nästa vecka. En idé man tänkte öppna upp för senare i år, men Coronaviruset har gjort att behovet ökat och man vill då komma igång snarast.

Fenix Begravning grundades år 2014 med målet att fylla ett tomrum i begravningsbranschen. Genom att spela in och sända begravningar via videolänk hoppas Fenix Begravning bidra till en minskad smittspridning samtidigt som man ser till att de som tillhör riskgrupper, sitter i karantän eller begränsas av reseförbud får möjlighet att delta.

Med start nästa vecka

Just nu erbjuder Fenix ​livestreamade begravningar i Stockholm och planerar att lansera tjänsten på fler orter runt om i landet snarast.

Charlotte Runius. Foto: Privat

– Att få ta farväl, hedra minnet och delta vid begravningen av närstående är oerhört viktigt. Livestreamingen är en möjlighet för de som befinner sig i andra länder eller i karantän att göra detta, säger Charlotte Runius, grundare.

Gäller det även alla orter i Sydnärke?

- Vi kommer att tillhandahålla detta i hela landet från och med nästa vecka. Så även på era orter förstås. Vi tillhandahåller också helt digital begravningsplanering med telefonstöd så att äldre och riskgrupper kan involveras i planeringen av begravningen på ett bra sätt, trots att de inte kan besöka begravningsbyrån, svarar Charlotte.

Har skyndat på lansering

​Vidare berättar Charlotte att den rådande pandemin har gjort att företaget har påskyndat lanseringen av den nya tjänsten.

​– Livestreaming av begravningar är något vi hade på agendan att lansera senare under 2020, men i och med behovet som uppstått i samband med viruset valde vi att omprioritera och göra allt vi kan för att kunna erbjuda den här tjänsten nu.

För de som väljer att ordna fysiska och livestreamade begravningar vidtas extra försiktighetsåtgärder för att minska risken för smittspridning, exempelvis genom att begränsa antalet fysiskt närvarande och boka större kapell.

Ett råd är att den närmaste familjen är närvarande på plats och att släkt och vänner deltar via videolänk. Ett annat alternativ är att senarelägga minnesstunden.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-03-24 11:21
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.