18 Augusti 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Insänt om boendesituation

Varför står alla kommuner handfallna inför att hjälpa ensamkommande ungdomar som har svårt att hitta boplats? Detta frågar sig Katarina Raneborn, Vänsterpartiet, Askersund.

Flera gånger under vintern har vi kunnat läsa om ensamkommande gymnasieungdomar som tvingas sova ute i minusgrader och som blir utnyttjade av vuxna för att de inte har någonstans att bo. Dessa ungdomar går på vår gymnasieskola i Sydnärke samt på skolor i Örebro och kämpar för att kunna få möjlighet att slutföra sina studier och för att få en möjlighet att stanna i Sverige och skapa sig ett liv i vårt land.

På grund av stelbenta regler har de hamnat mellan stolarna och det är just människor som drabbas av myndigheters regelverk som vi politiker ofta diskuterar och funderar på hur vi ska kunna hjälpa på bästa sätt. När vi hade en hög anstormning av flyktingar som kom till Sverige för några år sedan ställde vissa kommuner upp med sovplatser i gymnastiksalar och andra tomställda lokaler.

Nu när antalet flyktingar har minskat drastiskt ska det väl vara möjligt att hitta lösningar så att dessa ungdomar ska få en varm plats att sova på? Varför står alla kommuner helt handfallna inför detta och inte agerar?

Visst finns det väl ändå någon tom byggnad som väntar på rivning, försäljning eller ombyggnation som tillfälligt går att använda? Om inte så har vi flera tomma flyktingförläggningar eller andra privata fastigheter där kommuner och region kan stötta med en liten hyressumma, så att dessa ungdomar ska få möjlighet att sova inomhus under vintern?

Vilka möjligheter finns det för kyrkor och samfund i länet att upplåta lokaler till sovplatser för ungdomarna?

Jag uppmanar kommunerna i Askersund, Kumla, Hallsberg, Laxå, Lekeberg och Örebro samt Region Örebro län att snarast hjälpa dessa stackars ungdomar, så att de slipper frysa och inte riskerar att utsättas för sexuella övergrepp eller dras in i kriminalitet på grund av en ohållbar situation. Visst kan vi hjälpa dessa ungdomar i nöd?

kg
Jäkla tjat om dessa ensamkommande. Se till att hjälpa dom som är födda här först som varken har råd med bostad mat eller att leva.
2019-01-21 13:02
Svennis
I ett demokratiskt samhälle är det viktigt att vi ställer upp och hjälper alla människor oavsett om de är svenska medborgare eller flyktingar.Vi ska inte göra skillnad alla är vi MÄNNISKOR: Medmänsklighet och omtanke ska prägla vårt land.
2019-01-21 17:27
Tompa
Hålker med kg
2019-01-21 18:42
Lena
KG, det ena behöver ju inte utesluta det andra. Hjälp dom som behöver hjälp.
2019-01-21 20:42
Peterklippan
Dom har väl blivit anvisade platser av migrationsverket,men hörsammar inte detta.och kommunerna har inget ansvar att ta hand om dom. Finns inga pengar att lyfta för kommunen .Dom får väl bita i det sura och ta anvisad plats eller frysa, det gör svenska uteliggare året om, ingen bryr sig om dom
2019-01-21 21:45
Karlgren
Signaturen KG sitter hemma i värmen mätt och belåten och tycker till om unga flyktingar som har det besvärligt. Utan medkänsla, det är svagt, jäkligt svagt.
2019-01-21 23:14
Åsa
Ungdomar i nöd? Dom har la samma förmåga som alla andra att kunna ordna sitt liv utan att få allt serverat för sej? Mina barn har en svensk ensamstående mamma som jobbar så mycket hon orkar å ändå inte har råd till märkeskläder och mobiler. Mina barn kommer inte få läxhjälp till uppstart av eget liv,eget boende å inkomst utan kommer att få bo hemma tills de blir vuxna. ÄR DET RÄTTVISA DET?
2019-01-22 10:44
kg
Lena vet du antalet hemlösa som är födda i Sverige som rör sig i Kumla?
2019-01-22 11:20
Svennis
KG,TOMPA,PETERKLIPPAN det lyser främlingsfientlighet i era uttalande. Skrämmande att ni inte visar någon medmänsklighet. VET HUT. Tack Karlgren för din reaktion det visar att det finns tro på kloka och sansade människor och vi måste hålla ihop och bekämpa främlingsfientliga uttalande.
2019-01-22 12:51
Peterklippan
SVENNIS: det handlar om att dom skiter i anvisade platser. har inget med främlingsfientlighet att göra.Ska vi gå alla tillmötes som inte gör som dom beslutande organen har bestämt, då är man anarkist.
2019-01-22 16:15
kg
Den nya demokratin innefattar inte folk som är födda här. Har man fått ett utvisningsbeslut så ska det fullföljas men gå ut sena helgkvällar och prata demokrati med dom som smyger i skuggorna så ändrar du nog uppfattning du med. Prata även med infödda hemlösa om det, tror inte dom håller med dig
2019-01-22 18:43
Pluttan
Kan förstå din frustration Åsa! När alla försöker göra allt för de som är närmast hjärtat. Men Svennis har nog en plats för oss alla!
2019-01-22 21:30
Pluttan
VET HUT!!!!! Vilket århundrade talade hen till nå’n så????
2019-01-22 21:35
Sören
Det där med "anvisad plats" gäller inte dem som bara har uppehållstillstånd pga gymnasielagen. Om de flyttar till annan ort måste de avbryta studierna, dvs själva skälet till att de har ett uppehållstillstånd. Gymnasielagen är fruktansvärt ogenomtänkt.
2019-01-23 7:51
Jonny
Det är väldigt märkligt att man hämtar människor från andra delar av världen för att hjälpa dom i Sverige när det finns tusentals människor i Sverige som saknar bostad. Man behöver inte gå längre än till Örebro för att stöta på uteliggare. Människor som inte har något hem utan tvingas sova på tex offentliga toaletter. Det är i många fall människor som har jobbat och dragit in skattepengar men som hamnat i olika former av kriser och blivit av med sin bostad. Därför ställer jag frågan är det nödvändigt att hämta människor från andra delar av världen när Sverige inte kan ta hand om människor i kris som är födda i Sverige? Ger det inte lika många likes på Facebook? Är människor som är födda i Sverige och saknar bostad mindre värda än andra i världen och ska därför inte hjälpas? Nu kommer säkert många säga att man ska ta hand om alla men så är det inte i verkligheten. Ta hand om alla som är födda i Sverige först innan staten börjar släpa hit människor från jordens alla hörn och försöka hjälpa dom. Dessutom så ljuger många av dom ensamkommande om sin ålder vilket väcker många frågor.
2019-01-23 8:03
Svennis
Pluttan/ Att du har bristande kunskaper inom miljöområdet är känt sedan tidigare man att du även har bristande kunskaper i Svenska språket var något nytt. Hör efter på SFI om de har någon plats över så att du lär dig språket och även får lära dig vad VETA HUT betyder.. Lycka till med studierna!!!
2019-01-23 15:22
Svennis
JONNY Ställ inte grupper emot varandra och vi hämtar inte hit människor från andra länder utan dom flyr för att rädda sina liv undan krig och fattigdom. Dina åsikter är rasistiska och din okunskap om Sverige och världen är skrämmande.
2019-01-23 15:40
kg
Svennis dina kunskaper om hur läget i Sverige är på riktigt (och inte som Stefan Löfven påstår) är heller inte så bra-
2019-01-23 16:29
Lisbeth
Vad har ni Katarina Raneborn och Svennis konkret gjort för att hjälpa till då?
2019-01-23 18:34
Jonny
Svennis. Precis just så förväntade jag mig att många skulle reagera. Men tyvärr så är det inte jag som ställer grupper mot varandra. Det har Sveriges regering gjort dom senaste 4 åren med Sossarna i spetsen. Innan dess var det Alliansen som ställde grupper mot varandra. Känns väldigt märkligt att människor som är födda i andra länder går före människor som är födda i Sverige...
2019-01-23 20:43
Pluttan
Tack Svennis! Oavsett vad DU tycker om det vi andra känner så sitter DU inte på faciit. Visst är Sverige forfarande ett fritt land där vi får säga våra åsikter men du är fri att kritisera på DITT sätt!!!
2019-01-23 21:41
Frasse
Vilken fantastisk debatt som uppstod!Vad handlade den om?Så mycket skit som kastas hit och dit.Gud give,att ingen av debattörerna,oavsett åsikt,har nån makt och inflytande.Tagga ner. För övrigt,om man nu känner och tror att de ”ursvenska” hemlösa får för lite stöd i jämförelse med ensamkommande,hjälp dem då! Skänk kläder,hygienartiklar mm till Frälsningsarméns härbärge i Örebro t.ex. Och förresten,vem tror på allvar,att någon hemlös,oavsett ursprung kommer att prioriteras av något politiskt parti?SD?Skulle inte tro det.
2019-01-24 11:05
Anna
Svennis/ Förstår inte riktigt dina kommentarer till Pluttan ( se nedan)? Vart någonstans kan man finna att hen har bristande kunskaper inom miljöområdet och vart någonstans står det att hen inte förstod vad VET HUT betyder och varför behöver personen börja på SFI?? SVENNIS Pluttan/ Att du har bristande kunskaper inom miljöområdet är känt sedan tidigare man att du även har bristande kunskaper i Svenska språket var något nytt. Hör efter på SFI om de har någon plats över så att du lär dig språket och även får lära dig vad VETA HUT betyder.. Lycka till med studierna!!!
2019-01-24 15:31
Pluttan
Tack Anna! Du förstod mig utan SFI utbildning!!
2019-01-24 20:42
Jonny
Frasse. Det är väldigt få som hjälper svenskfödda uteliggare. Jag kan inte påminna mig om att jag läst en enda artikel om det tex här på Sydnärkenytt för att ta ett exempel. Och om man inte kan hjälpa människor som redan är i Sverige och befinner sig i stort behov av hjälp så varför ska man då släppa in massa andra människor som också är i behov av hjälp? Är det roligt att se människor som lider? Eller är svenskfödda uteliggare inte värda att hjälpas? Om Sverige inte kan hjälpa alla som redan är här finns det väl ingen anledning att ta in fler som inte får hjälp...
2019-01-24 22:29
Pp
Det är intressant att de som förespråkar hjälp för dessa "ensamkommande" alltid vill att någon annan betalar. Det är lätt att vara generös med andras pengar.
2019-01-25 13:57
Frasse
Jonny,hur vet du att det är ”väldigt få ”som hjälper ursvenska hemlösa?Ge belägg för detta.Bara för att inte saker omnämns i Sydnärkenytt,betyder det inte att de inte finns.Vidga vyerna lite.Jag känner flera som har engagerat sig i årtionden.Var själv volontär på stadsmissionen i Göteborg en gång i tiden.Där fanns både anställda och ideellt arbetande i mängd.Känner en kvinna i Uppsala som är engagerad i en organisation som erbjuder mat,natthärbärge,kläder mm.Fast man gör givetvis inte skillnad på människor utan ALLA får hjälp,oavsett ursprung.Det kallas medmänsklighet.
2019-01-25 19:36
Svennis
TACK FRASSE för din kommentar. Om vi alla delar med oss av vårt överflöd så finns hjälp till alla oavsett ursprung och som du skriver det kallas MEDMÄNSKLIGHET: TACK ÄN EN GÅNG:
2019-01-26 14:51
Roffe
Katarina lyfter bara fram problemet angående bostäder för dom som har blivit beviljade medborgarskap pga studier i gymnasium. Övriga som inte har någon bostad omnämner hon inte alls. Hon ställer också människor mot varandra.
2019-01-26 17:38
Jonny
Frasse. Förklara gärna för mig hur man kan rättfärdiga att ta hit människor/släppa in människor och ta åt sig att ta hand om dom när det redan finns mängder av människor i Sverige som tvingas sova utomhus. Är det inte bättre att försöka ta hand om dom som redan är uteliggare? Hur mycket du än tjatar om medmänsklighet så är verkligheten sådan att det finns mängder av människor i Sverige som har betalat skatt men tvingas sova på offentliga toaletter...
2019-01-26 17:43
Peterklippan
SVENNIS hur många ensamkommande barn tar du hand om? Verkar vara jobbigt med ett sådant ansvar på ålderns höst.
2019-01-26 23:02
Frasse
Jonny,du och jag kommer aldrig att ha samma åsikt om detta så därför avslutar jag nu debatten med dig.Lägger energin på nåt viktigare.Ha det.
2019-01-27 7:17
Jonny
Frasse. Det är en sak att tycka hur det ska vara och en annan sak hur verkligheten är. Verkligheten är den att väldigt många som är födda i Sverige och har arbetat och betalt skatt i Sverige tvingas leva livet som uteliggare. Kan inte Sverige se till att alla dessa får bostad så dom slipper sova utomhus i minus 20 grader är det väl väldigt naivt att tro att vi i Sverige ska kunna leverera bostäder till människor som kommer hit från andra länder...? Det är ju så verkligheten är. Jag förstår att det är bekvämt att blunda för den och kasta ur sig floskler som medmänsklighet osv.. men det hjälper inte någon, man kanske lurar sig själv att man är en god människa men verkligheten är att tusentals människor står helt utan bostad i Sverige och tvingas sova utomhus.
2019-01-27 9:41
Svennis
PETERKLIPPAN/ Då kanske du kan avlasta mig för du kan förmodligen ta emot ganska många uteliggare i din lägenhet.Förmodligen tillhör du säkert dom som tittar bort och undviker att skänka något till behövande du präglas av egoism,främlingsfientlighet och avsaknad av medmänsklighet och förmodligen tillhör du Sverigedemokraterna. Lycka till i din självgodhet.
2019-01-27 14:24
Pluttan
Svennis// Tror du att ordet ”förmodligen” säger ganska mycket om dig!!
2019-01-27 19:37
Jonny
Svennis. Kan konstatera att du har väldigt många fördomar och tvekar inte att döma andra efter dina fördomar och förutfattade meningar... Du håller ju verkligen inte hög nivå alls på debatten
2019-01-27 20:06
Anna
Jonny Kan bara hålla med dig. Inte heller läsa och svara tillbaka på frågor som ställs till hen.
2019-01-28 8:46
Svennis
Jonny/ Det är typiskt en Sverigedemokrat som alltid lyfter fram andra problem i vårt land allt för att inte hjälpa flyktingar som flytt från krigens fasor. Vi betackar oss från dina främlingsfientliga uttalanden. Kommunerna jobbar ständigt med att hjälpa de bostadslösa men ofta tackar dom nej till hjälp för att den med all rätt är förknippad med egna åtaganden för den bostadslöse eller så missköter sig individen när dom väl får en lägenhet.. Arbetet fortsätter inom kommuners och landets ekonomiska ramar med att hjälpa individer med olika behov Svenskar som flyktingar. Det kallas att visa empati och medmänsklighet
2019-01-28 9:32
Jonny
Svennis. Återigen så kastar du ut dig den ena fördomen efter den andra och dömer andra efter dom. Påstår att jag är främlingsfientlig bla. Det är ju tack vare människor som dig Svennis som debattklimatet i Sverige blivit väldigt dåligt. Du tar ju inte in fakta (Sverige har väldigt många uteliggare) och blundar för den samtidigt som du blandar in hur du vill att det ska vara och utgår från att det är verkligheten. Tyvärr Svennis så finns det redan väldigt många uteliggare i Sverige som inte får hjälp. Så vad är poängen med att släppa in människor från andra länder och tvinga dom också att bo på gatan? Eller ska dom få hjälp med boende? I så fall undrar jag varför dom har rätt till boende när det finns hundratals och kanske tusentals som varit uteliggare i åtskilliga år? Finns det någon skala där du bestämmer att människor från andra länder är värda mer än människor som har Sverige som födelseland och är berättigade till boende? Hur mycket du än vill och drömmer om att kunna hjälpa alla människor så går det inte. Kan Sverige inte hjälpa alla som redan finns i Sverige så är det väl väldigt oetiskt att släppa in ännu mer människor i Sverige och vägra hjälpa dom eller låta dom gå före andra som inte fått någon hjälp alls...
2019-01-28 14:45
kg
Svennis svamlar i blindo,flyktingströmmen har ätit stora hål på både befolkning och ekonomi, och jo Svennis jag vet att det är så och jag röstar och kommer rösta på SD så det behöver du heller inte svamla in ett vänstersvar på
2019-01-28 15:24
Svennis
Pluttan/ Du är FÖRMODLIGEN inte rätt person att bedöma detta o mig..
2019-01-28 17:36
Alfred Lebon
Allt är möjligt. Problemet med Svenska politiker är att de gör först och tänker sedan. Gymnasielagen... Vill man bara förstöra unga människors liv? Innan något sådant genomförs måste det finnas en plan för själva genomförandet. Det är samma sak med invandringen i stort. Det är fantastisk potential i att få en ökad befolkning, men man kan då inte bara sitta passivt. Kan inte någon med som har ett bra driv starta ett modernt realistiskt parti som struntar i ideologi och bara värnar alla människors bästa?
2019-01-28 20:53
Pp
Kan konstatera att signaturen Svennis är en typisk mp/v väljare som sitter i stugvärmen och skriver om sin egen godheten hela dagarna men inte gör något konkret för någon annan människa.
2019-01-29 7:37
Svennis
PP/Vad gör du själv för att hjälpa andra människor?? Vad vet du om vilket parti jag röstar på och om jag gör något konkret för några andra människor?. Sluta och spekulera och ta dej själv i kragen och gör något för dina medmänniskor.Välkommen ut i verkligheten!
2019-01-29 13:11
Anna
SVENNIS. Varför svarar du inte på mina frågor till dig
2019-01-29 13:25
Jonny
Svennis. Du resonerar utifrån hur du vill att samhället ska vara och blundar för verkligheten. Kan återigen konstatera att du dömer folk efter fördomar och kategoriserar människor efter vilka åsikter du anser är rätt och fel. Om vi ska fokusera på dom ensamkommande så har många fått avslag av den anledningen att dom inte är berättigade till hjälp i Sverige. Då ska dom genast lämna Sverige. Det finns också ett stort antal som ljugit om sin ålder. Dom har heller ingen rätt att stanna kvar i Sverige. Det kanske låter hårt mot dessa individer men det finns inte pengar till att ta hand om alla människor som är i behov av hjälp. Det finns väldigt många människor som är födda i Sverige som samhället inte har råd att hjälpa så hur ska då Sverige ha råd att hjälpa människor från andra länder också när pengarna inte räcker till att hjälpa alla som redan är här?
2019-01-29 17:36
Svennis
Jonny/ Jag blundar inte för hur verkligheten ser ut men samtidigt kämpar jag för ett bättre samhälle för alla som befinner sig i Sverige. Jag håller med dig om att människor som fått avslag att få stanna i Sverige skall lämna landet.Däremot så är vi ett av västvärldens rikaste länder så en reglerad flyktingpolitik bör vi fortsätta med det åligger oss enligt EU:s regler och avtal i och med av vi är ett av EU:s medlemsländer Vi behöver en arbetskraftsinvandring till Sverige för att trygga framtida rekryterings- behov.men en kontrollerad invandring bör finnas. Både du och jag börjar låta som en hackig och repad LP skiva där vi återupprepar våra budskap. Därför avlutar jag min debatt i detta ämne.Tack Jonny jag respekterar dina åsikter men de ligger inte alltid i linje med mina åsikter.
2019-01-30 13:01
Jonny
Svennis. Ett argument som används av många som är för en mycket oansvarig invandringspolitik är att det behövs arbetskraftsinvandring. Jag vet inte om det är något som många kastar ur sig i något sorts desperat försök att rättfärdiga den totalt katastrofala invandringspolitik som bedrivs i Sverige. Se bara till arbetslösheten hos icke svenskfödda, väldigt många icke svenskfödda hamnar i kriminalvården, svenska myndigheters ignorans av hederskultur med förtryck av kvinnor och barn. Det är bara några exempel på hur Sverige har misslyckats kapitalt. Samtidigt så blir det fler och fler svenskfödda som tvingas till ett liv som uteliggare. Det är ju bara några månader sedan som SVT tog upp att många pensionärer får så dålig pension att dom inte har råd med bostad längre. Så dom tvingas sova på offentliga toaletter eller liknande platser. Så länge svenska myndigheter inte kan ta hand om alla dessa människor så finns det överhuvudtaget inte något etisk rätt i att öppna upp för att ännu mer människor kommer till Sverige och ska ha bostad av myndigheter. Eller är nyanlända mer värda än en pensionär på 72 år som betalt skatt i hela sitt liv som tvingas bli uteliggare?
2019-01-30 15:04
Anders Björk Sydnärkenytt
Tack för era synpunkter, nu stänger vi kommentarer för denna artikel.
2019-01-30 20:54
kg
Jäkla tjat om dessa ensamkommande. Se till att hjälpa dom som är födda här först som varken har råd med bostad mat eller att leva.
2019-01-21 13:02
Svennis
I ett demokratiskt samhälle är det viktigt att vi ställer upp och hjälper alla människor oavsett om de är svenska medborgare eller flyktingar.Vi ska inte göra skillnad alla är vi MÄNNISKOR: Medmänsklighet och omtanke ska prägla vårt land.
2019-01-21 17:27
Tompa
Hålker med kg
2019-01-21 18:42
Lena
KG, det ena behöver ju inte utesluta det andra. Hjälp dom som behöver hjälp.
2019-01-21 20:42
Peterklippan
Dom har väl blivit anvisade platser av migrationsverket,men hörsammar inte detta.och kommunerna har inget ansvar att ta hand om dom. Finns inga pengar att lyfta för kommunen .Dom får väl bita i det sura och ta anvisad plats eller frysa, det gör svenska uteliggare året om, ingen bryr sig om dom
2019-01-21 21:45
Karlgren
Signaturen KG sitter hemma i värmen mätt och belåten och tycker till om unga flyktingar som har det besvärligt. Utan medkänsla, det är svagt, jäkligt svagt.
2019-01-21 23:14
Åsa
Ungdomar i nöd? Dom har la samma förmåga som alla andra att kunna ordna sitt liv utan att få allt serverat för sej? Mina barn har en svensk ensamstående mamma som jobbar så mycket hon orkar å ändå inte har råd till märkeskläder och mobiler. Mina barn kommer inte få läxhjälp till uppstart av eget liv,eget boende å inkomst utan kommer att få bo hemma tills de blir vuxna. ÄR DET RÄTTVISA DET?
2019-01-22 10:44
kg
Lena vet du antalet hemlösa som är födda i Sverige som rör sig i Kumla?
2019-01-22 11:20
Svennis
KG,TOMPA,PETERKLIPPAN det lyser främlingsfientlighet i era uttalande. Skrämmande att ni inte visar någon medmänsklighet. VET HUT. Tack Karlgren för din reaktion det visar att det finns tro på kloka och sansade människor och vi måste hålla ihop och bekämpa främlingsfientliga uttalande.
2019-01-22 12:51
Peterklippan
SVENNIS: det handlar om att dom skiter i anvisade platser. har inget med främlingsfientlighet att göra.Ska vi gå alla tillmötes som inte gör som dom beslutande organen har bestämt, då är man anarkist.
2019-01-22 16:15
kg
Den nya demokratin innefattar inte folk som är födda här. Har man fått ett utvisningsbeslut så ska det fullföljas men gå ut sena helgkvällar och prata demokrati med dom som smyger i skuggorna så ändrar du nog uppfattning du med. Prata även med infödda hemlösa om det, tror inte dom håller med dig
2019-01-22 18:43
Pluttan
Kan förstå din frustration Åsa! När alla försöker göra allt för de som är närmast hjärtat. Men Svennis har nog en plats för oss alla!
2019-01-22 21:30
Pluttan
VET HUT!!!!! Vilket århundrade talade hen till nå’n så????
2019-01-22 21:35
Sören
Det där med "anvisad plats" gäller inte dem som bara har uppehållstillstånd pga gymnasielagen. Om de flyttar till annan ort måste de avbryta studierna, dvs själva skälet till att de har ett uppehållstillstånd. Gymnasielagen är fruktansvärt ogenomtänkt.
2019-01-23 7:51
Jonny
Det är väldigt märkligt att man hämtar människor från andra delar av världen för att hjälpa dom i Sverige när det finns tusentals människor i Sverige som saknar bostad. Man behöver inte gå längre än till Örebro för att stöta på uteliggare. Människor som inte har något hem utan tvingas sova på tex offentliga toaletter. Det är i många fall människor som har jobbat och dragit in skattepengar men som hamnat i olika former av kriser och blivit av med sin bostad. Därför ställer jag frågan är det nödvändigt att hämta människor från andra delar av världen när Sverige inte kan ta hand om människor i kris som är födda i Sverige? Ger det inte lika många likes på Facebook? Är människor som är födda i Sverige och saknar bostad mindre värda än andra i världen och ska därför inte hjälpas? Nu kommer säkert många säga att man ska ta hand om alla men så är det inte i verkligheten. Ta hand om alla som är födda i Sverige först innan staten börjar släpa hit människor från jordens alla hörn och försöka hjälpa dom. Dessutom så ljuger många av dom ensamkommande om sin ålder vilket väcker många frågor.
2019-01-23 8:03
Svennis
Pluttan/ Att du har bristande kunskaper inom miljöområdet är känt sedan tidigare man att du även har bristande kunskaper i Svenska språket var något nytt. Hör efter på SFI om de har någon plats över så att du lär dig språket och även får lära dig vad VETA HUT betyder.. Lycka till med studierna!!!
2019-01-23 15:22
Svennis
JONNY Ställ inte grupper emot varandra och vi hämtar inte hit människor från andra länder utan dom flyr för att rädda sina liv undan krig och fattigdom. Dina åsikter är rasistiska och din okunskap om Sverige och världen är skrämmande.
2019-01-23 15:40
kg
Svennis dina kunskaper om hur läget i Sverige är på riktigt (och inte som Stefan Löfven påstår) är heller inte så bra-
2019-01-23 16:29
Lisbeth
Vad har ni Katarina Raneborn och Svennis konkret gjort för att hjälpa till då?
2019-01-23 18:34
Jonny
Svennis. Precis just så förväntade jag mig att många skulle reagera. Men tyvärr så är det inte jag som ställer grupper mot varandra. Det har Sveriges regering gjort dom senaste 4 åren med Sossarna i spetsen. Innan dess var det Alliansen som ställde grupper mot varandra. Känns väldigt märkligt att människor som är födda i andra länder går före människor som är födda i Sverige...
2019-01-23 20:43
Pluttan
Tack Svennis! Oavsett vad DU tycker om det vi andra känner så sitter DU inte på faciit. Visst är Sverige forfarande ett fritt land där vi får säga våra åsikter men du är fri att kritisera på DITT sätt!!!
2019-01-23 21:41
Frasse
Vilken fantastisk debatt som uppstod!Vad handlade den om?Så mycket skit som kastas hit och dit.Gud give,att ingen av debattörerna,oavsett åsikt,har nån makt och inflytande.Tagga ner. För övrigt,om man nu känner och tror att de ”ursvenska” hemlösa får för lite stöd i jämförelse med ensamkommande,hjälp dem då! Skänk kläder,hygienartiklar mm till Frälsningsarméns härbärge i Örebro t.ex. Och förresten,vem tror på allvar,att någon hemlös,oavsett ursprung kommer att prioriteras av något politiskt parti?SD?Skulle inte tro det.
2019-01-24 11:05
Anna
Svennis/ Förstår inte riktigt dina kommentarer till Pluttan ( se nedan)? Vart någonstans kan man finna att hen har bristande kunskaper inom miljöområdet och vart någonstans står det att hen inte förstod vad VET HUT betyder och varför behöver personen börja på SFI?? SVENNIS Pluttan/ Att du har bristande kunskaper inom miljöområdet är känt sedan tidigare man att du även har bristande kunskaper i Svenska språket var något nytt. Hör efter på SFI om de har någon plats över så att du lär dig språket och även får lära dig vad VETA HUT betyder.. Lycka till med studierna!!!
2019-01-24 15:31
Pluttan
Tack Anna! Du förstod mig utan SFI utbildning!!
2019-01-24 20:42
Jonny
Frasse. Det är väldigt få som hjälper svenskfödda uteliggare. Jag kan inte påminna mig om att jag läst en enda artikel om det tex här på Sydnärkenytt för att ta ett exempel. Och om man inte kan hjälpa människor som redan är i Sverige och befinner sig i stort behov av hjälp så varför ska man då släppa in massa andra människor som också är i behov av hjälp? Är det roligt att se människor som lider? Eller är svenskfödda uteliggare inte värda att hjälpas? Om Sverige inte kan hjälpa alla som redan är här finns det väl ingen anledning att ta in fler som inte får hjälp...
2019-01-24 22:29
Pp
Det är intressant att de som förespråkar hjälp för dessa "ensamkommande" alltid vill att någon annan betalar. Det är lätt att vara generös med andras pengar.
2019-01-25 13:57
Frasse
Jonny,hur vet du att det är ”väldigt få ”som hjälper ursvenska hemlösa?Ge belägg för detta.Bara för att inte saker omnämns i Sydnärkenytt,betyder det inte att de inte finns.Vidga vyerna lite.Jag känner flera som har engagerat sig i årtionden.Var själv volontär på stadsmissionen i Göteborg en gång i tiden.Där fanns både anställda och ideellt arbetande i mängd.Känner en kvinna i Uppsala som är engagerad i en organisation som erbjuder mat,natthärbärge,kläder mm.Fast man gör givetvis inte skillnad på människor utan ALLA får hjälp,oavsett ursprung.Det kallas medmänsklighet.
2019-01-25 19:36
Svennis
TACK FRASSE för din kommentar. Om vi alla delar med oss av vårt överflöd så finns hjälp till alla oavsett ursprung och som du skriver det kallas MEDMÄNSKLIGHET: TACK ÄN EN GÅNG:
2019-01-26 14:51
Roffe
Katarina lyfter bara fram problemet angående bostäder för dom som har blivit beviljade medborgarskap pga studier i gymnasium. Övriga som inte har någon bostad omnämner hon inte alls. Hon ställer också människor mot varandra.
2019-01-26 17:38
Jonny
Frasse. Förklara gärna för mig hur man kan rättfärdiga att ta hit människor/släppa in människor och ta åt sig att ta hand om dom när det redan finns mängder av människor i Sverige som tvingas sova utomhus. Är det inte bättre att försöka ta hand om dom som redan är uteliggare? Hur mycket du än tjatar om medmänsklighet så är verkligheten sådan att det finns mängder av människor i Sverige som har betalat skatt men tvingas sova på offentliga toaletter...
2019-01-26 17:43
Peterklippan
SVENNIS hur många ensamkommande barn tar du hand om? Verkar vara jobbigt med ett sådant ansvar på ålderns höst.
2019-01-26 23:02
Frasse
Jonny,du och jag kommer aldrig att ha samma åsikt om detta så därför avslutar jag nu debatten med dig.Lägger energin på nåt viktigare.Ha det.
2019-01-27 7:17
Jonny
Frasse. Det är en sak att tycka hur det ska vara och en annan sak hur verkligheten är. Verkligheten är den att väldigt många som är födda i Sverige och har arbetat och betalt skatt i Sverige tvingas leva livet som uteliggare. Kan inte Sverige se till att alla dessa får bostad så dom slipper sova utomhus i minus 20 grader är det väl väldigt naivt att tro att vi i Sverige ska kunna leverera bostäder till människor som kommer hit från andra länder...? Det är ju så verkligheten är. Jag förstår att det är bekvämt att blunda för den och kasta ur sig floskler som medmänsklighet osv.. men det hjälper inte någon, man kanske lurar sig själv att man är en god människa men verkligheten är att tusentals människor står helt utan bostad i Sverige och tvingas sova utomhus.
2019-01-27 9:41
Svennis
PETERKLIPPAN/ Då kanske du kan avlasta mig för du kan förmodligen ta emot ganska många uteliggare i din lägenhet.Förmodligen tillhör du säkert dom som tittar bort och undviker att skänka något till behövande du präglas av egoism,främlingsfientlighet och avsaknad av medmänsklighet och förmodligen tillhör du Sverigedemokraterna. Lycka till i din självgodhet.
2019-01-27 14:24
Pluttan
Svennis// Tror du att ordet ”förmodligen” säger ganska mycket om dig!!
2019-01-27 19:37
Jonny
Svennis. Kan konstatera att du har väldigt många fördomar och tvekar inte att döma andra efter dina fördomar och förutfattade meningar... Du håller ju verkligen inte hög nivå alls på debatten
2019-01-27 20:06
Anna
Jonny Kan bara hålla med dig. Inte heller läsa och svara tillbaka på frågor som ställs till hen.
2019-01-28 8:46
Svennis
Jonny/ Det är typiskt en Sverigedemokrat som alltid lyfter fram andra problem i vårt land allt för att inte hjälpa flyktingar som flytt från krigens fasor. Vi betackar oss från dina främlingsfientliga uttalanden. Kommunerna jobbar ständigt med att hjälpa de bostadslösa men ofta tackar dom nej till hjälp för att den med all rätt är förknippad med egna åtaganden för den bostadslöse eller så missköter sig individen när dom väl får en lägenhet.. Arbetet fortsätter inom kommuners och landets ekonomiska ramar med att hjälpa individer med olika behov Svenskar som flyktingar. Det kallas att visa empati och medmänsklighet
2019-01-28 9:32
Jonny
Svennis. Återigen så kastar du ut dig den ena fördomen efter den andra och dömer andra efter dom. Påstår att jag är främlingsfientlig bla. Det är ju tack vare människor som dig Svennis som debattklimatet i Sverige blivit väldigt dåligt. Du tar ju inte in fakta (Sverige har väldigt många uteliggare) och blundar för den samtidigt som du blandar in hur du vill att det ska vara och utgår från att det är verkligheten. Tyvärr Svennis så finns det redan väldigt många uteliggare i Sverige som inte får hjälp. Så vad är poängen med att släppa in människor från andra länder och tvinga dom också att bo på gatan? Eller ska dom få hjälp med boende? I så fall undrar jag varför dom har rätt till boende när det finns hundratals och kanske tusentals som varit uteliggare i åtskilliga år? Finns det någon skala där du bestämmer att människor från andra länder är värda mer än människor som har Sverige som födelseland och är berättigade till boende? Hur mycket du än vill och drömmer om att kunna hjälpa alla människor så går det inte. Kan Sverige inte hjälpa alla som redan finns i Sverige så är det väl väldigt oetiskt att släppa in ännu mer människor i Sverige och vägra hjälpa dom eller låta dom gå före andra som inte fått någon hjälp alls...
2019-01-28 14:45
kg
Svennis svamlar i blindo,flyktingströmmen har ätit stora hål på både befolkning och ekonomi, och jo Svennis jag vet att det är så och jag röstar och kommer rösta på SD så det behöver du heller inte svamla in ett vänstersvar på
2019-01-28 15:24
Svennis
Pluttan/ Du är FÖRMODLIGEN inte rätt person att bedöma detta o mig..
2019-01-28 17:36
Alfred Lebon
Allt är möjligt. Problemet med Svenska politiker är att de gör först och tänker sedan. Gymnasielagen... Vill man bara förstöra unga människors liv? Innan något sådant genomförs måste det finnas en plan för själva genomförandet. Det är samma sak med invandringen i stort. Det är fantastisk potential i att få en ökad befolkning, men man kan då inte bara sitta passivt. Kan inte någon med som har ett bra driv starta ett modernt realistiskt parti som struntar i ideologi och bara värnar alla människors bästa?
2019-01-28 20:53
Pp
Kan konstatera att signaturen Svennis är en typisk mp/v väljare som sitter i stugvärmen och skriver om sin egen godheten hela dagarna men inte gör något konkret för någon annan människa.
2019-01-29 7:37
Svennis
PP/Vad gör du själv för att hjälpa andra människor?? Vad vet du om vilket parti jag röstar på och om jag gör något konkret för några andra människor?. Sluta och spekulera och ta dej själv i kragen och gör något för dina medmänniskor.Välkommen ut i verkligheten!
2019-01-29 13:11
Anna
SVENNIS. Varför svarar du inte på mina frågor till dig
2019-01-29 13:25
Jonny
Svennis. Du resonerar utifrån hur du vill att samhället ska vara och blundar för verkligheten. Kan återigen konstatera att du dömer folk efter fördomar och kategoriserar människor efter vilka åsikter du anser är rätt och fel. Om vi ska fokusera på dom ensamkommande så har många fått avslag av den anledningen att dom inte är berättigade till hjälp i Sverige. Då ska dom genast lämna Sverige. Det finns också ett stort antal som ljugit om sin ålder. Dom har heller ingen rätt att stanna kvar i Sverige. Det kanske låter hårt mot dessa individer men det finns inte pengar till att ta hand om alla människor som är i behov av hjälp. Det finns väldigt många människor som är födda i Sverige som samhället inte har råd att hjälpa så hur ska då Sverige ha råd att hjälpa människor från andra länder också när pengarna inte räcker till att hjälpa alla som redan är här?
2019-01-29 17:36
Svennis
Jonny/ Jag blundar inte för hur verkligheten ser ut men samtidigt kämpar jag för ett bättre samhälle för alla som befinner sig i Sverige. Jag håller med dig om att människor som fått avslag att få stanna i Sverige skall lämna landet.Däremot så är vi ett av västvärldens rikaste länder så en reglerad flyktingpolitik bör vi fortsätta med det åligger oss enligt EU:s regler och avtal i och med av vi är ett av EU:s medlemsländer Vi behöver en arbetskraftsinvandring till Sverige för att trygga framtida rekryterings- behov.men en kontrollerad invandring bör finnas. Både du och jag börjar låta som en hackig och repad LP skiva där vi återupprepar våra budskap. Därför avlutar jag min debatt i detta ämne.Tack Jonny jag respekterar dina åsikter men de ligger inte alltid i linje med mina åsikter.
2019-01-30 13:01
Jonny
Svennis. Ett argument som används av många som är för en mycket oansvarig invandringspolitik är att det behövs arbetskraftsinvandring. Jag vet inte om det är något som många kastar ur sig i något sorts desperat försök att rättfärdiga den totalt katastrofala invandringspolitik som bedrivs i Sverige. Se bara till arbetslösheten hos icke svenskfödda, väldigt många icke svenskfödda hamnar i kriminalvården, svenska myndigheters ignorans av hederskultur med förtryck av kvinnor och barn. Det är bara några exempel på hur Sverige har misslyckats kapitalt. Samtidigt så blir det fler och fler svenskfödda som tvingas till ett liv som uteliggare. Det är ju bara några månader sedan som SVT tog upp att många pensionärer får så dålig pension att dom inte har råd med bostad längre. Så dom tvingas sova på offentliga toaletter eller liknande platser. Så länge svenska myndigheter inte kan ta hand om alla dessa människor så finns det överhuvudtaget inte något etisk rätt i att öppna upp för att ännu mer människor kommer till Sverige och ska ha bostad av myndigheter. Eller är nyanlända mer värda än en pensionär på 72 år som betalt skatt i hela sitt liv som tvingas bli uteliggare?
2019-01-30 15:04
Anders Björk Sydnärkenytt
Tack för era synpunkter, nu stänger vi kommentarer för denna artikel.
2019-01-30 20:54
Kommentera

Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Publicerad: 2019-01-21 12:02
Senaste nyheterna
SKPF:s pensionärer på resa
(22:16)
INSÄNT: Om besparingar inom välfärd
1
(15:11)
Fältare röstades kvar vid möte
4
(2019-08-15)
Veckans bild - Nybyggt Folkets Hus
(2019-08-15)
Inbrott vid Malmens förskola
2
(2019-08-15)
Barbados underhöll (TV)
9
(2019-08-14)
Anders Björk: Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal
2
(2019-08-14)
Hardemo firar på söndag
(2019-08-14)
Insänt om trafiken
(2019-08-13)
Insänt om tiggare
2
(2019-08-13)
Speedway: Ny storförlust borta
(2019-08-13)
Följ Indianerna här LIVE!
(2019-08-13)
Radio 94,3 med frestelser
(2019-08-12)
Zumba i regnet (TV)
(2019-08-12)
Ingen Metro att fylla på
(2019-08-12)
Gissa Kumlabild - Vinn en bukett!
8
(2019-08-12)
Larm om explosionsrisk avvärjt
(2019-08-12)
Speedway: Laget mot Lejonen
(2019-08-11)
Sex års fängelse för barnvåldtäkt
1
(2019-08-11)
Sparförslag att rösta om på torsdag
9
(2019-08-11)
Åbytorpare har årlig träff
(2019-08-11)
Fotboll: IFK rycker i toppen
(2019-08-10)
Fotboll: Yxhult visar form
(2019-08-10)
Bestulen på toapapper
3
(2019-08-09)
Åska stoppade inte Alfons
(2019-08-08)
Veckans bild: Rivning Skolvägen
2
(2019-08-08)
Olycka i hopptorn, person till sjukhus
1
(2019-08-07)
Sabotage vid minigolfen
(2019-08-07)
Klottrat kors på kyrkogård
(2019-08-07)
Fotboll: IFK Kumla slog jumbon
(2019-08-07)
Alfons Åberg kommer!
(2019-08-07)
Speedway: Indianerna vann 46-44
2
(2019-08-06)
“Fältare” kan försvinna från Kumla
23
(2019-08-06)
Oreda vid miljöstation
5
(2019-08-06)
Gissa Kumlabilden - Vinn en bukett!
25
(2019-08-05)
Fotboll: Yxhult vann i omstart
1
(2019-08-04)
Speedway: Laget mot Västervik
(2019-08-04)
GOLF: Matilda vann säkert
(2019-08-04)
Traktorälskarna samlades
(2019-08-04)
Alf Anneborg: Gubbar på ny historieresa
1
(2019-08-02)
Anders Björk: Slaget vid Poltava
1
(2019-08-01)
Speedway: Tai tillbaka i Indianerna
6
(2019-08-01)
Julmusten redan här
1
(2019-08-01)
Veckans bild - Sveavägen 60-talet
1
(2019-08-01)
ZUMBA: Gratis vid Kumlasjön
(2019-08-01)
Konstverk i Sjöparken vandaliserat
21
(2019-07-31)
Speedway: Förlust med 22 poäng
(2019-07-30)
Tre Kumlabor dömda för knarkbrott
(2019-07-30)
Mångkultur: Svärd (C) svarar KD
4
(2019-07-30)
Speedway: Lyssna, tippa och vinn!
(2019-07-30)
Fängelse för rattfull chaufför
(2019-07-30)
Dömd för knogärn på torget
(2019-07-30)
Het Kumla-sommar (TV)
(2019-07-30)
Inbrott på Kvarngatan och i Skogstorp
(2019-07-30)
Förstörde utanför Goda Rum
6
(2019-07-30)
BILDSPECIAL:Lag-SM för islandshästar
1
(2019-07-29)
Gissa Kumlabilden - Vinn en bukett
5
(2019-07-29)
Karl-Gustaf Mattsson: Jag tror på Gud
3
(2019-07-28)
Speedway: Milik också skadad
(2019-07-28)
Speedway: Thomsen överkörd på EM
4
(2019-07-27)
Annons:
Tidning
Senast kommenterat
Annons:
Tidning
Populärt ur arkivet
Bloggat
Sydnärke
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.