Gå till innehåll
Sydnärke

Debatt: (M) om läkarbrist

Publicerad: 6 March 2018 14:12

På andra ställen, exempelvis i Kumla, visar verksamheten goda resultat och lyckas behålla läkare. Det finns all anledning till ökad samverkan för att utbyta erfarenheter och dela med sig av idéer kring vårdens problematik.

Regionens personal sliter dag ut och dag in för att få vården att fungera och för att människor med sjukdomstillstånd ska bli friska. Ett fantastiskt arbete utförs men det är en sak som måste åtgärdas - de behöver fler kollegor och en bättre arbetsmiljö. Problematiken som finns är alltså i grunden att regionen har en bristande arbetsmiljö på grund av dåliga prioriteringar av den styrande majoriteten. När den förbättras blir det enklare att rekrytera samtidigt som fler vill arbeta för att länets vårdköer ska kortas.

Problem som kan uppkomma vid läkarbrist är att närsjukvårdsavdelningar mister sina allmänläkare, vilket i sin tur leder till att läkare under utbildning inte kan vara kvar då det inte finns en handläggare att knyta sig till. Läkarbristen bidrar till en högre arbetsbelastning för de som arbetar inom närsjukvården, en osäkerhet för patienter och sätter samtidigt patientsäkerheten i gungning för, inte minst, äldre patienter som regelbundet besöker vården.

Region Örebro Län har som mål att det ska finnas en allmänläkare per 1500 listade patienter, så ser det inte ut i länet idag. Det är en ohållbar situation som nu råder på flera närsjukvårdsavdelningar runt om i länet, inte minst ur ett patientsäkerhetsperspektiv.

Moderaterna har flera förslag för att regionen ska bli en attraktivare arbetsgivare. Vi vill bland annat:

- Tydliggöra rollfördelningen, läkare ska vara läkare, administrationen måste förenklas och en del av den läggas på annan personal.
- Säkra kompetensförsörjningen i vården. Ta fram och genomföra en nationell långsiktig strategi gällande personalförsörjningen som Region Örebro län kan få en stor nytta av.
- Stärka valfriheten inom närsjukvården i länet och släppa in fler aktörer på marknaden, det bidrar till ökat konkurrens och stärker därmed kvalitén.
- Genomföra en IT-satsning så regionens medarbetare får välutvecklade IT-system som gör att läkaren kan ägna mer tid till patienten.

Annons

Nyheter