07 April 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Bredbandet som bara blivit en skylt

På många håll på landsbygden har bredbandsytbyggnaden stannat på detta stadium. En skylt vid tomtgränsen. Foto: Henrik ÖstenssonPå många håll på landsbygden har bredbandsytbyggnaden stannat på detta stadium. En skylt vid tomtgränsen. Foto: Henrik Östensson

För några år sedan gick företaget IP-Only ut med erbjudanden till massor av boende, framför allt på landsbygden. I Sydnärkenytts område drog man igång projekt och skrev avtal med boende bland annat i Laxå, Hallsberg, Pålsboda, Kumla och Olshammar. Flera år senare har ingenting hänt, på någon av platserna. I dagarna har många kunder fått mail där man ber om ursäkt för att kunderna får vänta.

Kommunerna i Sydnärkenytts område har generellt hög andel av befolkningen som är uppkopplad med snabb bredbandsanslutning, fiber. Men går man utanför tätorterna ser det inget vidare ut. För sådär tio år sedan genom flera bredbandsprojekt på landsbygden där lokala föreningar, exempelvis vägföreningar, sökte stöd för fiberbyggnation. Sedan ändrades reglerna så att kommersiella bolag kan söka stöd för bredbandstutbyggnad på landsbygden. Det fick fick utbyggnadstakten att snarast bromsa upp.

Men våren 2017 bjöds boende in till möten i bland annat Pålsboda, Olshammar och Hallsberg och fick höra att det nu skulle bli ordning på bredbandsutbyggnaden på landsbygden. Att IP-Only var en seriös aktör med stora resurser bakom sig. Även boende långt från andra grannar, i glesa områden skulle nu få snabbt bredband via fiber. Fort skulle det gå. Inom ett halvår skulle fibern vara framme.

Sedan kom det upp små skyltar vid fastighetsgränsen.

Inget påbörjat projekt

Det är sedan ungefär vad som hänt. IP-Only har inte ens påbörjat något av projekten i Sydnärke där man tecknat avtal med boende.

På informationsmötena upplyste man visserligen om att man var tvungen att komma upp i en viss andel anslutna i ett område för att kunna bygga. Men i exempelvis Pålsboda fick de som gick på mötet höra att man i princip redan uppnått tillräcklig anslutningsgrad.

Så sent som 2018 utslungade Niclas Karnhill, IP-Onlys press-chef, följande på företagets webbplats: ”IP- Onlys ambition att bygga flest  fiberanslutningar på landsbygden står fast. 2019 ska vi bygga fler anslutningar än någonsin”.  En ambition som så här långt inte omfattat Sydnärkes landsbygd.

Någon gång per år kommer det ett mail till kunderna där man ber om ursäkt för att man får vänta. I det sista mail som skickades ut i dagarna så berättar man vad fördröjningen beror på. Att man inte kommit upp i tillräcklig anslutningsgrad fortfarande. För få har anmält sitt intresse för att få få fiber.

Konkurrensen ett problem

Ungefär samtidigt med IP- Only kom fler aktörer ut med konkurrerande erbjudanden, inte sällan till boende i samma område. Det var här någonstans det blev fel. Ingen talade nämligen om för folk att om man inte enades i ett område och tecknade avtal med samma leverantör riskerade man att helt bli utan bredband. Problemet är nämligen att för att en aktör ska kunna börja gräva ner fiber behövs så där 80-90 procent anslutningsgrad i ett område för att det ska löna sig. Blir det mindre än så anser man inte att de bidragspengar man kan skrapa ihop täcker kostnaderna.  Om då fler aktörer tecknat avtal med folk i ett område kommer kanske inte någon upp i den hushållstäckning man behöver. På flera håll har nu, det senaste året, dessutom ännu en aktör, börjat teckna avtal med boende på landsbygden, Stadsnätsbolaget.

– Jag har varit med på några möten där IP-Only åtminstone berättat vilka planer man har. Men jag tror tyvärr inte att man konkret börjat gräva fiber på landsbygden någonstans i Sydnärkekommunerna, säger Linus Grabö, bredbandssamordnare på Region Örebro län.

IP-Only bekräftar problemen

Niklas Karnhill på IP-Only bekräftar:

 I samtliga dessa områden har vi dessvärre utmaningar med att komma upp i tillräckligt antal beställningar för att kunna ha ekonomiska möjligheter att bygga. Vissa av områdena har ett mindre intresse för fiberanslutning, medan andra har flera aktörer som är aktiva – vilket innebär att varje aktör får färre kunder och därmed sämre ekonomiska möjligheter att bygga ut fibernätet. 
– Vi vill ansluta så många som möjligt till fibernätet, och försöker på olika sätt lösa ekonomiska situationen så att projekten fortsätter framåt och vi kan ta byggbeslut – bland annat genom att söka bidrag för områden som är extra dyra att bygga. Vi beklagar att kunderna fått vänta längre än vi velat, och kommer att kommunicera med dem så fort vi gått igenom alla förutsättningar och tagit beslut om vägen framåt.

Värt att tänka på om man har ett avtal med IP-Only är att det gäller tills vidare. Avtalet gällde bindande i två år. Men det fortsätter gälla, tills man säger upp det. Det innebär att om IP-Only efter flera år ändå skulle bestämma sig för att gräva fiber så måste man betala och ansluta sig, om man inte sagt upp avtalet. Det gäller även om man under tiden skaffat bredband på något annat sätt.

Hur ser det ut med bredband, dataförbindelser där du bor? Hör av dig till oss på Sydnärkenytt.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-03-03 14:15
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.