28 December 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Levandegjorde bortglömd historia

John Chrispinsson på Folkan berättade inför välfylld salong om svenska äventyr i österled.

Kartan Svecia Magnum från 1600-talet fyllde på tisdagskvällen hela skärmen på Bio Folkan i Kumla som magnifik startbild. Vi som bänkat oss för föreläsning fick trådar från tiden då Sverige var runt och Stockholm var centrum i landet som bredde ut sig österut.

John Chrispinsson, känd radio- och tv-journalist och historiskt kunnig, förde med journalistisk och humanistisk touche åhörarna längs dessa trådar i österled till Åbo, Viborg, Sankt Petersburg, Narva, Dorpat och Haapsalu.

Från bilder från numera östliga länder på ett slott, en fästning, ett tidningsuppslag eller ett gammalt fotografi fick vi berättelser från då med journalistens vakna öga hopknutna med nuet. Det är svensk historia, ofta bortglömd kanske därför att dessa platser kastats in i så dramatiska, blodiga och politiskt laddade situationer att dessa överskuggar svenskhistorien.

Svecia Magnum - då Sverige var stort.
Långvariga spår

Men nog har svensktiderna i dessa östliga områden satt långvariga spår. Talesättet ”Den gamla goda svensktiden” i Baltikum kom av att det grundades universitet – i Tartu – gymnasieskolor där även bönders barn fick studera, ett rättsväsende och andra reformer. Kort sagt ett bra styre.

John Chrispinssons framställning hade höjdpunkter i reflektioner om händelseförloppen. En gatubild från Sankt Petersburg med flyende och nermejade personer den 6 november 1917. Föreläsarens poäng var:

Hade inte en aning

När det händer något verkligt omvälvande har vi i ögonblicket aldrig en aning om vad som sker. När ryska revolutionen utspelade sig inför ögonen på den svenska ambassaden i den ryska huvudstaden satt personalen där och surade över att festen på Gustav Adolfsdagen var inställd på grund av oro.

Detta att först i efterhand förstå vad som hänt är allmängiltigt.

Chrispinsson, en folkbildare.

Humanisten John C, fann tillfället att plantera tanken att verkligen sätta sig in i en historisk situation innan man fördömer mänskliga tillkortakommanden i omvälvande situationer eller åtminstone försöka förstå sammanhanget.

Detta drastiskt illustrerat med prosten, som när balterna hårdänt ockuperades av Sovjet, plötsligen uppträdde som ateist, för att sedan under den påföljande nazityska grymma ockupationen lika plötsligt framträda som nazist.

Farfar pianofabrikant

Själv satte jag ett plus för Chrispinssons tillmötesgående sätt att under föreläsningen fånga upp kommentarer från publiken. Så fick jag veta att min bänkgrannes farfar hade varit pianofabrikant i St. Petersburg, därtill kejserlig hovleverantör. Bänkgrannens pappa hade däremot dramatiskt fått fly undan den senare kommande revolutionen. Sånt berikar ett föredrag.

Föreläsning är en förnämlig kulturform, särskilt när den bär en genomgående underton. I det här fallet en plädering för historia. Redan i anslaget slog han fast: Fråga varför. Följ trådar bakåt, annars förstår du inte din nutid och framtid. Det är sånt som kallas folkbildning av bästa märke.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2014-12-03 11:48
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.